Política

La Cambra de Comerç demana als partits que concretin els seus programes econòmics

El president de l'entitat, Miquel Valls, assegura que una part dels empresaris estan preocupats

L'entitat revisa a l'alça les previsions de creixement de l'economia catalana per a aquest 2015

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, ha advertit aquest dimecres que les “previsibles eleccions, perquè encara no estan convocades”, del 27 de setembre portaran conseqüències econòmiques i per aquesta raó ha demanat als partits que concorreran als comicis que les expliquin.

“Evidentment, tindran conseqüències econòmiques, i per tant esperem que aquestes conseqüències s'expliquin en les pròximes setmanes”, ha dit Valls en roda de premsa preguntat per si les previsions de creixement de l'economia catalana, del 3% per a aquest 2015 i del 2,8% per al 2016, es veuran afectades pel procés polític de Catalunya.

“Existeix una preocupació important d'una part de les empreses sobre el resultat econòmic dels processos electorals. No hem escoltat encara que els partits que es presenten facin propostes econòmiques clares sobre els efectes d'aquestes polítiques en l'economia de Catalunya”, ha asseverat Valls.

Així, el president de la Cambra de Barcelona confia que cadascun dels partits que concorreran als comicis expliquin les propostes econòmiques que portaran als seus programes electorals, el que considera un “aspecte fonamental”.

En referència a l'ús que fan els partits independentistes dels informes de la Cambra per donar suport a les seves tesis, Valls ha assenyalat que els informes realitzats expliquen escenaris a curt i llarg termini, i a l'escenari a curt termini s'emmarquen els costos de la transició, “que presenten moltes incògnites”.

Per la seva banda, el cap del Gabinet d'Estudis Econòmics de la Cambra de Barcelona, Joan Ramon Rovira, ha insistit que els partits presentin els seus programes econòmics, amb independència dels informes de la institució que, segons la seva opinió, són un dels inputs que poden tenir.

Creixement del PIB

Més enllà de les possibles conseqüències que les properes eleccions puguin tenir en l'economia, la Cambra de Comerç es mostra optimista respecte a l'evolució del PIB per al present any.

En aquest sentit, l'entitat ha revisat a l'alça la seva previsió de creixement de l'economia catalana per a 2015, que ha situat en el 3 %, tres dècimes més que el seu càlcul anterior, mentre que ha rebaixat del 3% al 2,8 % la seva estimació d'increment del PIB el 2016. “La realitat està superant tots els indicadors i previsions, l'economia va millor d'allò esperat”, ha afirmat el president de la Cambra.

Segons les seves estimacions, l'element clau que explica l'evolució positiva del PIB, tant a Catalunya com a Espanya, està sent la demanda interna, ja que el sector exterior segueix tenint una aportació negativa, si bé cada vegada és menor.

Així, d'acord amb els seus càlculs, el PIB de Catalunya ha registrat entre abril i juny d'aquest any un creixement interanual del 2,9% -un 2,6% de gener a març- i podria arribar al 3,5% en el tercer trimestre.

No obstant això, l'informe presentat avui apunta que el creixement intertrimestral anirà perdent una mica de força a mesura que s'avanci cap a 2016 a causa del menor impacte que tindran alguns factors externs que han impulsat la recuperació durant 2014.

Aquest descens, ha indicat Valls, s'explica per la desacceleració de la demanda interna, bàsicament la inversió, i, pel costat de l'oferta, per una moderació en el creixement del sector industrial, al qual també se sumaran, en menys grau, l'agricultura i els serveis.

En canvi, es preveu que el sector de la construcció s'acceleri encara més l'any vinent, fins a pràcticament doblar el creixement previst per a 2015.

Valls, d'una altra banda, ha valorat positivament la proposta que va llançar ahir l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) de donar un major objectiu de dèficit per a 2016 i 2017 a Catalunya, Extremadura, Balears, Múrcia i la Comunitat Valenciana.

Segons Valls, és “evident” que Catalunya no complirà aquest any amb el seu sostre de despesa, pel que creu que “el lògic” seria ajustar les previsions de dèficit a la situació real de cada comunitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Israel intensifica els seus atacs al sud i el nord de la Franja

barcelona
guerra a gaza

Els EUA rebutgen cap “genocidi” a Gaza, però demanen Israel que protegeixi els civils

barcelona
guerra a gaza

Un treballador de l’ONU mor a Gaza per l’impacte d’un projectil atribuït a Israel

barcelona
TEDH

L’eslovè Marko Bosnjak, elegit nou president del TEDH

barcelona
tribunals

Citen a declarar Rovira i els investigats per Tsunami per videoconferència

barcelona
guerra a europa

Ucraïna relleva el cap militar de la regió de Khàrkiv

barcelona
estats units

A Trump el preocupava un escàndol sexual, segons el seu exadvocat

barcelona
guerra a europa

Rússia pressiona Khàrkiv i avança al nord de la regió ucraïnesa

barcelona
política

Ponsatí deixa la primera línia política

barcelona