Política

Mas-Colell diu que el Govern “no pot acceptar” l'objectiu de dèficit del 0,3% al 2016 i reclama un 0,8%

El conseller recorda que l'informe de l'Airef diu que el dèficit que l'Estat vol per a les comunitats és “infactible”

Participa en el Consell de Política Fiscal i Financera que té lloc aquest dimecres a Madrid

El conseller d'Economia, Andreu M as-Colell, ha advertit aquest dimecres que la Generalitat “no pot acceptar” l'objectiu de dèficit del 0,3% per a les autonomies que s'aprova a la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera. El conseller ha recordat que l'informe que l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) va fer públic dilluns diu que aquest objectiu de dèficit és “infactible” per a Catalunya, malgrat els ingressos addicionals de prop de 2.000 milions que rebrà en bestretes i liquidacions anteriors. Mas-Colell ha demanat que l'objectiu se situï en el 0,88%, la meitat del dèficit d'aquest any.

El conseller ha fet aquestes manifestacions abans d'assistir al Consell de Política Fiscal i Financera que té lloc aquest dimecres a Madrid i on el ministeri d'Hisenda i les Comunitats abordaran la proposta d'objectius d'estabilitat pressupostària i deute públic de cadascuna de les autonomies per al període 2016-2018.

Aquesta trobada s'ha produït després l'Airef proposés al govern espanyol suavitzar el dèficit a Catalunya, Balears, València, Extremadura i Múrcia de cara al 2016 i al 2017 en considerar que no el podran complir i recomanés uns ajustaments estructurals més graduals.

Els objectius fixats pel govern espanyol en el programa d'estabilitat pressupostària són d'un dèficit homogeni per a totes les autonomies: del 0,3% pel 2016, del 0,1% l'any 2017. L'objectiu és arribar l'any 2018 al 0%, és a dir, a l'equilibri.

El dèficit és “infactible” malgrat aquests ingressos

El conseller ha advertit que la Generalitat no podrà assolir els objectius de dèficit del 0,3% al 2016. Ha recordat que l'informe de l'Airef ja assenyala tenint en compte aquests ingressos que “per a Catalunya és infactible mantenir el mateix nivell de despeses i un objectiu de dèficit del 0,3%”.

“Com que volem mantenir la despesa, la despesa no pot baixar, i això vol dir que necessitem un objectiu de dèficit superior al 0,3%”, ha dit.

Segons el conseller, la qüestió fonamental no és com es reparteix el dèficit entre les comunitats autònomes, sinó la distribució entre l'administració central i el global de les autonomies d'aquest dèficit.

“No podem acceptar i no acceptarem aquesta xifra del 0,3% el tema fonamental és la distribució entre els dos col·lectius”, ha dit Mas-Colell, que considera que l'Estat ha de ser “flexible” en aquest punt”.

“Nosaltres pensem que aquest 0,3% no té ni cap ni peus, és absurd i irreal” i “creiem que per exemple quelcom raonable seria reduir a la meitat el dèficit que van fer l'any 2014” i per tant implicaria un dèficit del 0,88% per al global de les autonomies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.