Política

Homs acusa el govern del PP d'actuar al marge de la llei i la democràcia

El conseller compareix en el Parlament per denunciar les polítiques recentralitzadores de l'Estat

El PSC, el PP i C's qualifiquen l'acte d'electoralista

“Els únics que actuen de manera unilateral, al marge de la Constitució, les lleis i la democràcia són el govern espanyol i les institucions de l'Estat.” Així de rotund es va manifestar el conseller de la Presidència, Francesc Homs, en la compareixença ahir en la comissió d'Afers Institucionals. L'última activitat parlamentària de la legislatura va proporcionar el primer cos a cos electoral amb un exportaveu del govern que va aprofitar la presentació de l'informe Crònica d'una ofensiva premeditada per fer un balanç polític dels últims deus anys de relacions entre Catalunya i l'Estat. Un cop més, Homs va destacar com any rere any i amb governs de tots els colors s'ha anat laminant l'autogovern.

L'informe inclou una diagnosi “objectivable” de l'activitat recentralitzadora de l'Estat, raó per la qual “hauria de poder ser compartida” per la resta de forces polítiques, va suggerir el conseller. Però contràriament a això, Homs va recollir una corrua de crítiques del PSC, el PP i C's, pels quals l'informe és “ple d'elements infames”.

El portaveu del PSC, Maurici Lucena, va lamentar les paraules d'Homs. “Espanya és una democràcia perfectament homologable; afirmar que el govern espanyol està fora de la llei i de la democràcia..., li hauria de demanar la dimissió”, va replicar. Tots tres partits van acusar el conseller de la Presidència d'intentar amagar “el fracàs de la legislatura de Mas” darrere un “memorial de greuges” i “un grapat de mentides”, va assenyalar el diputat popular Santi Rodríguez.

Homs va trobar suport a les seves paraules en la intervenció del diputat d'ERC, Pere Aragonès. “Ni fa ni deixa fer”, va dir el republicà amb referència a les traves que imposa el govern espanyol perquè la Generalitat pugui crear nous impostos o lluitar contra la pobresa energètica. El diputat d'ICV-EUiA, Jaume Bosch, va compartir la diagnosi del conseller, però li va retreure la falta d'autocrítica pels pactes que CiU ha signat amb el PP.

Una altra invasió de competències

El Senat va aprovar ahir la llei del tercer sector d'acció social, que inclou, a través d'una esmena del PP, la potestat de l'Estat perquè distribueixi els diners de les subvencions que reben les ONG, malgrat les diverses sentències judicials que atorguen aquesta competència a les comunitats autònomes. D'acord amb aquesta sentència, l'Estat hauria d'haver transferit, al juny, els diners de la subvenció del 2013. El PP i el PSOE han votat a favor de l'esmena, mentre que CiU s'ha abstingut, tot i haver demanat que es retirés l'esmena. D'altra banda, el TC ha admès aquesta setmana a tràmit el recurs del govern català contra la llei de seguretat ciutadana, la llei mordassa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona