Política

La crisi migratòria desborda Europa

Un sudanès perd la vida quan intentava arribar al Regne Unit pel túnel de la Mànega

Els intents de superar l'estret s'han duplicat en els últims dos mesos

París anuncia reforços policials, i les autoritats locals reclamen un pla d'actuació internacional conjunt

Mentre els països europeus es barallen als despatxos de Brussel·les per la repartició dels immigrants, majoritàriament subsaharians, que arriben al continent creuant el Mediterrani, la situació es consolida com una crisi humanitària cada dia que passa. Un dels epicentres d'aquesta escalada se situa al pas fronterer entre França i el Regne Unit, a Calais, on des de principis de juny han mort nou immigrants quan intentaven creuar cap a les Illes Britàniques.

Un etíop hi va perdre la vida el 7 de juliol en caure de la llançadora transportadora de mercaderies i vehicles on havia aconseguit pujar. Dies després era una dona eritrea embarassada qui queia també d'un camió. El 29 de juny, una altra dona d'origen eritreu seria atropellada per un cotxe a l'autopista, mentre que tres dies abans un etíop va córrer la mateixa sort després d'encastar-se contra un pal en caure d'una furgoneta. Abans, el dia 1 de juny, un altre etíop va ser atropellat a pocs quilòmetres del túnel.

L'últim accident mortal va tenir lloc la matinada de dimecres a dijous, quan un jove sudanès d'entre 25 i 30 anys va morir esclafat per un camió al qual intentava pujar.

Nit sota pressió

Els fets van passar només 24 hores més tard que l'empresa Eurotunnel, que gestiona els drets d'explotació del túnel transfronterer, alertés que acabava de viure la nit amb més pressió dels immigrants en l'últim mes i mig, amb prop de 2.200 intents d'accedir al túnel subterrani per aconseguir arribar al Dorado anglès. En la matinada següent, la de la mort del jove sudanès, la xifra va arribar als 1.500. Segons els funcionaris policials que custodien el pas, que cobreixen una àrea de 23 quilòmetres de perímetre assetjada des de fa dos mesos, el nombre habitual d'intents se situa entre els 500 i els 800. Una xifra que s'ha doblat en el darrer mes, amb prop de 3.000 immigrants sense papers instal·lats a Calais esperant la seva oportunitat per provar sort durant la nit.

El perillós mecanisme dels immigrants per intentar travessar el túnel consisteix a pujar als vehicles transportadors de camions i mercaderies, que van a una velocitat d'entre 30 i 50 km per hora, i que els permeten amagar-se més fàcilment perquè són estructures obertes. Ho fan quan van en marxa, amb el risc que això comporta. L'operació dels immigrants és una resposta al reforç de la seguretat al port de Calais, que segons l'alcaldessa de la localitat, Natacha Bouchart, els ha incitat a trobar “altres solucions per arribar a Anglaterra a qualsevol preu”.

Al migdia d'ahir, el ministre de l'Interior francès, Bernard Cazeneuve, va anunciar que el govern reforçarà la seguretat a l'entrada del túnel amb 120 agents més, tot i que no va deixar de recordar, a mode de defensa, que des del 2012 París ha multiplicat “per cinc” els mitjans destinats a les forces de l'ordre que vigilen la seguretat a Calais. Per Bouchart, però, aquest nou reforç de la seguretat no soluciona el problema de fons, que, segons va explicar, només té com a resposta una acció conjunta internacional. Les xifres semblen donar-li la raó. Segons va explicar Eurotunnel, aquest 2015 han interceptat 37.000 persones intentant penetrar a les seves instal·lacions

A la tragèdia de Calais s'hi va afegir hores més tard la notícia que un home, de nacionalitat egípcia i en situació irregular, va morir electrocutat quan intentava agafar d'amagat un Eurostar que es dirigia a Londres des de París, cap a quarts de dues de la tarda. L'home va aconseguir pujar al sostre d'un dels trens aturats a l'estació del Nord de la capital francesa, i quan intentava grimpar des d'aquest tren fins a l'Eurostar va electrocutar-se, es va fer cremades greus i va caure a les vies. Se'l va traslladar d'urgència a l'hospital Saint-Louis, a pocs metres de l'estació, on va morir.

LES XIFRES

9
subsaharians
han mort des de l'1 de juny intentant travessar la frontera subterrània entre França i el Regne Unit.
37.000
intents
d'accedir clandestinament al túnel ha registrat l'empresa Eurotunnel només aquest any.

Evacuen un altre camp a París

albert lladó romero

Prop de 200 immigrants van ser evacuats dimecres al matí al districte XVIII de París, al nord de la ciutat, on havien improvisat un camp al carrer des de feia setmanes. Es tracta de la cinquena intervenció d'envergadura des de principis de juny, quan alguns desallotjaments –i sobretot l'abús d'agressivitat d'alguns policies– van provocar manifestacions a la capital.

Les persones evacuades ahir van ser allotjades en deu centres d'acollida d'associacions socials, repartits entre París i la seva rodalia. Aquest darrer camp desmantellat estava format sobretot per eritreus i sudanesos en situació irregular a França que no havien estat acollits en cap dels 21 locals d'emergència oberts aquest estiu després dels desmantellaments precedents de les darreres setmanes. L'evacuació va arribar després que comerciants de la zona, que havien vist minvar el seu negoci, fessin una petició conjunta a l'Ajuntament perquè es posés remei a la situació. El govern francès va presentar fa un mes i mig un tímid pla d'actuació per a la creació de 10.500 noves places en centres destinats a l'acollida d'immigrants, i en els darrers deu anys ha duplicat el nombre d'allotjaments destinats a refugiats, immigrants i demandants d'asil.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

L’Assemblea General de l’ONU exigeix a Israel la fi de l’ocupació de Palestina

Barcelona
Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona

Aproven la quarta edició dels pressupostos participatius amb cent mil euros

VILAFANT

Illa farà una gira per l’Estat per bastir “ponts” amb la resta d’autonomies

barcelona
Política

Junts recupera l’alcaldia de Santa Eugènia de Berga amb una moció de censura contra ERC

Santa Eugènia de Berga
Guerra a Europa

Ucraïna destrueix un gran arsenal rus amb un atac de drons

Barcelona
Pròxim Orient

Almenys catorze morts en una segona onada d’explosions d’aparells sense fils al Líban

Barcelona
unió europea

Els Països Baixos demanen deixar de complir el pacte migratori de la UE

barcelona
estat espanyol

El PSOE amplia l’avantatge sobre el PP en el primer CIS després de la investidura d’Illa

barcelona