Política

Via lliure per a l'assegurança dels consellers reusencs

Aquesta pòlissa cobreix la responsabilitat civil dels consellers de les societats municipals de Reus

El govern es compromet a convocar un concurs públic per a la pòlissa de l'any 2016

El consell d'administració de Reus Serveis Municipals va aprovar ahir, finalment, la renovació de la pòlissa de responsabilitat civil dels consellers de les societats públiques, després del desacord polític que hi va haver en aquesta qüestió dilluns passat i que va ser el detonant per suspendre la reunió. Concretament, el govern municipal va tirar endavant la proposta amb els vuit vots positius de CiU, el PSC, ERC, el PP i Ara Reus, mentre que la CUP i Ciutadans es van abstenir. A banda de la renovació de l'assegurança per al 2015, el consell va donar el vistiplau a la convocatòria d'un concurs públic quan aquesta s'hagi de tornar a renovar l'any que ve. La nova pòlissa suposa una pèrdua important de condicions, amb un increment de 150.000 euros anuals i la disminució de quatre a tres milions d'euros de cobertura.

En una nota enviada als mitjans, els socialistes van presumir d'“haver aconseguit arrencar el compromís de govern de posar en marxa un concurs públic el gener del 2016. Aquesta va ser la primera condició que va posar el PSC per votar a favor d'adjudicar la pòlissa durant un any a la mateixa companyia amb la qual ja es tenia contractada”. Els socialistes, a més, van afirmar que van votar-hi a favor després que el secretari de la corporació, Jaume Renyer, en “un acte formal”, hagués afirmat que adjudicar una pòlissa de 230.000 euros anuals, sense concurs públic, “era un procediment legal i conforme a dret”.

Malgrat el vot positiu, els socialistes van continuar ahir amb les crítiques cap al govern i la gestió d'aquesta qüestió: “Ha actuat amb deixadesa i amagant informació fins a darrera hora, fet que ens ha obligat a prendre decisions a corre-cuita.” “El nostre deure i la nostra obligació és vetllar per la seguretat jurídica de tots els tècnics de les empreses municipals i dels seus administradors i el govern ho ha fet tan malament i tan a última hora que no ha deixat cap més opció”, va dir el regidor socialista Andreu Martín, que lamenta haver de prendre decisions d'aquesta transcendència “subjectes a tanta pressió fruit de la mala praxi del govern”.

Crítiques al PSC

Per la seva banda, fonts del govern municipal van mostrar la seva “satisfacció” per l'aprovació de l'assegurança, fruit del “diàleg constant”, i van subratllar que es compleix l'objectiu de garantir la cobertura als consellers i la prestació de serveis públics als ciutadans de Reus. A la vegada, el govern va agrair específicament als consellers que han votat a favor de la renovació de la pòlissa, tot i que lamenta “l'espectacle de tacticisme i manca de lleialtat institucional” per part del PSC.

“Si la pòlissa s'ha incrementat és a causa de tots els temes al voltant d'Innova i per la gestió discutida que van fer els socialistes”, van valorar aquestes fonts. També van subratllar que “el govern no ha volgut convertir un debat tècnic en un de polític” i que els socialistes, com la resta de grups, havien tingut la màxima informació des del primer minut de les negociacions, a través dels tècnics.

Caràcter retroactiu

La no-aprovació d'aquesta assegurança hauria posat en risc la cobertura legal de molts dels càrrecs públics socialistes que a hores d'ara estan imputats pel cas Innova, ja que aquesta té un caràcter retroactiu. Dilluns passat, l'alcalde, Carles Pellicer, no va poder aprovar aquest punt i va donar per suspès el consell d'administració, d'acord amb la resta de grups, en no poder reunir els set vots positius necessaris.

Pacte tàcit?

Després de la reunió, alguns partits, com ara ERC i Ara Reus, van posar el crit al cel davant d'un bloqueig polític pactat entre CUP, Ciutadans i el PSC. Entre les crítiques va destacar la de la portaveu republicana, Noemí Llauradó, que va assegurar que hi havia “un pacte no escrit per aconseguir que cap partit que no sigui al govern tingui alguna presidència de les societats municipals i que cap qüestió dels seus consells d'administració es pugui aprovar sense el vistiplau” de la CUP, Ciutadans o el PSC.

Per la seva banda, el grup municipal de C's va defensar que en el consell de dilluns passat en cap moment “es va ajornar per una voluntat de bloqueig o boicot per part dels consellers de Ciutadans, el PSC i la CUP” tal com van assegurar els portaveus d'Ara Reus i ERC.

LA XIFRA

150.000
euros anuals
s'incrementarà la pòlissa dels consellers en matèria de responsabilitat civil.

LA DATA

27.07.15
Es va haver de suspendre el consell
de Reus Serveis Municipals per falta d'acord en aquest punt.

LA FRASE

El govern de Reus ha actuat amb deixadesa i amagant informació fins a darrera hora
Andreu Martín
regidor del psc a reus


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona