Política

Memòria d'Hiroshima

Es compleixen 70 anys del llançament de la primera bomba atòmica

La ciutat s'ha convertit en un símbol de pau i insta a ampliar el diàleg

Tòquio deixa enrere la constitució de postguerra i reneix el militarisme

La Sadako Sasaki tenia dos anys quan els Estats Units van llançar la bomba atòmica sobre Hiroshima, el 6 d'agost del 1945. Deu anys després, els metges li van diagnosticar leucèmia i una esperança de vida d'un any. Carregats d'esperança, els amics de la petita Sadako van recordar que, segons una llegenda japonesa, a qualsevol persona capaç de fer 1.000 grues de paper a mà se li concedeix un desig. La resta de la seva curta vida, Sadako va doblegar grues de paper amb l'anhel d'assolir la xifra, però tan sols va poder arribar a les 644. Després de la seva mort, els amics van continuar doblegant grues i van recollir prou diners perquè la ciutat alcés un memorial en honor seu, una estàtua de la Sadako que rep la visita de nens i nenes d'arreu del món. El memorial s'ha convertit des d'aleshores en un record de les atrocitats de què va ser objecte Hiroshima.

Quan el president dels Estats Units Harry Truman va conèixer l'èxit del projecte Manhattan, va assumir que s'havia d'enfrontar a una decisió d'una gravetat sense precedents. L'exèrcit nord-americà i la població civil evidenciaven signes d'esgotament després de quatre anys de guerra al Pacífic. Les forces dels EUA havien ocupat Okinawa i Iwo Jimo i bombardejaven de manera constant i amb foc intens desenes de ciutats japoneses. Comandats per l'emperador Hirohito, els militars nipons, però, es negaven a renunciar a la lluita, malgrat l'evidència d'una derrota imminent. Truman era conscient que l'exèrcit nord-americà havia concebut l'arma més terrible mai coneguda per l'ésser humà i, sabedor que disposava de la capacitat per posar fi a la Segona Guerra Mundial, va exigir al Japó la rendició incondicional.

El comandament militar nipó va rebutjar les exigències i, el matí del 6 d'agost del 1945, un avió batejat com a Enola Gay va deixar caure una bomba atòmica sobre Hiroshima.

Més enllà de la destrucció de la pràctica totalitat de la ciutat, unes 70.000 persones hi van perdre la vida a l'instant i més de 160.000 van morir en total entre els dos i els quatre mesos posteriors. Dos dies després, els EUA van llançar una segona bomba, en aquest cas sobre Nagasaki, i van posar fi així a la vida de 80.000 persones més. El 15 d'agost, el Japó va anunciar la rendició.

Des d'aleshores, diversos analistes i experts militars han debatut sobre la necessitat d'emprar armes de destrucció massiva contra un enemic que ja estava abatut. Segons el Centre Internacional d'Estudis Estratègics (CSIS), el llançament de la bomba atòmica estaria argumentat tant per la necessitat de justificar els més de 1.600 milions d'euros gastats el 1945 amb el projecte Manhattan com per la consideració estratègica de contenir la Unió Soviètica, un poder cada cop més emergent i que Truman volia enfocar des de la confrontació.

El CSIS recorda, alhora, que quan un general nord-americà va plantejar objeccions a l'ús de la bomba, Truman va recordar el bombardeig de Pearl Harbor i va asseverar que “quan fas front a una bèstia, l'has de tractar com una bèstia”.

Setanta anys després, Hiroshima s'ha convertit en un símbol de pau. La setmana vinent, l'alcalde de la ciutat japonesa, Kazumi Matsui, instarà els líders mundials a fomentar la confiança mútua a través del diàleg. “Faré una crida als líders d'arreu del món, el Japó inclòs, perquè deixin de prendre decisions que causen desconfiança per tal que, així, ningú torni a ser víctima d'un atac nuclear”, va afirmar Matsui.

L'alcalde d'Hiroshima no va citar directament les noves lleis de seguretat japoneses, que han posat en dubte les aspiracions pacifistes de la constitució, però va assenyalar la necessitat d'establir un diàleg més ampli en lloc de fer preparatius militars davant de possibles amenaces. Setanta anys després, el govern nipó fa passos per deixar enrere la constitució de postguerra i permetrà per llei el desplegament de soldats japonesos a l'exterior. Hiroshima, però, es continua erigint en un símbol de pau, conscient dels horrors soferts, tot i el pas del temps.

LES XIFRES

160.000
persones
es calcula que van perdre la vida a Hiroshima el 1945 com a conseqüència de la bomba atòmica.
9
dies
va trigar el Japó a rendir-se des de la destrucció d'Hiroshima i Nagasaki perpetrada pels Estats Units.

Preocupació entre la segona generació

A finals del mes de juliol, un grup de supervivents de la bomba atòmica va instar el govern japonès a dur a terme un estudi més ampli sobre l'estat de salut dels seus descendents. D'acord amb els resultats d'una enquesta realitzada per la Federació d'Organitzacions de Víctimes de la Bomba Atòmica, un 60% dels descendents nascuts després de la Segona Guerra Mundial estan preocupats per
la seva salut a causa de la radiació a què van estar exposats els seus pares, i un 22% dels quals creuen que els problemes de salut que tenen a hores d'ara són conseqüència de la bomba atòmica.

No obstant això, el govern de Tòquio no ha reconegut mai cap efecte genètic en els fills dels supervivents no exposats a la radiació. Actualment, arreu del Japó viuen 183.519 supervivents de les bombes atòmiques d'Hiroshima i Nagasaki, amb una mitjana d'edat de 79 anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles d'Anglaterra reprendrà dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona