Política

La lluita interna pel poder a Ucraïna

L'organització nacionalista radical Sector de Dretes vol celebrar una moció de censura contra el govern

El president ordena que els grups de voluntaris que van combatre a la guerra es desarmin

La lluita interna pel poder a Ucraïna s'ha endurit encara més aquest juliol amb la rebel·lió dels membres de l'organització nacionalista radical Sector de Dretes, que fins i tot ha iniciat una recollida de signatures per celebrar un referèndum per dur a terme una moció de censura contra el president i el Parlament. És difícil imaginar que aquesta iniciativa prosperi, però els incidents protagonitzats pel Sector de Dretes són un exemple de com el govern de Kíev va perdent el control sobre els grups més radicals que van ajudar l'exèrcit durant la fase més activa de la guerra a l'est d'Ucraïna.

Els militants i simpatitzants del Sector de Dretes van tenir un paper molt actiu en l'ocupació d'edificis oficials a Kíev i en la radicalització de la protesta a la plaça Maidan, quan els ucraïnesos van sortir al carrer a partir de finals del 2013 a protestar contra l'aleshores president, Víktor Ianukóvitx. Els batallons del Sector de Dretes també van participar en la repressió de l'aixecament dels prorussos a l'est d'Ucraïna contra les noves autoritats de Kíev.

Ara, però, el Sector de Dretes també s'ha girat en contra de les autoritats actuals, i el seu líder, Dmitri Iaroix, a finals de juliol va fer una crida pública a iniciar una segona revolució. Durant aquest any i mig tan agitat a Ucraïna, hi ha hagut diversos incidents, però la polèmica més gran protagonitzada pel Sector de Dretes fora de l'escenari de la guerra va ser una baralla a mitjan juliol a la localitat de Mukàtxeve, a la regió occidental de la Transcarpàcia. Homes armats del Sector de Dretes van protagonitzar un tiroteig contra la policia i estructures empresarials locals en què hi va haver més d'una desena de ferits i quatre morts, segons dades del Ministeri de l'Interior ucraïnès. Tot seguit, Kíev va llançar una forta operació antiterrorista a la zona per neutralitzar els rebels. No ha quedat clar el perquè de la baralla, però algunes versions assenyalen que el mòbil era el control del contraban de tabac d'aquesta zona fronterera amb Hongria i Eslovàquia.

Els últims esclats de violència protagonitzats pels radicals representen un desafiament per a les autoritats de Kíev. El president ucraïnès, Petró Poroixenko, conscient ara del perill que representen per a l'estabilitat del país el gran nombre de batallons de voluntaris armats, va anunciar el 13 de juliol que a partir d'ara cap organització no podrà tenir un nucli armat i que qualsevol home armat que no treballi en les estructures de seguretat oficials serà considerat terrorista.

El Sector de Dretes és una organització prohibida a Rússia i durant tota la crisi ucraïnesa Moscou n'ha magnificat la importància i ha estat el pal de paller de la propaganda russa per alertar del suposat perill del feixisme ucraïnès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell