Política

la crònica

La CUP anima els plens de la Diputació de Girona

La Diputació de Girona va celebrar ahir un ple extraordinari que, de fet, no en tenia res d'extraordinari. Era un ple ordinari, que es va disfressar d'extraordinari per fer-lo a principi d'agost, abans de vacances. Va servir sobretot per confirmar el que ja es va intuir en el ple del cartipàs –i un xic també en el de constitució–: que aquest mandat la CUP trencarà la monotonia habitual dels plens. Ahir en la majoria de punts que s'havien de sotmetre a votació el seu diputat, Lluc Salellas, aixecava el braç ràpidament per demanar la paraula, ja fos per explicar per què no hi votaria a favor –es va abstenir en quatre dels nou punts a votació, bàsicament perquè provenien de l'anterior mandat i el seu grup no hi havia pogut intervenir– o per demanar més dades i previsions de futur. No hi va haver les constants rèpliques i contrarèpliques entre Salellas i el vicepresident i portaveu del govern, Albert Piñeira, que van ser l'eix del ple del cartipàs, però gràcies a les intervencions de la CUPun ple de tràmit que en l'anterior mandat hauria durat poc més d'un quart d'hora ahir va durar gairebé mitja hora i hi va haver un xic de debat.

Entre els punts aprovats per unanimitat, destaca la subvenció de 60.000 euros –dividits en quatre anualitats– per al projecte Life Pletera de Torroella i el llum verd definitiu al condicionament de dos trams de carreteres: el de la GI-P-6022 des del nucli de Sant Climent Sescebes al cementiri i un de la GI-V-5235 a Maià de Montcal. A més, es va fer balanç dels comptes del primer semestre, cosa que va donar lloc a una de les dades més interessants del ple d'ahir: la Diputació ha rebaixat l'endeutament en més de 3,5 milions d'euros, ja que s'ha passat de gairebé 52,3 milions a poc més de 48,7. Noguer va destacar que l'ens compleix l'objectiu d'estabilitat pressupostària.

En tot el ple, Salellas va ser l'únic diputat de l'oposició que va intervenir, a banda d'un sol cop la diputada de l'altre grup novell a la institució, Independents de la Selva, Gisela Saladrich, que va donar les gràcies per la bona acollida del seu grup a la institució i va demanar acostar més la feina que s'hi fa a ciutadans i ajuntaments. Justament Saladrich havia estat l'única que no va parlar en el ple del cartipàs, i ahir, en canvi, van ser els grups d'ERC i el PSC els que no van dir res.

Cal destacar que més enllà d'entretenir els assistents i fer el ple menys tediós, les intervencions de Salellas ja han tingut els seus dos primers fruits: en l'anterior ple havia demanat que l'aigua que tenen els diputats fos etiquetada en català i que els plens es retransmetessin en streaming i totes dues coses ja van ser així ahir, cosa que demostra la bona predisposició de l'equip de govern, com va admetre el mateix diputat de la CUP.

Des del primer dia el nou president de l'ens, Pere Vila, ha mostrat una voluntat clara de millorar la transparència i de canviar les maneres de fer més fosques del passat. Ahir s'hi va tornar a comprometre davant Saladrich –“A curt termini volem que tothom tingui un accés més ràpid a la informació i de manera més entenedora perquè és cert que les institucions a vegades en perdem amb els tecnicismes”–, però va topar al final de tot amb Salellas quan va dir-li que no hi havia torn de precs i preguntes perquè no era un ple ordinari, sinó extraordinari. El diputat de la CUP es va haver de conformar amb penjar en el seu bloc el que volia dir. En el seu escrit a internet desitjava també que a la Diputació s'hi comenci a veure més debat. Per la seva banda, Vila va voler tancar el ple desitjant bones vacances i citant els diputats a tornar-se a veure “en un setembre diferent, que s'haurà de viure amb molta intensitat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Veneçuela

El Senat espanyol insta a reconèixer Edmundo González com a president veneçolà

Barcelona
Pròxim Orient

L’Assemblea General de l’ONU exigeix a Israel la fi de l’ocupació de Palestina

Barcelona
Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona

Aproven la quarta edició dels pressupostos participatius amb cent mil euros

VILAFANT

Illa farà una gira per l’Estat per bastir “ponts” amb la resta d’autonomies

barcelona
Política

Junts recupera l’alcaldia de Santa Eugènia de Berga amb una moció de censura contra ERC

Santa Eugènia de Berga
Guerra a Europa

Ucraïna destrueix un gran arsenal rus amb un atac de drons

Barcelona
Pròxim Orient

Almenys vint morts en una segona onada d’explosions d’aparells sense fils al Líban

Barcelona
unió europea

Els Països Baixos demanen deixar de complir el pacte migratori de la UE

barcelona