Política

La croada ambiental d'Obama

El president presenta la proposta final contra el canvi climàtic, basada en la reducció d'emissions contaminants de les centrals elèctriques

Els conservadors alerten que la iniciativa danya l'economia i que no l'aplicaran

En el seu intent de no deixar cap tema pendent abans de sortir de la Casa Blanca, i com una de les últimes batalles que li queden per lliurar, el president Barack Obama va deixar clar ahir que no vol acabar el mandat, a finals del 2016, sense deixar empremta en la lluita contra el canvi climàtic. Ahir va fer públic el pla final de reducció del nivell d'emissió de gasos amb efecte hivernacle per al país. El pla d'energia neta, presentat en societat ahir, és, en realitat, l'actualització de la proposta que va presentar farà prop d'un any, però amb metes més agosarades que aleshores.

La idea és que, l'any 2030, els nivells d'emissió de les centrals elèctriques es redueixin un 32% respecte als nivells del 2005, especialment gràcies a la supressió de l'ús del carbó en la generació d'energia. Fins ara, la proposta de reducció era del 30%.

“És el pas més important que hem fet per combatre el canvi climàtic”, va assegurar Obama. Després del pacte verbal amb la Xina de fa uns mesos per reduir les emissions dels dos països més contaminants del món, la intenció del president és seguir liderant el grup de països desenvolupats en les noves fites que han de portar a un protocol mundial de reducció d'emissions de gasos amb efecte hivernacle i de lluita contra el canvi climàtic. En la cimera de París del mes de desembre vinent, els països participants han d'arribar a un acord vinculant per evitar que la temperatura global augmenti en dos graus respecte als valors preindustrials.

La nova mesura nord-americana servirà per ajudar a assolir l'objectiu que el govern d'Obama es va marcar al març i que es convertirà en la proposta personal que presentarà a la trobada parisenca: l'any 2025, els EUA reduiran les emissions de gasos amb efecte hivernacle de tot el país i de totes les activitats entre un 26% i un 28% respecte als nivells del 2005.

“El canvi climàtic no és un problema per a una altra generació. No podem condemnar els nostres fills i néts a viure en un planeta que ja no es pugui arreglar”, va anunciar Obama. Tot i les grans dades i l'ambició presentada, les noves fites s'han de posar en perspectiva.

Governadors crítics

La reducció de gasos en la generació elèctrica només retallarà un 6% de les emissions totals i, per tant, si es volen aconseguir els objectius marcats, caldran més mesures. Fins ara, el govern federal està premiant les empreses i els estats que expandeixen les inversions cap a un model de gestió amb millores en la qualitat de l'aire del país, i es preveu que s'ampliïn les ajudes per reduir la contaminació de cotxes i camions. Segons els càlculs dels mitjans nord-americans, una reducció del 32% en les emissions de CO2 dels automòbils suposaria un benefici ecològic molt més important que amb els mateixos guarismes aplicats en les termoelèctriques.

Segons la nova normativa, cada estat haurà de presentar un pla per reduir les seves emissions, que haurà de ser aprovat pel govern federal. Molts governadors d'estats conservadors ja han anunciat que no en faran cas.

Des que Obama es va començar a moure en favor de la lluita contra el canvi climàtic, l'oposició republicana s'hi ha posat en contra, i la nova mesura ha tornat a posar de manifest les grans diferències entre conservadors i progressistes. La divergència es magnifica aquests dies d'inici de campanya electoral per les primàries dels dos principals partits a la recerca del candidat presidencial per al 2016.

Ted Cruz, negacionista del canvi climàtic, va ser dels primers a rebutjar la proposta; candidats com ara Jeb Bush i Marco Rubio la consideren “catastròfica” i “irresponsable” perquè suposarà un augment del cost de la factura de la llum per al consumidor (fet negat pel govern) i afectarà la indústria energètica i l'economia nord-americana (pèrdues calculades en milers de milions de dòlars). Alguns grups fins i tot han anunciat que estudiaran mesures legals per aturar la proposta presidencial.

Els candidats demòcrates, per la seva banda, no van poder sinó aplaudir la mesura presidencial. També ho va fer el secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, que va lloar el “lideratge visionari” d'Obama.

LES XIFRES

32
per cent
de reducció dels nivells d'emissió de gasos procedents de les centrals elèctriques proposa Obama per al 2030.
31
per cent
del total d'emissions de CO2
dels Estats Units provenen de plantes de generació energètica.

Autoregal pel 54è aniversari

víctor sancho

La presentació del pla definitiu de lluita contra el canvi climàtic coincideix amb una data assenyalada per a Barack Obama. El mandatari celebra avui el seu 54è aniversari, el penúltim que viurà a la Casa Blanca, i ho fa en un dels millors moments de la seva carrera política al capdavant dels Estats Units. Obama es troba en ple procés de construcció del llegat que deixarà per a la història, i el medi ambient és l'última adquisició. Des de fa temps, el president aspirava a deixar empremta en la lluita contra el canvi climàtic, i amb aquest programa es convertirà en el president més actiu en la matèria. A més, podrà arribar a la cimera internacional sobre el clima, que s'ha de celebrar a París al desembre, amb una bona carta de presentació. Un nou èxit en la llista de “coses a fer abans de deixar la Casa Blanca” que s'afegeix a un historial que ja inclou la legalització del matrimoni de parelles del mateix sexe i el desglaç de les relacions amb Cuba.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona