Política

“Tenim dret a la defensa”

Mas vindica el 27-S davant dels atacs sistemàtics de l'Estat i per trobar una sortida al “cul-de-sac” provocat per Madrid

El decret de convocatòria d'eleccions ja està signat i, per tant, ahir Artur Mas no va poder fer balanç de la legislatura en sortir de l'últim consell executiu del govern. En lloc d'això, va optar per fer una declaració diàfana explicant per què s'ha arribat on som i què pretén amb la convocatòria de les eleccions. I l'objectiu, va dir, és doble. D'una banda, comptar quanta gent vol un estat propi. De l'altra, fer un país millor on la gent pugui viure millor. El relat del ja president en funcions es va centrar en la necessitat de Catalunya de tenir més autogovern, i va recordar que el 2005 es va pactar un Estatut seguint al mil·límetre els camins marcats per la legislació. Un camí que no va servir de res perquè el 2010 un poder “mediatitzat per les influències polítiques” com ho és el TC va portar Catalunya a “un cul-de-sac”. A partir d'aquí, el camí ha fet baixada. Sobretot per un govern del PP que no només ha deixat parat el país sinó que ha fet recular part d'aquest camí. “Quan t'ataquen sistemàticament, tens dret a la legítima defensa. I la negativa de l'Estat a dialogar és el que ens ha portat a recular com els crancs”, va dir.

Davant d'aquesta situació, per Mas, ha arribat l'hora d'utilitzar l'última eina de què es disposa: unes eleccions plebiscitàries. Tot i que els comicis formalment són normals, va insistir que el fons no ho és i que de la gent dependrà donar-los aquest caràcter. “El 27 al vespre el recompte tindrà caràcter plebiscitari i sabrem quants aposten per un canvi en profunditat”, va assegurar.

El president en funcions va mostrar la seva decepció amb l'Estat, que altre cop menysprea Catalunya amb el programa d'inversions, que ha retirat eines pròpies per afrontar la situació –decret de pobresa energètica i actuació contra els desnonaments– i, fins i tot, n'ha confiscat –impost de pisos buits o de les nuclears–. Un govern estatal que ha mostrat un “menyspreu total” a parlar de la consulta i que ha despatxat el govern català “amb un cop de porta”. Un relat, el de Mas, que va insistir que fuig del victimisme i del fatalisme. Ell ho engloba en l'anhel d'un poble que té ambició per trobar una bona sortida: “Existeix. És complicada, però hi ha una sortida si la gent vol.”

Diputats o vots?

Un dels grans debats existents és si la victòria o la derrota de l'independentisme s'ha de comptar en vots o en diputats. En aquest sentit, va recalcar que tots valen, siguin per l'opció que siguin. Però que el resultat s'ha de comptar en diputats. Bàsicament perquè el que voldria és comptar en vots, però això no es pot fer perquè l'Estat no ha permès mai el referèndum. I unes eleccions es compten en diputats. “Fem el camí com el podem fer. Si un 51% no fos suficient per tirar endavant, per què el 49% ho hauria de ser per aturar-ho? Jo canvio les eleccions ara mateix per un referèndum”, va exposar.

Mas va admetre que no el sorprendria que a partir d'ara torni la guerra bruta contra la seva persona, com ja va passar el 2012, i en aquest sentit va demanar una campanya honesta i civilitzada per part de tothom. A banda, va revelar que quan va plantejar 23 punts imprescindibles per a Catalunya en l'última trobada amb Rajoy –dels quals va dir que se n'han complert “un i una mica més”–, ja va avisar el president espanyol que intentaria “articular una gran coalició per al sí si la seva resposta era que no hi havia res de què parlar”. Com que això va ser el que va passar, d'aquí ha nascut la llista de Junts pel Sí. “Que no diguin que no estaven avisats, perquè no poden al·legar ignorància”, va recalcar.

LES FRASES

Hem reculat trenta anys el camí fet, pel PP. Quan t'ataquen sistemàticament, tens dret a la legítima defensa
Si un 51% no fos suficient per tirar endavant, per què el 49% ho hauria de ser per aturar-ho?
Legalment i formal, són unes eleccions com unes altres, però és evident que en el fons no ho són. El recompte és plebiscitari
Vam seguir els camins que se'ns indicaven com a normals, sense separar-nos ni un mil·límetre del marc establert
Com més eines hem necessitat per donar resposta a situacions crítiques, més eines ens han retirat. O confiscat

Una UDC que ja no és la Unió de CiU

CDC afronta les primeres eleccions sense UDC al costat en més de tres dècades. Mas, però, no està preocupat per això. Sobretot perquè la UDC que formava part de CiU és ara una altra cosa: “Recordin que la meitat d'Unió ja no és a Unió, és a Junts pel Sí. No es pot parlar d'Unió com la coneixíem, el plantejament és diferent i a molts no els ha satisfet”, va limitar-se a dir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles d'Anglaterra reprendrà dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona