Política

El CIS dóna un avantatge al PP de 3 punts sobre el PSOE

Rajoy guanyaria les eleccions amb el 28% dels vots davant el 24,9% de Pedro Sánchez

L'opció preferida de govern és una coalició entre PSOE i Podem

Pablo Iglesias i Albert Rivera es desinflen

Mariano Rajoy ha promès governar “fins a l'últim dia de la legislatura” i la seva estratègia d'esgotar els temps li proporciona ara una revifalla en la intenció de vot esperada. Segons el baròmetre del CIS que correspon al mes de juliol, el PP guanyaria de nou les eleccions amb un 28,2% dels vots, ampliant a 3,3 punts l'avantatge sobre el PSOE (24,9%). Lluny de destronar el bipartidisme, Podem (15,7%) i Ciutadans (11%) es desinflen.

Entre abril i juliol, el PP experimenta una recuperació i la seva estimació de vot creix en 2,6 punts. El despertar electoral, però, encara deixa els populars quatre punts per sota del que registraven fa només un any i a una distància abismal del 44,62% amb què Rajoy va conquistar la seva majoria absoluta el novembre del 2011.

El CIS ha elaborat el seu sondeig sobre la base de 2.486 entrevistes realitzades en 256 municipis de 46 províncies entre els dies 1 i 9 de juliol, de tal manera que l'opinió ja recull l'impacte dels governs formats als ajuntaments i comunitats després de les eleccions del 24 de maig.

Amb Pedro Sánchez com a líder, el PSOE viu la paradoxa de registrar el millor resultat des de l'abril del 2014 i de ser el primer en intenció directa de vot declarada: 17,3% pel 16% del PP i el 12,6% de Podem. Però l'actual 24,9% que obtindria ja cuinada l'enquesta només suposa avançar mig punt sobre el vot que recollia ara fa tres mesos. El PSOE, però, es consolida com a segona força davant Podem, que va viure el seu cim al gener amb un 23,9% que li obria les portes a desbancar els socialistes com a primer partit de l'oposició. Els de Pablo Iglesias, enmig d'un debat estratègic sobre mantenir la marca Podem davant la unitat de les candidatures populars, reben vuit punts menys que al gener del rècord i vuit dècimes menys que a l'abril.

A mesura que la cita amb les urnes s'acosta,
els partits regeneradors apunten un desinflament que afecta també C's, ja amb Albert Rivera de cap de cartell a La Moncloa. El seu 11,1% de vot li suposa perdre 2,7 punts respecte del 13,8% amb què va despuntar en l'anterior sondeig de l'abril, quan la seva candidatura encara no estava confirmada.

Davant un mapa que ara té quatre grans partits i que enterra les majories absolutes, l'opció de govern més desitjada és una coalició entre el PSOE de Sánchez i Podem (21%). La segona opció i a molta distància seria un govern del PP en solitari (11,6%), mentre que la tercera és un govern de PSOE i C's (10,9%) i la quarta, una entesa PP-C's (10,3%). De fet, Sánchez és el que més simpaties recull entre els que no es pronuncien directament i el líder de partit millor puntuat (3,84). La gran coalició PP-PSOE només seria beneïda per un 5% dels enquestats.

L'atur, el primer neguit

Tot i el discurs oficial de la recuperació, el 78% cita encara l'atur com la seva principal preocupació, davant de la corrupció i el frau (43,7%) i els problemes econòmics (25%) i els partits i els polítics (19%). Rajoy obté una puntuació de 2,61 en un govern en què el cap de la diplomàcia, José Manuel García Margallo, és el ministre més ben valorat (3,23) junt amb la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría (3,17). Curiosament, el nou ministre d'Educació, Íñigo Méndez de Vigo, carrega amb la llosa del seu predecessor, José Ignacio Wert, i obté la pitjor nota (1,9) tot i que a l'hora de la veritat només és conegut per l'11% d'enquestats. Els polítics més ben valorats són la navarresa Uxue Barlos (4,72) i el valencià Joan Baldoví (3,89).

Pel que fa al model d'estat, els partidaris de no tocar el sistema autonòmic actual creixen sis punts (del 32,4% al 38,2%), i els que aposten perquè un territori d'Espanya es pugui independitzar i ser un estat es mantenen inalterats en el 9,7%.

LA XIFRA

21
per cent
dels enquestats pel CIS aposten per una coalició PSOE-Podem davant un 10% que voldria l'entesa PP-C's.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona
guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona