Política

Sànchez vol demanar un referèndum passat el 27-S

El president de l'ANC només creu que cal recórrer a una DUI si l'Estat no negocia

Avisa que torna el discurs de la por

Un triomf de l'independentisme el 27-S no implica cap declaració unilateral d'independència tot seguit, “ni al setembre ni a l'octubre”. És més, cal que el govern es torni a dirigir al govern espanyol per pactar el referèndum negat el 9-N, que “en un termini raonable” permeti discernir “de manera inequívoca” si Catalunya vol ser independent. Així és com el president de l'ANC, Jordi Sànchez, interpreta el full de ruta que va plantejar ahir a Catalunya Ràdio, en què va reiterar que pel 27-S n'hi ha prou amb la majoria d'escons per tirar endavant. Només si l'Estat es tanca a negociar i es mostra hostil, pensa Sànchez, cal recórrer a la DUI, que situa de final del 2016 a mitjan 2017. Per això, perquè el procés “no serà curt”, reclama “estabilitat” al proper govern. Sànchez no veu cap majoria alternativa el 27-S, però avisa que si la independentista no és prou clara la reacció estatal serà “encara més escandalosa”, i tornarà a “un model molt més dur i centralista”. De fet, avisa de la “reaparició” del discurs de la por en l'unionisme, que l'ANC i Òmnium volen combatre amb arguments i la màxima seguretat per evitar espantar l'electorat.

LA XIFRA

Com més clars siguin els resultats el 27-S, més segur serà el trajecte i menys dubtes generarà
Jordi Sànchez
president de l'assemblea nacional catalana

Rabell reclama una consulta en el màxim d'un any

El candidat de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, també va apostar ahir a l'ACN per celebrar un referèndum “amb garanties” pactat amb l'Estat després del 27-S per decidir el futur polític del país. Rabell el veu factible “en un termini raonable i curt”, que va fixar en “mesos o un any”, si hi ha un “tomb electoral” en les estatals de final d'any. Rabell creu que es podria usar una “fórmula jurídica transitòria” com la cessió de competències a la Generalitat per organitzar la consulta segons l'article 150.2 de la Constitució, la fórmula que el PP i el PSOE van tombar l'abril del 2014 al Congrés. En tot cas, Rabell alerta dels “riscos” i la “complexitat” d'una DUI i va dir que la consulta és “indefugible”, i no es pot substituir per la revisió del pacte fiscal proposat pel núm. 2 de Podem, Íñigo Errejón, millora que també seria “benvinguda” per posar fi a “l'ofec fiscal” català. Rabell no es tanca la porta a un govern amb ERC i la CUP, i nega contundentment que la seva llista s'incorpori a un bloc del no amb PP, C's i el PSC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles d'Anglaterra reprendrà dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona