Política

La Via Lliure va a mig gas

L'ANC i Òmnium alerten que el ritme d'inscripcions s'ha alentit i que si continua així no s'omplirà la Meridiana

Es pretén que la mobilització de la Diada actuï de nexe entre el 9-N i el 27-S i a l'escenari hi haurà una gran urna

“Portem quatre anys de feina molt ben feta i ara no es pot defallir”

Les dades no són alarmants, de fet, són lleugerament superiors a les de l'any passat. Però la bona arrencada en el ritme d'inscripcions per participar a la Via Lliure que l'11 de Setembre ha d'omplir la Meridiana de Barcelona s'ha frenat. I si no es reactiva, no s'omplirà en “la Diada més important”. Aquest és el missatge que ahir van llançar els presidents de l'ANC, Jordi Sànchez, i d'Òmnium Cultural, Quim Torra: una crida a la participació perquè l'èxit de les convocatòries de la Diada des del 2012 es torni a repetir. A hores d'ara hi ha 170.000 inscrits quan l'any passat, per aquestes dates, n'hi havia 150.000. El fet que s'acabi la primera quinzena d'agost –el pic del període d'estiueig– fa que a l'organització es compti que la cosa remuntarà. De fet, l'any passat hi va haver prop de mig milió d'inscrits prèviament i la participació va acabar sent de prop d'1,6 milions. “Aquesta és un Diada especial, a les portes d'unes eleccions que han de ser les més importants de la història i, per tant, hem de fer una crida perquè la ciutadania es prengui seriosament la convocatòria i faci un esforç complementari perquè sigui la mobilització més gran que haguem viscut”, va afirmar Jordi Sànchez.

Ahir l'avís en contra del conformisme es va fer evident en totes les intervencions. Josep Sabaté, coordinador de mobilització i màxim responsable de la Via Lliure, avisava que “el repte és immens i no està fet”. Ho exemplificava amb dades: s'han d'omplir uns 5,2 quilòmetres de la Meridiana, i amb les dades actuals, un 60% dels trams tenen una ocupació baixa o molt baixa. Això suposa que només dos quilòmetres tenen una ocupació bona. La situació és especialment dolenta en la part més allunyada del Parlament –el punt final on arribarà el punter–, els trams que van des del 10 al 91. “No és moment per al desànim. Fa quatre anys que fem una feina molt ben feta i ara no es pot defallir”, va insistir Sabaté. Amb tot, el responsable de l'organització va insistir que estan convençuts que la ciutadania respondrà, com ha fet els altres anys i que la mobilització serà un èxit. Va ressaltar la importància de les inscripcions per garantir que la gent es reparteix de manera uniforme i que no queda concentrada en determinades zones.

Per reforçar la crida a la participació, es començarà a fer circular un video en què diversos testimonis expliquen els motius per no anar a la Via Lliure com el cansament o el fet de creure que anant a votar el 27-S n'hi ha prou. Les mateixes frases dites a la inversa, capgiren el missatge. Hi ha uns 1.275 autocars ja reservats, i s'espera superar la xifra dels 2.000. En aquest sentit, les entitats no preveuen que la vaga de Renfe afecti l'assistència, perquè creuen que els participants buscaran altres formes per arribar a Barcelona.

Josep Sabaté va explicar que cada any l'escenografia té un lloc destacat, i que ja hi ha confirmada la presència d'una quarantena de colles geganteres i que es vol aconseguir la implicació de fins a 5.000 percussionistes. Però la principal novetat serà l'urna gegant que s'omplirà amb milers de butlletes del 9-N i que ocuparà la part posterior de l'escenari principal. Amb aquesta acció es pretén remarcar que l'11-S és el pont entre la consulta del novembre passat i el 27-S. “Volem mantenir viu el record d'aquest èxit, malgrat les prohibicions, les amenaces i les sentències que puguin venir”, va explicar.

Una de les crítiques que més s'han sentit les darreres setmanes és que algunes formacions polítiques han dit que no hi aniran perquè consideren que és un acte fet per beneficiar la candidatura de Junts pel Sí. Tant Sànchez com Torra van insistir en negar aquest extrem i van reiterar que les seves entitats donen suport a totes les candidatures que advoquin per la independència de Catalunya. “A la Meridiana hi cap tothom”, va assegurar el president de l'ANC, que va revelar que properament es reuniran amb l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el cap de llista de la candidatura Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, perquè també hi siguin. Sànchez, però, també va fer una petició: una treva en plena campanya perquè la Via Lliure del 11-S sigui un “espai de neutralitat electoral”.

60
per cent
dels trams són els d'una ocupació baixa o molt baixa, i representen 2 quilòmetres dels 5,2 habilitats.
1.275
autobusos
són els que ja estan contractats per fer desplaçaments fins a Barcelona, en un dia amb vaga de Renfe.
10
col·lectius confirmats
són els que tindran trams específics que compartiran amb gent d'arreu del territori.

L'exterior s'hi torna a implicar

Un dels elements en què més insisteixen Òmnium i l'ANC a l'hora de fer una crida a la participació és que, a banda de les implicacions que té per a Catalunya, el món mira el que succeeix. Ha passat cada any des de la mobilització per l'Estatut (2010), la multitudinària manifestació de la Diada (2012), la Via Catalana (2013) i la V (2014). Per això, es consideren de gran importància les vies internacionals que cada any es fan a l'estranger. En aquest moment ja n'hi ha més d'una quarantena de confirmades, i el 30 d'agost és la jornada més potent, amb divuit de simultànies. Se'n faran als Estats Units, a l'Amèrica del Sud, a diverses ciutats europees i també a Austràlia. La coordinadora de l'exterior, Liz Castro, va explicar que l'any passat es van acreditar 115 mitjans de comunicació internacionals per la V i que la proximitat amb les eleccions fa preveure que n'hi haurà més. “Fer de la Via Lliure un èxit reforça el caràcter plebiscitari de les eleccions”, consideren.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona