Política

França

Urbanisme

El Sena es posa guapo

L'alcaldessa de París, Anne Hidalgo, vol aprofitar la candidatura als Jocs Olímpics del 2024 per netejar el riu i fer-lo apte per banyar-s'hi

S'hi disputaria la prova de triatló, com va fer Londres en els Jocs del 2012 amb el Tàmesi

Chirac ja ho va intentar a la dècada dels noranta, però el projecte va naufragar per l'alta contaminació que hi ha

Hidalgo comptaamb l'impuls d'una candidatura olímpica que ha rebut un suport gairebé unànime

Cap a la meitat del mes passat, l'alcaldessa de París, Anne Hidalgo, donava el tret de sortida a les ja tradicionals Paris plages, un simulacre de platja que cada any s'organitza a les ribes del Sena i dels canals de la ciutat. Malgrat un nom tan evocador, el muntatge es limita, en realitat, a sorra, para-sols i unes dutxes que intenten substituir l'element principal de tota platja: el mar.

L'aspiració d'Hidalgo a llarg termini, però, és molt més ambiciosa, i dotaria les Paris plages d'un sentit també major: l'alcaldessa va oficialitzar a principi del mes passat el projecte de descontaminar el Sena i obrir-lo als banyistes, aprofitant la presentació de la candidatura de París per celebrar els Jocs Olímpics del 2024, i una canícula salvatge que va fer que més d'un pensés en capbussar-se a les aigües turbulentes del riu. De fet, alguns ho van fer, sota pena de 15 euros en cas de ser enxampats. Banyar-se al Sena i als canals està prohibit des del 1923, una situació que Hidalgo vol canviar. “Els parisencs podran banyar-se al Sena després del 2024”, va llançar amb rotunditat, el dia de la presentació olímpica.

La idea de l'alcaldessa no és cap revolució. L'expresident francès Jacques Chirac, alcalde de París entre el 1977 i el 1995, ja ho va prometre el 1988. Però la seva proposta d'obrir el Sena en sis anys va naufragar per l'alta contaminació del riu, el principal obstacle que també s'interposa en l'objectiu d'Hidalgo. L'actual batllessa, però, compta amb l'impuls que pot donar-li una candidatura olímpica que ha rebut un suport popular i polític gairebé unànime. Només els Verds han expressat les seves reserves al projecte olímpic, fet que porta a pensar que la carta d'un Sena net per als parisencs pot tenir també un valor polític per convèncer els ecologistes. “La possibilitat que tothom es pugui banyar al riu formarà part de l'herència preciosa que ens ha de deixar l'aventura col·lectiva olímpica”, va explicar Hidalgo, picant l'ullet als seus companys de govern al consistori.

Tot i que el grup ecologista al ple municipal guarda oficialment silenci, la regidora Célia Blauel, precisament adjunta a l'alcaldia encarregada de l'aigua, va començar a mostrar predisposició a través de Twitter l'endemà de les paraules d'Hidalgo. “Que l'organització dels Jocs ens permetés reconquerir la qualitat de l'aigua del Sena valdria totes les medalles d'or”, va piular.

Com ja va fer Londres amb el Tàmesi pels Jocs Olímpics del 2012, la idea de l'alcaldessa inclouria convertir el Sena en l'escenari de la prova de triatló, sortint des de la plaça de l'Ajuntament, a pocs metres del riu.

Un perill per a la salut

La tasca no serà fàcil. Només cal fer una mirada ràpida a l'aigua de la capital per endevinar-ne uns nivells de contaminació insostenibles. “Les anàlisis realitzades per l'Oficina Nacional de l'Aigua i els Medis Aquàtics (ONEMA) són catastròfiques”, avisava aquesta associació fa uns mesos. Les restes d'uns productes químics anomenats bifenils policlorats són altament presents al riu Sena, i potencialment perillosos. Tot i que es van prohibir el 1987, eren molt utilitzats als anys setanta, i es van acumular al medi ambient i en particular als sediments i les ribes.

Segons l'Onema, això ha provocat –a banda que un 70% dels peixos del Sena, al seu pas per l'Illa de França, no siguin comestibles– que banyar-s'hi sigui perillós per a la salut. Als productes químics s'hi han de sumar bacteris com l'E. coli, causant de gastroenteritis, els enterococs, que provoquen infeccions urinàries, i la presència de rates, l'orina de les quals pot generar greus complicacions mèdiques.

Quan se celebrin els Jocs del 2024 farà justament 101 anys que banyar-se al Sena va ser prohibit. Chirac no en va tenir prou amb sis anys per aconseguir obrir el riu als seus ciutadans, però Hidalgo en té nou, i una empenta olímpica que París persegueix sense èxit precisament des dels primers anys del mandat de Chirac. Paris plages, així sí, ja seria una altra cosa.

101
anys
hauran passat el 2024, any dels Jocs que París aspira a organitzar, des que la ciutat va prohibir banyar-se al Sena.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

pròxim orient

Israel bombardeja el Líban i diu haver frustrat un complot per matar Netanyahu

barcelona
judicial

Llarena veu un possible delicte dels Mossos en la no detenció de Puigdemont

barcelona
política

Junts fa pressió perquè Illa inclogui Puigdemont en la ronda de trobades amb expresidents

barcelona

El ple de Vilablareix puja 30 euros la taxa d’escombraries

VILABLAREIX
Pròxim Orient

Segona onada d’explosions al Líban

Beirut
Josep Maria Vallès
Alcalde de Sant Cugat del Vallès (Junts per Catalunya)

“L’obsessió és revertir el dèficit de 22 milions el 2024”

Sant Cugat

Les finances, a l’ull de l’huracà

Sant Cugat del Vallès
política

La CUP decideix sobre aliats i lideratges orgànics i s'imposa créixer

barcelona
Xevi Guitart
Delegat del govern de la Generalitat a Girona

“Vinc d’un vaixell i m’he ficat en un gran transatlàntic”

Girona