Política

CDC insta l'Estat a invertir 167 milions més a Girona el 2016

Presenta 63 esmenes als pressupostos per corregir el dèficit d'inversió i que s'acosti al que es fixava en l'Estatut

El grup de Convergència al Congrés ha presentat 63 esmenes sobre temes gironins als pressupostos generals de l'Estat del 2016, que suposen un valor d'inversió de 166,799 milions d'euros, segons van explicar ahir els diputats Jordi Xuclà i Carles Pàramo i el senador Joan Bagué. Si s'acceptessin les seves esmenes, això suposaria augmentar la inversió a Girona aproximadament fins al que està fixat en l'Estatut. “No fem focs d'artifici, demanem allò que diu l'Estatut”, va remarcar Xuclà, que va insistir que CDC busca “la reactivació de l'economia” i per això volen uns pressupostos “orientats a fer que l'Estat espanyol no cometi els mateixos errors que van dur-nos a la crisi econòmica”.

“És lamentable que Girona, que té un 117% de renda per càpita respecte a l'Estat, sigui la penúltima en inversió territorial”, va subratllar Xuclà, que va considerar-ho una demostració del “maltractament, abandonament i retirada unilateral de les comarques gironines” de l'Estat. En aquest sentit, va remarcar que el Ministeri de Foment s'enorgulleix d'haver inaugurat aquesta legislatura 528 quilòmetres d'autovia, quan a Girona “s'han necessitat nou anys per poder aconseguir 7 km” a l'N-II. Xuclà va recordar que García Albiol va presentar fa poc Enric Millo com el polític gironí més influent: “Aquesta és la capacitat d'influència de Millo.” Els tres responsables convergents es van mostrar convençuts que en la majoria d'esmenes coincidiran amb UDC, el PSC i ERC, i van fer una crida a la diputada gironina del PP, Concepció Veray, perquè “voti més pel territori que en clau de partit”.

Principals esmenes

Entre les esmenes destaquen les vuit destinades a dotar de més pressupost els diferents trams de l'N-II, pels quals es demanen en global gairebé 54 milions més –a més dels 12,6 pressupostats–. Es reclamen cinc milions més per a cadascun dels sis trams pendents del nord, deu milions per al desdoblament de Tordera a Maçanet –que el PP va descartar– i gairebé nou milions per a l'únic tram actualment en obres, el Sils-Maçanet. També es reclamen partides per a diversos trams de l'eix pirinenc. Hi destaquen deu milions per iniciar el desdoblament entre Besalú i Cabanelles, “una obra que en dos anys podria estar”, en paraules de Xuclà. També es demanen cinc milions per a la variant d'Olot.

En un altre gruix important d'esmenes, es reclamen més diners per a costes i camins de ronda, una inversió que Pàramo va considerar molt important de cara al turisme. En total, es reclamen nou partides per un valor global de poc més de 37 milions.

LA FRASE

Girona té un 117% de renda per càpita respecte l'Estat i és la penúltima en inversió territorial
ç
Jordi Xuclà
diputat de cdc al congrés


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

El PSOE ajorna a dimarts la comissió federal que ha d’aprovar la llista per a les europees

barcelona
política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona