Política

El govern de Rajoy insta a “no buscar els culpables fora”

Els partits catalans demanen a Artur Mas que doni explicacions sobre els escorcolls a Convergència

L'operació policial dirigida per la fiscalia anticorrupció a les seus de CatDem i CDC va ser matinera i fins a la taula del Consell de Ministres no només hi va arribar el desenllaç dels escorcolls, sinó també la sospita llançada per Francesc Homs, que veia la mà del govern espanyol en l'acció. La vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, però, va advertir CDC i Artur Mas que “no busquin culpables fora de les seves files”.

Tot i no esmentar els casos pel seu nom, Sáenz de Santamaría va fer valer que el mateix PP ha viscut investigacions com les de la comptabilitat B i el cas Bárcenas, entre d'altres, per presentar l'espanyol com un estat de dret on la justícia és independent i no mira el partit ni tampoc el calendari del moment. “Si alguna cosa ha quedat clara és que les actuacions de lluita contra la corrupció no entenen de partits ni de dates electorals”, va sentenciar invocant, de forma implícita, l'exemple propi del PP de Rajoy.

Des de Catalunya, les reaccions dels partits van bascular entre la prudència i la petició que fa el PP que Mas doni explicacions al Parlament. La demanda la va fer el seu candidat, Xavier García Albiol, que va denunciar que Junts pel Sí és una “llista contaminada”. Des del PSC, el líder i aspirant al 27-S, Miquel Iceta, també demanava que el president de la Generalitat s'expliqués. “Esperem que siguin els membres de Junts pel Sí els primers a exigir-li-ho perquè no es converteixi en «Junts per tapar el 3%»”, sentenciava.

També es va referir a la candidatura sobiranista el presidenciable de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell. Va sentenciar que “si CDC es presentés amb el rostre descobert a les eleccions les perdria estrepitosament pels afers de corrupció que han tacat la seva història”. Tot i això, Rabell també va assenyalar que no seria la primera operació “que acaba en foc d'encenalls”. El diputat de la CUP David Fernàndez va qualificar els escorcolls “d'operació electoralista”, però també va assenyalar que hi ha “indicis” de corrupció a CDC. Des d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida demanava que es respectés la presumpció d'innocència.

LES FRASES

Si una cosa és clara és que les actuacions contra la corrupció no entenen de partits ni de dates electorals
Soraya S. de Santamaría
vicepresidenta espanyola
Esperem que Junts pel Sí demani explicacions i no es converteixi en «Junts per tapar el 3%»
Miquel Iceta
Candidat del psc
Si CDC es presentés amb el rostre descobert, perdria estrepitosament les eleccions pels afers de corrupció
Lluís Rabell
Candidat de cat. sí que es pot
Hi ha indicis de la corrupció de CDC, però també que l'Estat fa guerra bruta
David Fernàndez
diputat de la cup


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia