Política

Nova Democràcia escurça distàncies amb Tsipras

El president grec anuncia la celebració de les eleccions pel dia 20

Els socis de Syriza caurien del Parlament

L'avantatge de la Syriza d'Alexis Tsipras davant dels conservadors grecs de Nova Democràcia va quedar retallat ahir a només tres punts i mig, segons l'enquesta de l'institut demoscòpic ProRata publicada al diari Efymerida ton Syntakton. L'esquerra radical que governa en funcions tenia 21 punts d'avantatge al juliol, però ara amb prou feines assoleix els 23% d'intenció de vot, lluny del 36% de les eleccions del gener i del 42% de l'últim sondeig, de l'institut Palmos. Nova Democràcia remunta i se situa ara en el 19,5%, però per sota del 27% del gener i del 21% del juliol.

El panorama que es dibuixa posterior a les eleccions anticipades, que se celebraran, com es preveia, el dia 20 de setembre, segons va anunciar ahir el president de la República, Prokopis Pavlópulos, no permet anticipar qui governarà el país. Amb només 23 dies, serà una de les campanyes electorals més curtes de la història democràtica grega. Els neonazis d'Alba Daurada es perfilen com a tercera força, com fins ara, al parlament hel·lè, amb un 6,5% dels vots, seguits pels comunistes del KKE, amb un 5%, els socialdemòcrates del Pasok i els centristes de To Potami (tots dos amb un 4%).

Així, segons l'enquesta, els socis de govern de Tsipras, la dreta nacionalista Grecs Independents, de Panos Kamenos, quedaria fora de l'arc parlamentari. En canvi, amb un 3,5% sí que entraria a la cambra l'escissió de Syriza, Unitat Popular, que censura l'acord de Tsipras pel tercer rescat i és partidària de la sortida de l'euro. A menys d'un mes dels comicis, els indecisos serien els vencedors, amb el 25,5%.

Després de la dimissió, fa dues setmanes, del primer ministre Tsipras, que vol convertir els comicis en unes plebiscitàries sobre l'acord amb els creditors, que inclou retallades dramàtiques i privatitzacions que ja estan en marxa, Grècia serà governada de manera interina per la presidenta del Tribunal Suprem, Vassilikí Thanu, la primera dona que assumeix el càrrec. Ahir va jurar el càrrec el seu equip ministerial, que no inclou cap dels ministres anteriors, excepte el que s'encarrega de la lluita contra la corrupció, Panaiotis Nikoludis, i de l'adjunt de Finances, Tryfon Alexiadis.

LES XIFRES

3,5
per cent
d'intenció de vot obté l'escissió de Syriza, Unitat Popular, que advoca per la sortida de l'euro.
3,5
punts
separen Syriza de Nova Democràcia, segons l'última enquesta. El juliol passat eren 21.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona