Política

ÀSTRID DESSET

ALCALDESSA D'ANGLÈS (CIU)

“Volem obrir el museu del vapor de la Burés”

“El poble està deprimit, però els primers que hem de tenir il·lusió som l'equip de govern perquè s'encomana”

“Multarem les persones que orinen al carrer, els amos dels gossos que hi defequin i els que molestin els veïns amb sorolls”

La segona batllessa.
Astrid Desset és la primera cap de llista que es converteix en alcaldessa d'Anglès. Fruit del pacte amb Anglès 2015, Desset (CiU) relleva Pere Espinet. Entre el juny del 2006 i el maig del 2007, Judit Guirado (CiU) havia fet de batllessa per un acord amb ERC, que encapçalava Jordi Fornés.

Astrid Desset (Buenos Aires, 1971) és enginyera informàtica per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i màster en programari lliure (producció en comunitat). “Això et fa veure clar que les coses no les pots fer sol”, diu. Ha viscut mitja vida a Anglès i afirma que no fa d'alcaldessa per “guanyar diners”.

Vostè és alcaldessa gràcies al pacte entre CiU i Anglès 2015. Com es va gestar l'acord?
Des de CiU [abans del 24-M] havíem dit que ja es veuria després de les eleccions. No ho teníem clar, d'entrada. No és cert que ja ho tinguéssim pactat d'abans, tal com ha dit [l'exalcalde] Pere Espinet. Havíem parlat amb Josep Casadellà i Jordi Pibernat [número 1 i número 2 d'Anglès 2015] perquè entressin a la nostra llista. D'aquí ve el malentès.
O sigui, volia que Casadellà i Pibernat entressin a CiU?
Sí, sí. Mai els vam prometre, però, que hi pactaríem.
I després dels resultats, va veure que CiU [4 regidors] i Anglès 2015 [3] podien fer govern, tot i el triomf de PAU [5]?
Era fàcil arribar a un acord amb ells. Les seves prioritats i les nostres eren gairebé iguals, i els programes, molt similars.
En el debat d'aquest diari abans del 24-M, Miquel Torns i Pau Lanao parlaven d'Anglès com un “poble en estat de depressió”. Hi està d'acord?
Sí, sí.
Com es tracta un poble així?
Els primers que hem de tenir
il·lusió és l'equip de govern, perquè s'encomana. Després, el personal [hi ha 46 treballadors], bastant desmotivat.
Què volen fer?
D'entrada, ens hem trobat molts problemes per resoldre. Són molt vells, fa molt temps que duren; n'hi ha d'altres que no tant. De funcionament intern... La llista és llarga. Molta gent que em diu que abans des de l'alcaldia no se'ls escoltava. Estem en vies de posar-hi remei. Què estem fent? Volem obrir el museu de [la màquina de] vapor de la Burés. Creiem que en un any ho podem fer. Hem parlat amb empreses que podrien ser promotores o fer una donació. I demanarem suport a la Diputació de Girona.
S'obre, la màquina de vapor?
Està tancada. S'obre en dates puntuals, com per Sant Antoni, al gener. I sota demanda. Algun dia, si hi ha gent que vol venir-ho a veure, s'engega la màquina, que és centenària i és bé cultural d'interès nacional (BCIN).
Què més preparen?
Estem elaborant una ordenança cívica perquè hi ha actituds que no es poden multar, com les defecacions dels gossos al carrer, o les persones que hi orinen. I els que molesten els veïns amb sorolls a altes hores de la nit. Ja tenim l'esborrany.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia