Política

La independència va per barris

L'ANC i Òmnium Cultural van organitzar una festa popular a Cerdanyola de Mataró per acostar-se als veïns i copsar quins són els seus desitjos per al nou país

Conscients que és una plaça “difícil”, hi van implicar entitats del territori

El parc de Cerdanyola de Mataró va ser ahir l'escenari escollit per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural per donar continuïtat a la campanya de presentació de la nova república catalana. Una festa popular que, més enllà de convèncer el màxim de gent possible per tal d'optimitzar la mobilització de votants amb vista a les eleccions plebiscitàries del 27 de setembre, pretenia ser un punt de trobada, el primer d'aquestes característiques a la ciutat, amb els veïns i les entitats del barri. “D'entrada sabem que no són receptius, però venim a parlar i, sobretot, a escolar-los”, va assenyalar ahir Carme Rigola, de la territorial de Mataró de l'ANC. Per la seva banda, Carles Estapé, de la junta d'Òmnium Mataró-Maresme, va destacar que la iniciativa neix de la necessitat d'entrar en contacte amb aquest indret i de compartir inquietuds. Per aquest motiu, la festa va tenir el suport d'algunes entitats del territori. Tot i això, a l'última hora se'n va despenjar una de les que mouen més gent: la Casa d'Andalusia de Mataró. I és que, si la independència vol guanyar per golejada, les dues entitats saben que la gran batalla s'està lliurant als barris obrers i castellanoparlants. Saben que, al centre de la capital del Maresme, hi tenen poc a fer i que on s'han d'acostar és a zones com Cerdanyola, un dels bastions històrics dels socialistes de Mataró, per explicar als veïns les bondats d'aquest futur país.

Sense ni una sola estelada, l'acte no va ser cap bany de masses. Tampoc era aquesta la intenció, perquè Cerdanyola no és cap plaça forta per al sobiranisme. Més aviat al contrari. “La gent d'aquí s'estima Catalunya perquè els ha donat oportunitats per viure millor”, va defensar Rigola, que recorda que la trobada d'ahir també volia ser un espai de convivència i una oportunitat per mostrar la diversitat cultural d'aquest veïnat. Tot i que, de sevillanes, finalment no n'hi va haver, sí que s'hi van poder veure sardanes i batucades, així com ball de gitanes i danses del ventre.

Per trencar el gel, però, no hi van faltar les activitats per als més petits, amb jocs, escacs i tallers de dibuix. A més, molts dels veïns curiosos que s'hi acostaven, alguns dels quals fins i tot dels anomenats nous catalans, van escriure un desig en un punter, el símbol de la Via Catalana d'aquest Onze de Setembre, per expressar com volen que sigui aquest nou país. Menys atur i més feina, menys corrupció i més serveis sanitaris van ser alguns d'aquests somnis, que es van enviar simbòlicament a una maqueta del Parlament.

Un dels moments més esperats va ser el de Nicolasa Fernández, de Súmate. Una sevillana que viu a Tarragona i que va arribar a Catalunya amb sis anys. Va explicar que es va fer independentista l'11 de setembre del 2012 durant la gran manifestació de Barcelona. Fernández, conscient del lloc on es trobava, va centrar el discurs, d'una banda, a trencar alguns dels tòpics sobre Catalunya que es diuen a la resta de l'Estat i, de l'altra, a encoratjar els veïns perquè no tinguin por de fer el pas. “La independència també serà bona per a l'Estat espanyol, ja que els obligarà a canviar les polítiques”, va dir. Com Nicolasa Fernández, a Cerdanyola la majoria dels veïns parlen castellà; els pares van néixer a Andalusia, Extremadura o Múrcia, i molts tenen un conflicte a l'hora de triar si són únicament espanyols o catalans. La qüestió de la identitat, els orígens familiars i la por d'un futur incert en una Catalunya independent els preocupen. Per això, l'ANC i Òmnium estan concentrant els esforços en aquests barris, perquè sense el seu suport, sense entendre quina és la seva realitat, la batalla es pot perdre.

LES FRASES

La gent d'aquí s'estima Catalunya perquè els ha donat oportunitats per viure millor
Carme Rigola
anc mataró
Hem posat el nostre gra de sorra perquè la gent de Cerdanyola també parli d'independència
Carles Estapé
Òmnium cultural mataró

L'adhesió de Mataró a l'AMI, al ple

El grup municipal de la CUP a l'Ajuntament de Mataró ha presentat una proposta de resolució, que serà debatuda i votada durant el pròxim ple, aquest dijous, en la qual proposen que la ciutat s'adhereixi a l'Assemblea de Municipis per la Independència (AMI) després de fer una consulta popular. Tot i això, no serà l'única, perquè els grups de CiU i ERC n'estan elaborant una de semblant que no preveuria la consulta. Segons la CUP, el món local és, per la seva proximitat a la ciutadania, l'eina més potent de què es disposa per construir un país lliure i socialment just. Aquest anhel “és compartit per gran part de la població catalana i Mataró no n'és una excepció”. Els independentistes recorden que la consulta popular del 20-J, el 2010, i el procés participatiu del 9-N, el 2014, així com els resultats electorals dels últims comicis, posen de manifest que a Mataró també hi ha una majoria social sobiranista. “En l'actual conjuntura política i social, l'adhesió de l'Ajuntament a l'AMI és un pas necessari per situar el nostre municipi al capdavant del procés de ruptura amb la Constitució espanyola i a favor de la restitució de la sobirania, que són els requisits indispensables que faran possible l'obertura d'un procés constituent perquè el poble català pugui decidir-ho tot”, hi afegeixen des de la CUP, que també considera que l'associació “és una eina més al servei del municipalisme compromès amb el nou cicle polític i la construcció d'un nou país”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La Fiscalia General de l’Estat demana la recusació de Macías en la causa de la llei d’amnistia

barcelona
unió europea

El Parlament Europeu reconeix Edmundo González com a president “legítim” de Veneçuela

barcelona
política

L’exalcalde de Vilassar de Dalt, candidat a dirigir ERC amb Camps, Jordà i Sans

barcelona
pròxim orient

Israel diu haver frustrat un complot iranià per matar Netanyahu

barcelona
judicial

Llarena veu un possible delicte dels Mossos en la no detenció de Puigdemont

barcelona
política

Junts fa pressió perquè Illa inclogui Puigdemont en la ronda de trobades amb expresidents

barcelona

El ple de Vilablareix puja 30 euros la taxa d’escombraries

VILABLAREIX
Pròxim Orient

Segona onada d’explosions al Líban

Beirut
Josep Maria Vallès
Alcalde de Sant Cugat del Vallès (Junts per Catalunya)

“L’obsessió és revertir el dèficit de 22 milions el 2024”

Sant Cugat