Política

González atia la campanya amb una carta contra el sí

L'expresident espanyol acusa Mas d'enganyar el poble i de voler-lo portar a “una mena d'Albània del segle XXI”, i compara el procés amb el nazisme i el feixisme

Només Duran i Iceta fan seu el missatge

La carta que l'expresident socialista Felipe González va publicar ahir al diari El País i en què demana als catalans que “no es deixin arrossegar per una aventura il·legal i irresponsable que posa en perill la convivència” va irrompre amb força en la precampanya electoral del 27-S. La majoria de les formacions van ser crítiques amb González i només el líder d'Unió Democràtica de Catalunya, Josep Antoni Duran Lleida, i el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, van agrair les paraules de l'expresident socialista i les van aprofitar per reiterar la voluntat de diàleg i la conveniència de trobar una sortida pactada.

En la seva carta, escrita amb un to alliçonador i alarmista, González carrega directament contra el president català, Artur Mas, i contra la candidatura de Junts pel Sí, que defineix com “una estranya coalició unida només pel rebuig a Espanya”. Segons González, sigui quin sigui el resultat de la “falsejada batalla electoral”, podria ser el començament d'una veritable “via morta” per a Catalunya.

L'exlíder socialista afirma amb rotunditat que “Mas enganya els independentistes i els que han cregut que el dret a decidir sobre l'espai públic que compartim com a estat nació es pot fraccionar arbitràriament i il·legalment”. I va més enllà preguntant-se “com és possible que es vulgui portar el poble català a l'aïllament, a una mena d'Albània del segle XXI”, i compara el procés català amb “l'aventura alemanya o italiana dels anys trenta del segle passat”.

Tot i que es mostra convençut que “Espanya no es trencarà”, González assenyala que el procés –sempre s'hi refereix com a aventura– “provoca una fractura en la convivència que afectarà el nostre futur i el dels nostres fills”.

Reaccions desiguals

La número dos de Junts pel Sí, Carme Forcadell, va acusar ahir González de defensar les mateixes tesis que la dreta espanyola. En una entrevista a RAC1, va manifestar que “González està molt desprestigiat per parlar de legalitat”. Per la seva banda, el cap de llista de la candidatura Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, va lamentar que en la carta González no fes cap referència a la corrupció i va assegurar que “la societat catalana és prou madura i no necessita tuteles per decidir el seu futur ni el camí que ha d'emprendre”. El líder de Ciutadans, Albert Rivera, també va criticar González: “No m'agrada que el president espanyol miri cap a l'altre costat amb la corrupció dels nacionalistes.”

Qui sí que va agrair a González l'article va ser Duran i Lleida, que va fer diverses piulades per comentar-lo. Duran va afirmar que en el debat independentista hi ha molta ignorància “d'aquella de no voler saber les coses...”. El candidat del PSC, Miquel Iceta, va interpretar la carta de González com “el consell d'un bon amic” i va animar els catalans a llegir-la i a “fer-ne cas”. “Ens parla dels riscos de determinades operacions polítiques”, va afirmar el socialista.

LES REACCIONS

Em sembla que els arguments de la dreta espanyola són iguals que els de l'esquerra espanyola
Carme Forcadell
Número dos de la candidatura junts pel sí
La societat catalana és prou madura i no necessita tuteles per decidir el seu futur ni el camí que ha de seguir
Lluís Rabell
Cap de llista de la candidatura catalunya sí que es pot
La carta és el consell d'un amic. Faríem bé de llegir-la i fer-ne cas. González sap de què parla
Miquel Iceta
primer secretari del partit socialista de catalunya


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sud-àfrica

Aproven la llei contra els delictes d’odi

Barcelona
guerra a Gaza

Acaben sense acord les negociacions per una treva a Gaza

Barcelona

La CUP vol garantir l’atenció en català a la sanitat i als serveis públics

TORROELLA DE MONTGRÍ
política

Aragonès demana que “cap vot catalanista” vagi al PSC i es conjura perquè no governi

barcelona

Orriols participa de la retirada del cartell de festa censurat del balcó de l’Ajuntament

RIPOLL

Presó per un dels cinc sospitosos de cometre narcoassalts

FIGUERES
Estats Units

Stormy Daniels insisteix que ha dit “la veritat” sobre Trump

Barcelona
Guerra a Gaza

Israel desafia Biden i manté els plans a Gaza encara que “hagi d'estar sol”

barcelona

Paneque (PSC): “Som l’únic partit amb programa específic per la demarcació”

GIRONA