Política

el contrapunt

La Xina commemora l'aniversari de la derrota del Japó amb una amnistia

Pequín alliberarà milers de reclusos d'aquí a final d'any

El gegant asiàtic es reserva el dret de mantenir entre reixes criminals considerats perillosos

La Xina celebrarà l'imminent aniversari de la derrota del Japó en la Segona Guerra Mundial amb la concessió de la primera amnistia en quaranta anys. El màxim òrgan legislatiu xinès va convertir en llei una proposta d'amnistia que garantirà la posada en llibertat de milers de presoners entre reixes des de fa dècades. Segons l'agència de notícies oficials xinesa, Xinhua, les autoritats judicials s'havien anat preparant per a la possible amnistia des del maig i començaran a garantir els perdons a final d'any. Les presons i els tribunals provincials del gegant asiàtic s'hauran d'adaptar a les regulacions establertes en l'amnistia, un procés que es preveu que s'allargui mig any.

El comitè permanent de l'Assemblea Popular xinesa, el màxim òrgan legislatiu del país, ha establert quatre categories de criminals aptes per a l'amnistia: els presoners que van lluitar en la guerra contra el Japó i en la guerra civil xinesa contra el Kuomintang, dos fets de vital importància per a la Xina maoista i que van tenir lloc entre el 1927 i el 1950; els criminals que van participar en guerres després de la fundació de la República Popular “per protegir la integritat territorial”; presoners més grans de 75 anys i que pateixen minusvalideses que els impedeixin tenir cura de si mateixos, i, finalment, els que cometessin crims quan eren menors d'edat.

Els mitjans oficials han elogiat el moviment com un exemple de l'humanitarisme xinès. Amb tot, Pequín es reserva el dret d'aplicar excepcions a l'amnistia. Els criminals que es considerin “una amenaça per a la societat” continuaran entre reixes, una categoria relativament subjectiva que pot incloure corruptes, homicides, violadors i terroristes. És la setena amnistia que la Xina garanteix des del 1949, any de la fundació de la República Popular, i l'última va ser el 1975.

Més de 12.000 presoners s'han beneficiat de les diverses concessions d'amnistia al llarg dels anys, incloent-hi diversos sentenciats com a “criminals de guerra”. El més notori va ser Puyi, l'últim emperador xinès, que va ser amnistiat per Mao Zedong el 1959. Puyi va ser empresonat després de ser declarat culpable de col·laborar amb el Japó imperial.

La lletra petita de l'indult

D.T

L'activista Liu Xiaobo va ser arrestat per les autoritats xineses el 2008 per la seva participació en l'anomenada Carta 08, un manifest a favor de la reforma política. Liu, condemnat a onze anys de presó, va rebre el premi Nobel de la Pau el 2010. Malgrat no haver comès violacions o assassinats, és poc probable que l'activista es beneficiï de l'amnistia concedida pel govern xinès. Així ho asseguren diversos analistes entrevistats aquests dies pels mitjans de Hong Kong, que consideren l'indult pura retòrica. Si bé és cert que garantirà la llibertat de presoners que tenen més de 90 anys. El gest xinès, alhora, s'emmarca en les celebracions de l'aniversari de la rendició oficial del Japó, que va tenir lloc el 3 de setembre del 1945. Pequín es prepara per mostrar al món el seu potencial bèl·lic a través d'una desfilada que paralitzarà el centre de la ciutat. Més de 10.000 soldats, amb contingents arribats des de Rússia i Mongòlia, entre altres països, desfilaran per la capital xinesa dijous que ve.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia