Política

anàlisi

No dispareu a Schengen!

Festa grossa a cals Le Pen: mai el somni de la ultradreta europea de ressuscitar fronteres interiors com la de la Jonquera no havia estat tan a prop de fer-se realitat. El tractat de Schengen, hostatge habitual del populisme, no sobreviurà sense una política d'immigració i asil comuna, de la mateixa manera que la crisi de l'euro ha demostrat que no hi pot haver unió monetària sense unió fiscal i bancària. Ja fins i tot Angela Merkel dispara contra la lliure circulació de persones, com Nicolas Sarkozy i Silvio Berlusconi ho van fer en anteriors crisis migratòries: “Si no hi ha un repartiment equitatiu de refugiats, ens veurem obligats a revisar Schengen”, redobla la pressió la cancellera.

La UE engega el nou curs polític amb els mateixos vicis que abans de l'estiu, com si no hagués après res: una lentitud exasperant, marca de la casa, i un constant tirar-se els plats pel cap. Els ministres d'Afers Estrangers i de Defensa dels Vint-i-vuit han acordat reunir-se d'urgència... el 14 de setembre! D'aquí a dues setmanes, el degoteig de naufragis haurà convertit el Mediterrani en un mar mort i els refugiats sirians que no hagin mort asfixiats en les furgonetes dels traficants ja hauran aconseguit arribar al nord d'Europa. Per evitar el Grexit, rescatar la banca o manifestar-se contra els atemptats de Charlie Hebdo, els líders europeus van ser capaços de mobilitzar-se d'un dia per l'altre i de resistir maratons negociadores de matinada fins a trobar una solució. Però per fer front a la pitjor crisi migratòria des de la Segona Guerra Mundial no està previst que els caps d'estat i de govern es trobin fins al 15 d'octubre.

“Europa no es construeix aixecant tanques i murs, sinó construint ponts”, defensa Jean-Claude Juncker. Brussel·les renya Hongria per la tanca de 175 quilòmetres que ha construït a la frontera amb Sèrbia, però assegura que no pot prendre cap “mesura legal” perquè la protecció fronterera és una “competència nacional i la seva responsabilitat”, admet la portaveu comunitària. El president de la Comissió Europea va ser el primer a respondre al drama proposant un sistema de quotes obligatòries per repartir els refugiats en funció de la població, el PIB i l'atur de cada estat membre, però la majoria dels governs, amb l'espanyol al capdavant, se li van tirar a sobre. Tot i això, el pla conjunt que Merkel i Hollande presentaran als seus socis en els pròxims dies inclourà aquest repartiment. La cancellera porta la veu cantant, com amb la crisi grega: Alemanya paga la factura més alta pels rescats de l'euro i és també, amb molta diferència, el país que més refugiats rep.

Més de 400.000 persones han demanat asil a la UE en el primer semestre del 2015. I quatre de cada deu (170.000) ho han fet a Alemanya, que accepta el 43% de les peticions. L'allau en el conjunt de l'any es podria disparar fins a 800.000 persones: se superarien les 700.000 del 1992 per la guerra als Balcans i la descomposició de l'URSS.

Bulgària és el país que, proporcionalment, més sol·licituds d'asil accepta: el 93%. Hongria, en canvi, que després d'Alemanya és el que més peticions rep, només n'accepta una de cada deu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

El PSOE ajorna a dimarts la comissió federal que ha d’aprovar la llista per a les europees

barcelona
política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona