Política

Mas parlarà dels escorcolls

L'oposició vol forçar aquest dimecres un debat específic sobre el presumpte finançament irregular de CDC

Convergència descarta un debat ‘ad hoc' pel cas i ERC i UDC en tenen la clau

Amb vista a la compareixença del president Mas, aquest dimecres, a la Diputació Permanent del Parlament per justificar l'avançament electoral, els partits de l'oposició han decidit collar-lo per la investigació judicial sobre el presumpte finançament irregular de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) a través de la constructora Teyco, de la família Sumarroca, el conseller delegat de la qual és fill d'un dels fundadors del partit.

Debat específic

Per una banda, el PSC i ICV i, per l'altra, el PP i Ciutadans, demanen l'ampliació de l'ordre del dia de la compareixença per tal que el president hagi de donar explicacions específiques sobre el cas –socialistes i ecosocialistes van registrar ahir a primera hora la petició, mentre que populars i C's ho feien posteriorment. És una manera de collar Mas, però també ERC, que concorre a les eleccions amb CDC i tenint en compte que ahir el coordinador general d'aquest darrer partit, Josep Rull, va descartar un debat específic per a aquest afer. Segons els convergents, és suficient per donar compte del cas que el president respongui les preguntes plantejades pels grups. “Qui volem donar compte som nosaltres. Ho estem fent, divendres, avui, i el president també ho farà”, justificava Rull, en referència a les explicacions públiques donades el mateix dia de l'escorcoll de la Guàrdia Civil a una seu de CDC i a la fundació Catdem del partit, així com la d'ahir mateix, en què Rull va donar més detalls de l'operació.

El president d'ERC, Oriol Junqueras, va demanar dissabte a CDC que afrontés “amb fets” el seu compromís contra la corrupció, però els republicans no van revelar ahir si s'afegirien a la sol·licitud dels altres partits de l'oposició o donarien per bo el format que pretén CDC. Rull li responia ahir que CDC ja ho fa i va posar l'exemple de l'expulsió de l'alcalde de Torredembarra: “És el que hem fet i ho continuarem fent.”

El líder del PSC, Miquel Iceta, defensa que la mateixa Convergència hauria d'estar interessada en esvair dubtes perquè l'afer no contamini la campanya electoral i va demanar a convergents i republicans que donin suport a una compareixença específica. Iceta lamenta el silenci d'alguns “acompanyants” de Mas en la llista de Junts pel Sí que havien tingut una “actitud impecable” al seu dia en la denúncia del suposat 3% de comissió que CDC cobrava a les constructores per l'obra pública adjudicada.

Sense “enemic exterior”

A més, Iceta va voler recordar que la investigació judicial comença amb una denúncia del PSC i ERC relativa a adjudicacions a l'Ajuntament de Torredembarra per desmentir cap “enemic exterior” darrere del cas.

El portaveu popular, Enric Millo, va demanar públicament a Junqueras que “no li tremolin les cames” per afegir-se a la petició, mentre que el diputat de Ciutadans, Carlos Carrizosa, es va mostrar convençut que Junqueras “no s'oposarà que Mas doni explicacions a la ciutadania”.

També el paper d'UDC a la Diputació Permanent podria ser clau, tenint en compte que CDC i ERC no tenen majoria a l'òrgan sense els democratacristians. Tot i que CDC i UDC van pactar votar conjuntament fins a final de legislatura, ahir UDC explicava que encara no tenia una decisió presa al respecte.

Amb tot, de les declaracions del matí del secretari general d'UDC i candidat, Ramon Espadaler, s'interpreta que els democratacristians es podrien donar per satisfets amb què Mas respongui als grups parlamentaris. Espadaler veuria “rar” que no es parlés d'aquesta qüestió i troba normal que formi part del debat de dimecres tenint en compte que membres de la mateixa llista de Junts pel Sí han demanat explicacions sobre el cas al president. De fet, Espadaler i Rull coincidien ahir que no hi haurà cap problema perquè UDC pugui participar amb veu pròpia en el debat.

Artur Mas va demanar comparèixer a la Diputació Permanent un cop dissoltes les sessions del Parlament per justificar la convocatòria electoral del 27-S en un acte en què ara haurà de donar novament explicacions sobre el presumpte finançament irregular de CDC.

LES FRASES

Cal que Mas esvaeixi tots els dubtes, que s'expliqui: hi ha hagut finançament irregular de CDC?
Miquel Iceta
primer secretari del psc
Qui volem donar compte som nosaltres. Ho estem fent, divendres, avui, i el president ho farà
Josep Rull
coordinador general de cdc

Requisen l'estratègia de campanya

Rull també va parlar del registre que la Guàrdia Civil va fer divendres i va tornar a denunciar l'espectacle mediàtic intencionat per part de l'Estat. Va revelar que de la Catdem es van endur tots els discs durs i no només els referents a la comptabilitat de la Fundació. Sobre això va recordar que els comptes són a la Sindicatura de Comptes i que, per tant, el registre era innecessari. Però també va revelar que entre els discs durs confiscats hi havia l'estratègia de campanya de Junts pel Sí. Rull va desmentir les “filtracions falses” que s'han produït aquest cap de setmana sobre l'escorcoll i va demanar el retorn d'aquest material “de naturalesa estrictament ideològica i política”. A més, va insistir que només 3 o 4 agents dels 17 o 18 que es van presentar a CDC van fer alguna cosa i que van endur-se un quart de caixa de material, perquè la resta era la comptabilitat de la fundació, cedida voluntàriament pel partit. També va negar el cobrament de comissions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia