Política

El PP anuncia una reforma exprés perquè el TC pugui sancionar Artur Mas

Volen dotar el Constitucional de mecanismes per fer complir les resolucions i actuar contra funcionaris i governants que les incompleixin

Els populars asseguren que s'aprovarà al Congrés aquesta mateixa legislatura per la via d'urgència

El candidat del PP al 27-S, Xavier García Albiol, i el portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, han anunciat aquest dimarts que la seva formació impulsarà una reforma de la Llei orgànica del Tribunal Constitucional per dotar aquesta institució de mecanismes per fer complir les resolucions i actuar contra les persones que les incompleixin. Albiol, que ha apuntat al president de la Generalitat, Artur Mas, ha afirmat que la reforma inclouria multes, d'entre 3.000 i 30.000 eurps, i la suspensió dels dirigents polítics que facin cas omís a les sentències dictades pel tribunal. És una iniciativa que “evidència”, ha afirmat Albiol, que “ningú aprovarà la independència de Catalunya”. “La broma s'ha acabat”, ha sentenciat el candidat dels populars al 27-S.

El PP vol posar en marxa la reforma aquesta mateixa legislatura aprofitant la seva majoria absoluta i dins de la tramitació de la llei de pressupostos generals de l'Estat.

Segons han anunciat Albiol i Hernando, es tramitarà per la via d'urgència. La reforma dotaria el TC de capacitat per sancionar i suspendre funcionaris, dirigents i autoritats que no acatin les seves resolucions.

Albiol ha fet una crida a la resta de formacions contràries a una eventual declaració unilateral d'independència (DUI), i en especial a Unió Democràtica de Catalunya (UDC) perquè donin suport a la reforma quan es tramiti al Congrés.

La proposició de llei modificaria la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional i, segons García Albiol, va “en contra d'aquells que “pretenen saltar-se les regles del joc”, no respecten les decisions dels tribunals i volen “trencar” Catalunya. És, ha afegit, “la forma més clara de demostrar que no ho aconseguiran”.

El calendari per a l'aprovació, al setembre

Segons ha explicat Hernando, amb el tràmit d'urgència es pretén que el ple del Congrés voti la presa en consideració d'aquesta proposició la setmana del 14 de setembre i després voti el text legislatiu el 29 de setembre, dos dies després de les eleccions catalanes.

A continuació, la proposició de llei passarà al Senat, perquè, en el cas que s'introdueixin esmenes, pugui tornar a temps al Congrés i ser aprovada definitivament abans que acabi la legislatura, ha explicat Rafael Hernando.

García Albiol ha demanat a tots els grups parlamentaris del Congrés que donin suport a la iniciativa, un reclam que ha dirigit especialment a Unió Democràtica de Catalunya (UDC) i al PSOE.

Articles a modificar

La proposició pretén modificar els articles 83, 87, 92 i 95 de la llei orgànica del Tribunal Constitucional, al qual dota d'instruments perquè pugui garantir l'incompliment de les seves sentències.

Recull així, entre d'altres coses, les citades multes en cas d'incompliment i la possibilitat de suspensió a autoritats i empleats públics responsables així com la possibilitat que el TC recorri al Govern perquè “adopti les mesures necessàries” per “assegurar el compliment de les resolucions”.

Per als casos en els quals s'incompleixin decisions del TC com la suspensió d'actuacions o disposicions en “circumstàncies d'especial transcendència constitucional”, es permet al tribunal d'ofici, a instàncies del Govern, prendre les mesures necessàries per al compliment “sense escoltar les parts”. I a més es dóna un termini de tres dies per comunicar a les parts i al fiscal i perquè el Tribunal Constitucional dicti resolució.

Segons Hernando, els últims anys s'han vist situacions de “desacatament” i incompliment de les sentències del TC, i això “s'ha d'acabar”.

Per això, si les normes actuals no són suficients per garantir el compliment de les lleis i en conseqüència els drets dels ciutadans, “el que cal fer és adaptar les normes”, ha dit el portaveu popular.

“Defensar els drets individuals i col·lectius del conjunt dels espanyols”

Es tracta, ha insistit, de “defensar els drets individuals i col·lectius del conjunt dels ciutadans espanyols, siguin qui siguin i estiguin on estiguin”.

Malgrat que l'anunci es produeix a poques setmanes de les eleccions catalanes, Rafael Hernando ha assegurat que la iniciativa no és ni “oportunista ni conjuntural”, sinó que té “veritable vocació de futur” per “suplir algunes llacunes”.

El portaveu popular ha explicat d'una altra banda que ha avisat al PSOE de la presentació d'aquesta reforma, i s'ha remès als socialistes perquè facin la seva valoració quan l'estudiïn.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona