Política

L'oposició s'alia per frenar la reforma exprés del TC

Els grups denuncien que el president del Congrés hagi tirat pel dret per garantir al PP que la proposta s'aprovi aquesta legislatura

Insisteixen a qualificar la mesura de nyap antidemocràtic

Els grups de l'oposició al Congrés han impulsat un front comú per intentar aturar la tramitació urgent de la reforma del Tribunal Constitucional instada amb l'únic objectiu d'inhabilitar Artur Mas després del 27-S. Conscients que poc es pot fer davant la majoria absoluta del PP, el PSOE, CDC, Unió, Esquerra Plural, PNB, Compromís, BNG, Coalició Canària i fins i tot UPyD van firmar ahir un escrit en què exigeixen al president del Congrés, Jesús Posada, que es faci enrere en la seva decisió de tramitar ell mateix la proposta dels populars per garantir que estigui aprovada abans no s'acabi l'actual legislatura.

L'oposició, doncs, intenta dilatar els terminis perquè la norma no pugui veure la llum, i és per això que reclama que se segueixin els tràmits reglamentaris (que sigui la mesa la que qualifiqui la iniciativa en la reunió de la setmana vinent), mentre que el PP admet que el que no té és temps per perdre si vol activar la reforma, i és per això que ha implicat el president del PP perquè prengui una decisió que la resta de grups consideren irregular perquè no s'ajusta al reglament. Posada, en canvi, defensava ahir que té aquesta prerrogativa davant l'avís dels grups parlamentaris que, si convé, acabaran als tribunals. El gest dels grups pot resultar estèril, ja que l'objectiu del PP és que la reforma es vegi en lectura única abans que acabi el setembre perquè a l'octubre el Senat li posi el segell. El calendari, doncs, és molt ajustat i no farà cas de les queixes de l'oposició.

Llei personalitzada

Més enllà de les maneres, els grups denunciants continuaven criticant amb duresa el fons de la iniciativa plantejada pel PP, que no amagava que la va començar a gestar arran de la celebració del 9-N amb suport institucional. És a dir, que no dissimula que l'objectiu de la reforma és actuar contra decisions de la Generalitat. Això va fer que el portaveu de Convergència al Congrés, Pere Macias, assegurés que és una llei política pensada “per castigar una persona, és una llei anti-Mas”, a més d'insistir que jurídicament és un “nyap monumental”. També el portaveu d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, va firmar la iniciativa de l'oposició per demanar a Posada que es faci enrere, alhora que insistia que “només es trobarà una sortida amb diàleg”. El grup d'ERC, en canvi, tot i no estar en contra de l'escrit conjunt, no s'hi va voler sumar perquè, una vegada més, s'ha menystingut Amaiur, a banda del fet que no s'hagin “desacreditat els insults” de Felipe González.

Pel PSC, Francesc Vallès lamentava que el PP actuï de manera grollera i amb tics absolutistes” per “posar les institucions al servei del partit”.

LES FRASES

Això és una barrabassada política amb un objectiu clar: és una mena de llei anti-Mas
Pere Macias
portaveu del cdc al congrés
Farem tots junts tot el possible per parar aquest atropellament a la democràcia i a les institucions
Magdalena Valerio
diputada del psoe
La reforma serà contra el senyor Mas o el senyor menys que decideixi incomplir una sentència del TC
Rafael Hernando
portaveu del PP AL CONGRÉS


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a Gaza

Acaben les negociacions per una treva a Gaza

Barcelona

La CUP vol garantir l’atenció en català a la sanitat i als serveis públics

TORROELLA DE MONTGRÍ
política

Aragonès demana que “cap vot catalanista” vagi al PSC i es conjura perquè no governi

barcelona

Orriols participa de la retirada del cartell de festa censurat del balcó de l’Ajuntament

RIPOLL

Presó per un dels cinc sospitosos de cometre narcoassalts

FIGUERES
Estats Units

Stormy Daniels insisteix que ha dit “la veritat” sobre Trump

Barcelona
Guerra a Gaza

Netanyahu manté els plans a Gaza i respon a Biden que “si hem d’estar sols, estarem sols”

barcelona

Paneque (PSC): “Som l’únic partit amb programa específic per la demarcació”

GIRONA

Cañigueral destaca que l’índex d’atur és el més baix en 15 anys

riudellots de la selva