Política

El govern espanyol acusa Mas de buscar sempre “culpables fora”

Sáenz de Santamaría rebutja el caràcter plebiscitari del 27-S

La vicepresidenta espanyola defensa la reforma exprés del TC impulsada pel PP

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha acusat aquest dimecres el president de la Generalitat de buscar “culpables” externs als problemes del seu govern i de la seva formació. La número 2 de Rajoy ha insistit que el 27-S no se celebra cap plebiscit i ha defensat la reforma del Tribunal Constitucional (TC) perquè “el normal en qualsevol país és que les resolucions dels tribunals es compleixin”.

La vicepresidenta ha comparegut en roda de premsa oficialment per valorar les entrevistes que el president del govern espanyol ha mantingut aquest dimecres amb els presidents de les Illes Balears, Múrcia i Canàries. Una compareixença que ha coincidit amb la del president de la Generalitat, Artur Mas, a la Diputació Permanent del Parlament per informar sobre els motius de la convocatòria del 27-S i per valorar el registre de la Guàrdia Civil a la seu de CatDem i CDC. Es dóna la circumstància que en tota aquesta legislatura Sáenz de Santamaría no havia comparegut davant els mitjans en cap ocasió per informar sobre les reunions del president espanyol amb presidents autonòmics.

La vicepresidenta ha ironitzat sobre les manifestacions que el president de la Generalitat ha fet al Parlament i ha apuntat que Mas acostuma a acabar les seves compareixences “buscant culpables fora”. “Els jutges obren sumaris i els tramiten i la policia investiga de manera independent”, ha assegurat. I, segons ella, el president català no hauria de llançar un “ombra de sospita sobre institucions que tenen el mandat legal d'investigar la corrupció”.

També ha considerat que Mas “hauria de mostrar molt més respecte institucional” pels funcionaris que “lluiten i persegueixen la corrupció”, perquè en aquest àmbit “ens hem d'explicar i no buscar culpables fora”.

Respecte del caràcter plebiscitari del 27-S, Sáenz de Santamaría ha insistit que aquestes “són unes eleccions autonòmiques” i Mas “ho hauria de saber perquè són les terceres que convoca a Catalunya en cinc anys”. El que s'hi decideix, segons la vicepresidenta espanyola, és “un govern autonòmic”, i el president català ha de “complir” la llei i el decret de convocatòria.

Finalment, ha defensat la reforma exprés del Tribunal Constitucional (TC) que impulsa el PP per poder suspendre Artur Mas en cas que incompleixi un mandat del TC. Segons ha assegurat, la proposta té el suport de personalitats destacades del món de la judicatura, la fiscalia i catedràtics vinculats a altres formacions.

En aquest sentit, ha insistit que “el normal en qualsevol país és que les resolucions dels tribunals es compleixin” perquè “com que no es pot deixar a la voluntat” dels afectats “el lògic és que hi hagi un procediment d'execució dirigit als òrgans judicials”.

També ha respost les crítiques de tots els grups de l'oposició a la reforma. “Cada partit pot opinar el que consideri oportú. A mi m'agradaria preguntar a algun d'aquests partits que es diuen que tenen vocació nacional què tenen per oposar-se a que una institució com el TC tingui capacitat d'executar les seves pròpies decisions, perquè així és com funcionen els tribunals”, ha dit. Per aquest motiu ha demanat a l'oposició “menys fronts contraris i més aportacions”. “Que diguin si no els sembla bé que les resolucions del TC es compleixin”, ha afegit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia