Política

Rajoy estirarà el calendari i farà eleccions al desembre

El president espanyol dóna com a data més probable el dia 20 i demana al PSOE que respecti la llista més votada

Confia que l'optimisme de les vigílies nadalenques activi el vot popular

Novembre queda, definitivament, fora del calendari electoral. El desembre és el mes escollit per celebrar els comicis generals i el dia 20 és la data més probable, si bé no es descarta que es puguin avançar al 13. Mariano Rajoy no només tindrà enllestit tot el debat del pressupost estatal pel 2016, sinó que el vol deixar aprovat abans d'una cita a les urnes en què preveu guanyar però dóna per fet que en cap cas disposarà de la majoria absoluta que durant quatre anys ha permès al seu govern fer i desfer sense haver de pactar cap mesura amb l'oposició. D'aquesta manera, i davant la previsió de ser el partit més votat però haver de buscar socis, el PP podrà encetar la legislatura sense haver de patir per tirar endavant els comptes estatals, una de les lleis més complexes de negociar quan es governa en minoria. Per tot plegat, amb un electorat completament desmotivat –com es va poder comprovar en les andaluses i en les autonòmiques i municipals del mes de maig–, al PP només li resta guanyar temps, encara que això suposi esprémer el calendari al màxim escollint per convocar els comicis una data absolutament inèdita: les vigílies de Nadal.

El president espanyol, en una entrevista concedida ahir a la cadena Cope, i davant la insistència perquè donés el dia de les eleccions, confirmava que seran al desembre i suggeria com a més probable el dia 20, tot i afegir-hi que hi ha “una altra data probable”. Sigui com sigui, seran un mes més tard que les del 2011 i el PP –a més de tenir pressupost– es podrà aprofitar de l'optimisme que acompanya unes dates durant les quals s'incrementen els contractes temporals i, sobretot, es dispara el consum com a conseqüència de la campanya nadalenca.

Després d'un període d'aparent bonança, les últimes dades de l'atur, corresponents al mes d'agost, no han ajudat a l'objectiu de l'executiu de Rajoy d'aconseguir que s'imposi la idea de la recuperació, així que consideren que situar el calendari en unes dades econòmicament positives ajudarà a vendre millor un missatge que fins ara no ha arribat.

Un altre element que ha pesat és que a l'esquerra històricament li costa més arrossegar el seu electorat a les urnes, i el 20 és un dia en què molts ciutadans ja estan de vacances i no pensen ni en campanya ni en eleccions. Aquest fet no se li escapa, al PSOE, que ahir criticava la data escollida assegurant que aquest govern “ja està esgotat”. “Ens sembla massa tard per al país i per a la societat espanyola”, exclamava Patxi López. En tot cas, el secretari d'acció política de l'executiva socialista també va voler rebatre Rajoy pel que fa a la seva crida que es deixi governar la llista més votada en les estatals des de la confiança que dóna per fet que el PP quedarà primer. Així, argumentava que un pacte entre el PSOE i Podem seria “poc democràtic” tot esgrimint els “mals exemples” de Madrid, Cadis i la Corunya. López li va replicar que serà el PSOE, la llista més votada i, si no fos així, aquest partit considera que els acords postelectorals “poden representar molts més ciutadans que una formació que hagi guanyat les eleccions”. La direcció de Pedro Sánchez, doncs, no tanca la porta a l'opció que, si l'aritmètica ho permet, es puguin reeditar al Congrés els pactes que han fet que a hores d'ara el PSOE governi en diferents autonomies amb el suport dels de Pablo Iglesias. De fet, el líder d'aquesta formació també subratllava que no descarten avalar el segon partit més votat.

A banda d'insistir en la vessant econòmica i d'explotar el resultat de les eleccions catalanes per arrossegar el vot més patriòtic, és evident que l'equip de Rajoy insistirà a buscar les pessigolles als governs sorgits del 24-M, sobretot els que són dirigits per plataformes impulsades per Podem.

Dificultats a l'esquerra

I aquest és un altre element que s'ha tingut força en compte per escollir la data electoral: com més temps hagi passat des de la constitució dels governs d'esquerres, més possibilitats hi ha que els ciutadans interioritzin que el canvi ha estat “negatiu”. Segons la tesi que esgrimeix el PP, a mesura que avanci la legislatura es posaran en relleu les contradiccions entre socis, i els presidents i alcaldes tindran cada vegada més dificultats per executar l'acció de govern.

LES FRASES

El més probable és que el 20 de desembre hi hagi eleccions, però també hi ha una altra possible data
El més democràtic, sensat i raonable és que governi la llista més votada
Mariano Rajoy
president del govern espanyol

“Un jutge va ordenar entrar a la seu del PP sent jo president”

Mariano Rajoy va aprofitar per rebatre la teoria de la conspiració de l'Estat contra CDC que el dia anterior havia llançat Artur Mas pel fet que s'hagi activat la investigació del 3% en vigílies del 27-S. Va assegurar que la justícia actua de manera independent i no al dictat d'un determinat govern, i que la prova és que un jutge també va ordenar regirar la seu del PP a Madrid sent ell president de l'executiu espanyol. Per tot plegat, va advertir al català que “ja n'hi ha prou que mai no vulgui assumir cap responsabilitat i que sempre es culpi del que passa als de fora”. “S'ha d'estar a les verdes i a les madures i s'ha de donar la cara”, reblava el popular.

Pel que fa a l'endemà del 27-S, Rajoy va insistir que farà el que calgui per aturar el “disbarat” de la independència recalcant que ho farà de manera “proporcionada i intel·ligent”. Això sí, va voler deixar clar que es posaran en marxa tots els mecanismes de l'estat de dret perquè aquest escenari “no es produeixi en cap cas”.

En aquest sentit, va subratllar que la reforma del Tribunal Constitucional per dotar-lo de capacitat sancionadora que vol aprovar abans que acabi la legislatura és un element cabdal per fer complir la llei. En aquest punt, va aprofitar per defensar la iniciativa que el PP ha portat al Congrés i, sobretot, per tocar el voraviu al PSOE pel fet que s'hagi convertit en un dels abanderats del front de partits contraris a aquesta modificació. Rajoy va burxar, doncs, en el fet que considera que ningú no es pot oposar que es compleixin les sentències, i va recordar que quan, el 2011, José Luis Rodríguez Zapatero els va demanar suport per modificar la Constitució, el Partit Popular no va fer escarafalls.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Frustren un acord per una moció de censura

lloret de mar
Pròxim Orient

El líder d’Hezbol·là qualifica les explosions al Líban de “declaració de guerra” d'Israel

Barcelona
política

ERC i PSC ja parlen del pressupost amb el finançament singular pel mig

barcelona
nova caledònia

Dos morts en una nova operació policial contra independentistes a Nova Caledònia

barcelona
política

La Fiscalia General de l’Estat demana la recusació de Macías en la causa de la llei d’amnistia

barcelona
unió europea

Reconeixement europeu a l'opositor veneçolà González Urrutia

barcelona
política

L’exalcalde de Vilassar de Dalt, candidat a dirigir ERC amb Camps, Jordà i Sans

barcelona
pròxim orient

Israel diu haver frustrat un complot iranià per matar Netanyahu

barcelona
judicial

Llarena veu un possible delicte dels Mossos en la no detenció de Puigdemont

barcelona