Política

González reconeix la nació catalana que Rajoy silencia

L'expresident socialista defensa la nació catalana a la Constitució, un nou model fiscal i suprimir les províncies el dia que Rajoy ve a Catalunya com a garant de la “gran nació” espanyola

Felipe González, expresident socialista espanyol, tornava ahir al debat públic amb una entrevista a La Vanguardia en què defensa, al costat del PSC, reconèixer la nació catalana a la Constitució, precisament el mateix dia que Rajoy feia el seu primer acte de precampanya catalana presentant-se com el garant de la unitat de la “gran nació” espanyola.

Potser per apaivagar el malestar que va causar entre bona part de l'opinió pública catalana la seva carta publicada a El País, ahir Felipe González sorprenia en l'entrevista defensant el reconeixement nacional de Catalunya a la Constitució, posant en dubte la pervivència de les províncies “d'inspiració napoleònica” en l'actual Estat i admetent que cal un nou model fiscal. La posició de González agafava el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, de precampanya a Catalunya amb el missatge de sempre: que no vol que els catalans hagin de renunciar a ser espanyols i europeus tal com volen “els secessionistes”; que tots els governants han de respectar les lleis i les sentències dels tribunals en referència a Mas; que, a diferència del PSOE “perdut en terra de ningú”, ell és el garant de la llei i que Espanya continuï “sent una gran nació”; i que la seva política econòmica ha permès sortir de la crisi. La posició de González va sorprendre fins i tot dins del PSOE, en què continua sent el president indiscutit i ja van sortir alguns líders a posar el fre. Mentre el presidenciable socialista Pedro Sánchez guardava silenci sobre les paraules de González, el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page (PSOE), tanca files amb Rajoy afirmant que el terme nació és d'ús exclusiu per a Espanya i que Catalunya no passa de “nacionalitat”: “La gran nació que tenim és l'espanyola”. Menys efusiu però també aigualint les paraules de l'exlíder històric, el president asturià, Javier González (PSOE), prefereix parlar de modernitzar i afrontar els problemes d'Espanya que “dels pobles i nacions”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia