Política

La Via Lliure omple 10.000 places de bus

Hi ha hagut més demanda que l'any passat, però no s'han trobat més autocars disponibles ni a Catalunya ni a Aragó

Gigacarnets d'identitat des de les Borges per animar la manifestació

No hi ha prou autocars a Catalunya per transportar tots els manifestants d'arreu del país que avui es traslladaran a Barcelona per participar en la Via Lliure. Literalment. A les comarques de Ponent s'ha hagut de recórrer a la flota aragonesa per poder encabir tots els inscrits. I ni així ha estat possible. Ha quedat molta gent fora. “L'any passat vam organitzar 198 autocars des de la plana de Lleida. Enguany, en tenim 209 de plens i si no n'hem fet cap més, tot i haver-hi llista d'espera, és perquè no vam trobar cap vehicle disponible. Ni tan sols a Osca i a Saragossa, on hem contractat alguns busos perquè a Catalunya ja no en quedava ni un”, va explicar Josep Maria Nogué, del secretariat de l'Assemblea Nacional Catalana. Al Pirineu tampoc no s'ha notat en absolut el cansament de la gent després de tantes mobilitzacions multitudinàries des del 2010. Xavier Boloix, coordinador de l'ANC Pallars, explica que aquest matí partiran 6 autocars plens de la Cerdanya i l'Alt Urgell, 6 més del Pallars Jussà, 3 del Sobirà i un amb manifestants de la Val d'Aran i l'Alta Ribagorça: setze en total. “Per al Pirineu és molt, perquè cal tenir en compte que molta gent hi va amb el seu cotxe.

Aquests autocars són, exclusivament, els que organitza l'ANC. N'hi haurà més de partits polítics i entitats grans.

Després de tants anys de manifestacions històriques, n'hi ha que ja s'han convertit en autèntics professionals de la Diada. A les Borges Blanques el col·lectiu autoproclamat Muntadors de Pollastres Grossos va donar la campanada l'any passat a la ve baixa amb una urna gegant que permetia fotografiar-se amb l'efecte òptic que es votava des de la distància, a l'estil del que fan els turistes a la torre de Pisa. Enguany tampoc no es quedaran enrere. Els manifestants que ho vulguin podran fer-se una foto amb el DNI català, perquè els Muntadors de Pollastres Grossos han preparat deu gigacarnets d'identitat de la República Catalana que estaran repartits entre els 10 trams temàtics de la Meridiana. L'espai de la foto és un requadre buit, com una finestra, perquè tothom se'l pugui fer seu.

Les Garrigues, de fet, serà una de les comarques amb més presència a Barcelona. Amb poc més de 20.000 habitants, avui partiran d'aquesta comarca trenta autocars.

Un altre mite de l'Onze de Setembre del 2014 va ser la cassola de tros amb caragols que una colla de Castellserà es va fer al mig de la Diagonal. La foto va córrer com la pólvora de mòbil a mòbil. “Enguany hi tornarem i aquest cop ens hem organitzat millor i hem preparat taules i cadires”, asseguren. Un pícnic enmig de la Meridiana a càrrec de 25 joves. El Postureig de Lleida, el superheroi emmascarat que arrasa a les xarxes socials reivindicant els trets diferencials de Ponent i el Pirineu, anirà d'incògnit a la manifestació, però s'emportarà la màscara per passar a felicitar-los per la iniciativa. Del tram 58 al 63 serà territori Ponent. “Després ja se sap que fem curt perquè ve més gent de la que s'ha inscrit”, assegura Nogué. Un caos que funciona.

LES XIFRES

225
autocars
sortiran avui del Pirineu (16) i la plana de Lleida (209) en direcció a la Meridiana de Barcelona.

LES FRASES

9.875
places de bus
ha omplert la plana. L'any passat hi havia onze autocars menys. S'hi ha afegit el Pirineu.
Teníem llistes d'espera, però no hem trobat més autocars disponibles
Josep Maria Nogué
ANC Ponent
Al Pirineu no s'ha notat el desgast de tants anys de mobilitzacions
Xavier Boloix
anc pallars

Tretze trens anul·lats per la vaga

Sobre les nou del matí començaran a mobilitzar-se els autocars del Pirineu i al voltant de les onze serà el torn dels de la plana. Els de Lleida ciutat sortiran a aquesta hora des del pàrquing del Camp d'Esports. Els lleidatans que hagin optat per anar en tren a la Via Lliure es trobaran amb la dificultat afegida que hi ha tretze anul·lacions amb sortida o arribada a l'estació de Lleida-Pirineus per la vaga convocada pel sindicat de maquinistes Semaf.

El Segrià, amb 54 autocars, és la comarca que més inscrits té a la Via Lliure, si bé també és la que té més població amb diferència (més de 200.000 habitants). En aquest sentit, destaquen els 40 autocars que avui sortiran del Pla d'Urgell, donat que la comarca té poc més de 37.000 habitants.

D'altra banda, la presidenta del PP de Lleida i regidora a la Paeria, Dolors López, va explicar que el seu partit plantava els actes institucionals perquè era la Diada “de l'independentisme” i no la de “tots els catalans”. Ciutadans també es va autoexcloure.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona