Política

El papa exigeix l'abolició de la pena de mort al Congrés dels Estats Units

En un contundent discurs, reclama respectar els drets dels immigrants

Es defineix contra l'avortament, el matrimoni gai i el comerç d'armes

No a la pena de mort. En l'últim dia d'estada a Washington, el papa Francesc va pronunciar davant la sessió conjunta del Congrés el seu discurs més contundent, en un resum de la posició política del moment, i va sorprendre amb la demanda de la necessitat “d'abolició mundial” davant els representants d'un dels pocs països que encara mantenen la pena capital com a condemna. “He advocat a diferents nivells per l'abolició mundial de la pena de mort,” va dir Francesc davant els congressistes. Segons dades del Death Penalty Information Center, als Estats Units s'han executat aquest any vint persones. “Tota persona està dotada de dignitat inalienable, i la societat només es pot beneficiar de la rehabilitació dels condemnats,” va argumentar el pontífex. Les declaracions del papa no van despertar gaire entusiasme en l'audiència, i només es van sentir aplaudiments aïllats. A 31 dels 50 estats del país encara és legal la pena capital.

Francesc, tal com havia fet la jornada anterior amb Obama, va actuar més com a cap d'estat del Vaticà que com a líder religiós, i va posar sobre la taula totes les seves opinions polítiques en una gran diversitat de temes. El papa es va mostrar contra l'avortament i el matrimoni homosexual, a favor de la lluita contra el canvi climàtic i la necessitat d'una reforma migratòria als EUA. Tampoc va faltar una referència a la violència generada per les armes als Estats Units.

La barreja de progressisme i conservadorisme (dins la visió nord-americana) de la visió del papa va permetre a cada partit polític fer-se seva una part del discurs. No obstant això, Francesc té l'aura de pontífex revolucionari i va expressar amb més vehemència i claredat les posicions més liberals del seu pensament, com ara la defensa a ultrança de la lluita contra el canvi climàtic i, especialment, sobre immigració.

“No ens hem d'espantar per les xifres, hem de veure'ls com a persones”, va etzibar a un Congrés que persistentment està en debat sobre la migració als Estats Units i la reforma que tant es demana al país. “Si volen vida, donem-los vida; si volen oportunitats, donem-los oportunitats,” va demanar, incloent també una crida als estats europeus per solucionar la crisi de refugiats.

La versió més conservadora de Francesc va referir-se a dos dels temes més de moda en la societat civil nord-americana: el matrimoni homosexual i l'avortament. Però ho va fer de manera subtil, sense fer-hi referència explícita, en part per la discussió aferrissada que hi ha actualment als Estats Units i la posició del Tribunal Suprem nord-americà, contrari a les seves creences. “Tenim la responsabilitat de protegir i defensar la vida humana en qualsevol estadi del seu desenvolupament”, va dir sobre l'avortament. “No puc amagar la meva preocupació per la família, que està amenaçada (...) S'han posat en qüestió els pilars bàsics del matrimoni i la família,” hi va afegir en referència a les unions homosexuals.

Francesc va acabar així la seva primera parada de la gira nord-americana. Pròxima estació, Nova York.

Obama es reunirà a l'ONU amb Putin

Francesc s'adreçarà avui a unes Nacions Unides en vigília de la 70a Assemblea General. La trobada de líders mundials, que començarà dilluns, serà una de les més importants dels últims temps, no només per la situació mundial actual sinó per la presència de caps d'estat d'alt nivell que es reuniran a Nova York. Si fa uns dies es va confirmar la presència del president cubà, Raúl Castro (el que gairebé assegura una trobada amb Obama, en ple desglaç en les relacions entre ambdós països), ahir la Casa Blanca va informar que el president nord-americà es trobarà amb Vladimir Putin, a petició del president rus, per parlar de la situació a Síria i Ucraïna, dos dels focus més calents de la geopolítica actual. Dilluns també parlaran el president iranià, Hassan Rohaní, en ple debat del pacte nuclear, i el mandatari xinès, Xi Jinping, en la fi d'una gira americana que avui viurà el plat fort amb la reunió amb Obama.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia