Política

Victòria històrica i incontestable

La premsa internacional segueix amb interès l'escrutini i destaca el bon paper de les formacions independentistes

Asseguren que es tracta d'unes eleccions que s'han de valorar com un referèndum

Expectació màxima entre els mitjans de comunicació internacionals pels resultats de les eleccions catalanes. De fet, 180 periodistes de diversos diaris, ràdios i televisions es van traslladar ahir a Barcelona per seguir la nit electoral en directe. Televisions de tot el món seguien ahir en directe la jornada electoral, que en molts casos obria els informatius. França, Itàlia, Bèlgica i el Regne Unit van fer un especial seguiment a les eleccions catalanes. No només Catalunya estava pendent dels resultats. El procés ha aconseguit que els mitjans internacionals posin els ulls en aquestes eleccions, que gairebé tots han qualificat de referèndum o plebiscit. Pel que fa als titulars, la majoria s'inclinaven per assenyalar la victòria de les forces independentistes. Ahir no era dia per fer valoracions de la reacció de l'Estat espanyol, ja que la majoria de mitjans destacaven la força sobiranista i en algun cas assenyalaven el magre paper del PP.

La BBC durant tot el dia va anar informant de les eleccions, mentre que el diari britànic The Guardian, que es va mostrar totalment en contra de la separació d'Escòcia, seguia els comicis al minut i destacava les paraules d'Artur Mas: “Catalunya ha votat sí a la independència.” El Financial Times parlava d'“una victòria històrica”, mentre que l'italià Corriere della Sera, en la versió web, seguia l'escrutini en directe i diferenciava els dos blocs: l'independentista, amb Junts pel Sí i la CUP, per una banda, i en contra de la secessió, agrupats, hi ubicava la resta de partits. El francès Le Monde obria la versió digital amb les eleccions catalanes i amb fotografies de joves independentistes a El Born Centre Cultural, lloc de trobada dels simpatitzants de Junts pel Sí.

La premsa internacional ja tenia preparats diversos reportatges i el rotatiu francès presentava un curiós exercici de llenguatge en què assegurava que els independentistes havien suavitzat el vocabulari durant els últims anys per arribar a un ventall més gran de possibles votants. L'argentí Clarín titulava que la victòria de l'independentisme era claríssisma i que s'havia plantejat com un plebiscit. Tots els mitjans internacionals destacaven l'àmplia majoria de Junts pel Sí i el bon resultat de la CUP, que fa possible la majoria absoluta dels independentistes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Catorze entitats demanen la clausura de l’abocador

LLORET DE MAR
uruguai

L’expresident José Mujica anuncia que té un tumor a l’esòfag

barcelona
estats units

Ultimàtum de la Universitat de Colúmbia perquè es desmantellin els campaments

barcelona
GIRONA

El PSC proposa un pla de xoc contra les desigualtats socials

GIRONA
RIPOLL

El PP vol aprovar una pla per incentivar el teixit empresarial a Catalunya

RIPOLL
GIRONA

Junts aposta per donar un “nou impuls” a la llengua catalana

GIRONA
guerra a gaza

Els EUA desconeixen el pla d’Israel per a protegir els civils de Rafah

barcelona
GIRONA

Els Comuns volen un abonament de 15 euros al mes per al transport públic

GIRONA
estat francès

La policia entra a la Sorbona per a expulsar els estudiants propalestins

barcelona