Política

Els pobles de muntanya, en contraposició als del litoral

Les comarques de l'interior són les que donen més suport a l'independentisme i les de la costa, a l'unionisme

A cap comarca, però, el sobiranisme no baixa del 62% dels vots emesos

Qualsevol comparació dels resultats electorals del passat diumenge amb comicis anteriors poden portar a interpretacions errònies. Principalment perquè el ventall de formacions polítiques és totalment diferent a qualsevol altre que hi ha hagut en el nostre país en el període democràtic. L'aparició de Junts pel Sí, que integra CDC i ERC i les entitats sobiranistes, Unió en solitari, el PSC desmembrat, i dirigents d'aquests dos darrers partits que han virat cap a l'independentisme ja provoca que no hi hagi comparació possible. ICV-EUiA no és el mateix amb la suma de Podem. I els únics que es mantenen en la seva línia original són el PP, Ciutadans i la CUP.

Per tant, les xifres permeten simplement fer una radiografia de la situació actual. I a nivell de les comarques gironines la descripció és clara: l'independentisme té un suport majoritari. Més clarament, però, en les comarques de muntanya. En concret, el Pla de l'Estany, la Garrotxa i el Ripollès, amb un 83,4, un 79,8 i un 75% dels sufragis, són les més favorables a les formacions independentistes. En canvi, la Selva i l'Alt Empordà i el Baix Empordà, amb un 38,1, un 37,3 i un 31,9%, són les que mostren un major suport a les formacions del no –Ciutadans, PSC i PP–. Les formacions que no es postulen clarament ni pel si ni pel no (Catalunya Sí que es Pot i Unió) també obtenen la major força a la Selva, l'Alt Empordà i el Baix Empordà (11,2%, 7,1% i 7%, respectivament).

En cap cas, però, el suport a l'independentisme no baixa del 62% en cap comarca. En canvi, l'unionisme no arriba ni al 9% al Pla de l'Estany, que se situa lluny de la segona comarca en aquest sentit, que és la Garrotxa, amb un 17,3%.

Per partits

Pel que fa a l'anàlisi de vots absoluts, pel sol fet de tenir més població, el Gironès és la comarca on les formacions polítiques aconsegueixen més suport. Així passa amb Junts pel Sí i la CUP i Unió. No és el cas del PSC, Ciutadans i el PP, que tenen com a feu de vots la Selva –la segona comarca en població.

En totes les comarques, però, Junts pel Sí és la formació guanyadora en vots i en percentatge. Ciutadans és segona a la Selva, la Cerdanya i l'Alt i el Baix Empordà. I la CUP se situa com a segona força al Pla de l'Estany, el Ripollès i la Garrotxa. En canvi, Unió és el partit menys votat en totes les comarques, excepte a la Cerdanya, que ho és Catalunya Sí que es Pot. És aquesta formació la segona amb menys suports, excepte a la Selva, que ho és el PP.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona