Política

Marta Rovira es perfila com la portaveu de Junts pel Sí

La secretària general dels republicans podria ocupar aquest càrrec al Parlament i CDC tindria la presidència del grup

Mas reclama a la CUP “respecte democràtic” per la victòria de la seva coalició

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, podria ser la portaveu del grup parlamentari de Junts pel Sí, segons les negociacions que estan duent a terme CDC, els republicans i també els independents que formen part de la coalició. La presidència del grup seria per a un dirigent convergent. Precisament avui els 62 diputats electes de Junts pel Sí celebraran la primera reunió, que també podria servir per acabar de definir tots els càrrecs.

Des del minut zero la coalició de Junts pel Sí ja va acordar que formaria un grup parlamentari propi sense separacions entre CDC i ERC. Es pretén mantenir la imatge d'unitat exhibida durant les eleccions i també seria molt difícil crear dos grups perquè es col·locaria els independents –com ara Raül Romeva, Carme Forcadell o Lluís Llach– en una complicada disjuntiva, ja que haurien de triar entre subscriure's a Convergència o Esquerra.

Partint d'aquesta premissa, les dues formacions van pactar que els convergents tindrien la presidència i que els republicans designarien el portaveu. En aquest últim cas, el nom de Marta Rovira sona amb força. Rovira, que es va estrenar com a diputada en la passada legislatura, ja va exercir aquest rol a les files d'ERC. També és una de les dirigents que forma part del nucli dur d'Oriol Junqueras i una de les representants dels republicans, juntament amb Lluís Salvadó, quan s'ha hagut de negociar amb CDC o, ara, amb la CUP. Tot indica que Rovira no entrarà en el futur govern de concentració i que la seva tasca principal serà al Parlament i també internament en el partit.

Ahir, el coordinador general de CDC, Josep Rull, va destacar que el grup parlamentari de JxSí ha d'actuar com un “bloc” i va tancar la porta a la possibilitat que els parlamentaris tinguin llibertat de vot. “L'agenda l'hem de marcar nosaltres; com més compactats, més podrem marcar l'agenda”, va ressaltar en una entrevista a La Xarxa.

Mas es defensa

En aquests moments les negociacions es porten paral·lelament en tres àmbits: l'organització del grup parlamentari; l'articulació del govern entre CDC i ERC, i les converses amb la CUP sobre el full de ruta i la possible investidura d'Artur Mas. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Mas va reclamar als cupaires “respecte democràtic” per la victòria de Junts pel Sí, que inclou el compromís de presentar-lo com a candidat a la presidència de la Generalitat. El líder de CDC va subratllar que JxSí no pot imposar tot el seu full de ruta, perquè no va aconseguir la majoria suficient, però sí que va recordar que els 1,6 milions de persones que van votar la coalició pesen més que els més de 300.000 vots que va sumar la candidatura encapçalada per Antonio Baños.

Un dels arguments que utilitza la CUP per vetar la figura de Mas és que representa les retallades, una crítica que el president en funcions va rebutjar de totes totes: “No admeto que siguem el govern de les retallades. Som el govern que hem hagut d'administrar les retallades imposades per Madrid de la manera més digna i més sensible des del punt de vista social”, va matisar. L'any vinent Catalunya rebrà de l'Estat 2.000 milions addicionals del model de finançament, una quantitat que es podria posar sobre la taula a l'hora de negociar amb la CUP un augment de les partides destinades a les àrees socials.

Per la seva banda, el president d'ERC, Oriol Junqueras, es va mostrar convençut a TV3 que tots els actors implicats es posarien d'acord i es va felicitar pel paper clau de la CUP en el procés cap a l'estat propi, una circumstància que constata que l'independentisme és “plural”.

Tot i aquest missatge de concòrdia, la CUP insistia ahir que el procés va més enllà de Mas: “L'oferta que farà la CUP té molt més recorregut que continuar girant entorn d'un president i els seus fans. Així que calma amb els hooligans”, va augurar l'exdiputat Quim Arrufat a Twitter.

LES FRASES

La CUP ha d'entendre que en una llista hi ha 1,6 milions de vots i en l'altra, 300.000 i escaig
La meva candidatura no la defenso jo, sinó Junts pel Sí, que vol dir 1,6 milions de persones
Artur Mas
president de la generalitat
La CUP és imprescindible per fer la independència, i quina sort que sigui així
Oriol Junqueras
PRESIDENT D'ESQUERRA
L'oferta que farà la CUP té molt més recorregut que seguir girant entorn d'un president i els fans
Quim Arrufat
EXDIPUTAT DE LA CUP
[En referència al grup parlamentari] Com més compactats, més podrem marcar l'agenda
Josep Rull
COORDINADOR GENERAL DE CDC


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries