Política

Junt pel Sí i CUP aparquen l'escull de la investidura fins al final de negociació

Les converses entre les dues formacions independentistes se centraran primer en el full de ruta i en la constitució del Parlament

Junts pel Sí (JxSí) i la CUP han decidit aparcar fins a la part final de la negociació l'escull que representa acordar el candidat a la presidència de la Generalitat a la sessió d'investidura, i se centraran en el full de ruta sobiranista. Les dues formacions ja han iniciat les converses per tirar endavant el procés després de les eleccions del 27-S.

Segons han indicat aquest dijous a Efe fonts de totes dues formacions, després de les dues primeres reunions negociadores persisteix el problema de fons que suposa per a la CUP donar suport a la investidura del candidat proposat per Junts pel Sí, que és l'actual president Artur Mas, una eventualitat que l'esquerra independentista va rebutjar expressament durant la seva campanya.

Davant el temor que l'escull de la investidura pogués fer fracassar les converses, iniciades formalment dimarts, JxSí i la CUP han acordat aparcar temporalment aquesta qüestió i centrar els esforços en el full de ruta sobiranista i en els detalls de la sessió constitutiva del Parlament, que s'ha de celebrar com a molt tard el 26 d'octubre, a vint dies hàbils des de les eleccions.

L'equip negociador de JxSí el formen Raül Romeva, Josep Rull (CDC) i Marta Rovira (ERC), mentre que l'equip de la CUP està compost per dos membres del seu anterior secretariat nacional, quatre del nou, quatre diputats de la legislatura que ara comença i dos de l'anterior: David Fernàndez i Quim Arrufat.

Un dels aspectes que s'han d'acordar de cara a la sessió constitutiva de la XI legislatura del Parlament és garantir una majoria independentista a la mesa de la Cambra, cosa que implica que quatre dels seus set membres siguin de Junts pel Sí i de la CUP.

Els dos grups estudien la possibilitat que, d'acord amb els resultats electorals, a JxS li corresponguin tres representants a la Mesa –la presidència, una vicepresidència i una secretaria– i que a la CUP li sigui assignada una altra secretaria.

Sobre la presidència del Parlament encara no hi ha res acordat, però si finalment el càrrec de president de la Generalitat l'acabés assumint Artur Mas –o un altre nom de CDC– la lògica interna de Junts pel Sí fa pensar que correspondria a ERC proposar el candidat a presidir la cambra catalana.

La fins ara vicepresidenta primera del Parlament, la republicana Anna Simó, és la més ben posicionada, si bé tot està pendent de com es resol el conjunt de la negociació i del paper que s'assigni a les personalitats independents dins de Junts pel Sí.

El president del grup parlamentari de JxSí seria designat a proposta de CDC, i és Jordi Turull el nom que més sona per ocupar el càrrec, mentre que la figura de portaveu del grup li correspondria proposar-la a ERC.

El grup parlamentari de Junts pel Sí ha celebrat justament aquest matí la seva primera reunió, una “primera presa de contacte” entre els 62 diputats, per fer balanç dels resultats electorals i per explicar el funcionament de la dinàmica parlamentària als que estrenaran escó.

La designació dels càrrecs interns –president de grup, portaveu i portaveus adjunts– ha estat ajornada fins la setmana que ve.

La número dos de la llista de la CUP, Anna Gabriel, ha suggerit avui la idea d'una “presidència coral” del govern, amb tres o quatre persones compartint funcions. Gabriel ha puntualitzat que no s'oposaran al fet que Mas tingui un paper rellevant, ja que no tenen cap interès en la seva “mort polític a”. Ha assegurat que la CUP no posarà “condicions impossibles” per a la investidura i no farà res perquè “descarrili” el procés independentista.

De la seva banda, l'exdiputat de la CUP i membre de la comissió negociadora Quim Arrufat ha donat per fet que si CDC portés la seva “pressió” al límit, la seva formació acabaria cedint i acceptant la investidura de Mas com a president per evitar que el procé s sobiranista descarrili. Ha puntualitzat, però, que aquesta eventualitat es podria produir davant el risc de “fi del procés”, però “no com a opció plantejable” des de la CUP.

De la seva banda, el líder del PPC al Parlament, Xavier Garcia Albiol, ha assegurat, en declaracions a Efe, que és “surrealista” que des de la CUP, “que és qui ha de sustentar el govern, s'aposti per una fórmula tan estrambòtica com podria ser la presidència coral”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Catorze entitats demanen la clausura de l’abocador

LLORET DE MAR
uruguai

L’expresident José Mujica anuncia que té un tumor a l’esòfag

barcelona
estats units

Ultimàtum de la Universitat de Colúmbia perquè es desmantellin els campaments

barcelona
GIRONA

El PSC proposa un pla de xoc contra les desigualtats socials

GIRONA
RIPOLL

El PP vol aprovar una pla per incentivar el teixit empresarial a Catalunya

RIPOLL
GIRONA

Junts aposta per donar un “nou impuls” a la llengua catalana

GIRONA
guerra a gaza

Els EUA desconeixen el pla d’Israel per a protegir els civils de Rafah

barcelona
GIRONA

Els Comuns volen un abonament de 15 euros al mes per al transport públic

GIRONA
estat francès

La policia entra a la Sorbona per a expulsar els estudiants propalestins

barcelona