Política

Un violent temporal devasta la Costa Blava francesa

Les inundacions per les pluges causen almenys disset morts i cinc desapareguts

Milers de llars queden sense subministrament elèctric i tallen l'accés per tren i carretera a les zones afectades pels forts aiguats

Almenys disset persones van morir, i cinc més continuaven desaparegudes al tancament d'aquesta edició, com a conseqüència de les fortes pluges que van colpejar el sud-est de França la nit de dissabte a diumenge. Un balanç tràgic que el president francès, François Hollande, que ahir es va desplaçar al lloc de la tragèdia, va advertir que encara podria empitjorar per culpa de la dificultat que tenien els equips de rescat per accedir a algunes localitats.

En la que va ser la pitjor catàstrofe meteorològica en territori francès en 25 anys, tres violentes tempestes gairebé consecutives, en un període de només tres hores, van provocar el desbordament del riu Brague, fet que va desencadenar severes inundacions en diverses localitats de la Costa Blava. Canes, Mandaluec, Villeneuve-Loubet, Antíbol, Niça i Biòt, des d'on es va expressar Hollande, van quedar cobertes per l'aigua, segons va detallar la prefectura de la regió dels Alps Marítims.

Les imatges de la zona afectada, que en menys de dos dies ha rebut les precipitacions equivalents a la mitjana de tot un mes d'octubre sencer, eren d'aigües torrencials incontrolables, que van escombrar vehicles, arbres i mobiliari urbà.

“Alguns vehicles van ser arrossegats fins al mar”, va explicar l'alcalde de Canes, David Lisnard, que va lamentar que gairebé tota la ciutat s'havia vist afectada. “És realment espectacular, hem socorregut moltes persones; ara hem de vigilar que no es produeixin pillatges aprofitant el caos i els desperfectes”, va alertar. L'Ajuntament va allotjar prop de 120 persones en un local poliesportiu durant la nit de dissabte a diumenge.

En 21.000 llars es van registrar talls d'electricitat, 200 persones a banda de les de Canes van ser evacuades a centres d'acollida pels desperfectes als seus domicilis i el trànsit ferroviari va ser completament tallat entre Niça i Toló. En el moment més fort de la tempesta, el nombre de llars sense electricitat es va elevar a 70.000. Els accessos per carretera a la zona inundada també es van veure greument afectats, i l'autopista A8 va estar submergida durant hores sota el cabal del riu Brague. Al matí es va obrir un carril en cada direcció entre Niça i Antíbol, mentre que altres carreteres continuaven tallades al tancament d'aquesta edició, així com el túnel que connecta amb el principat de Mònaco.

Entre les disset víctimes, hi ha tres pensionistes que en el moment de la tempesta dormien a la planta baixa d'una residència per a la gent gran a Biòt. Una altra persona va morir a l'interior d'un pàrquing a Canes, mentre que una dona de 60 anys va perdre la vida en un càmping a Antíbol. Tres víctimes més van ser trobades a dins del seu vehicle a Valauri. Es creu que la crescuda de l'aigua els va sorprendre quan miraven de travessar un túnel. El president Hollande va demanar “la solidaritat de la nació”, mentre que el primer ministre, Manuel Valls, que era al Japó, va declarar que sentia una “profunda emoció” i va donar “tot el suport a les famílies afectades”.

LES XIFRES

3
tempestes
violentes van caure en tres hores de manera gairebé consecutiva i van desbordar el riu Brague.
10
per cent
de les precipitacions anuals a la regió, l'equivalent a tot l'octubre de mitjana, van caure en menys de dos dies.

“Estat de catàstrofe natural”

“L'Estat assumirà responsabilitats”, va anunciar ahir al matí el president francès, François Hollande, que es va desplaçar al lloc de la tragèdia. Segons va explicar, a través del proper Consell de Ministres, que se celebrarà dimecres vinent, l'executiu declararà l'estat de catàstrofe natural a la regió afectada, un mecanisme que permetrà desbloquejar i accelerar el lliurament de les indemnitzacions a les víctimes del violent temporal. “Seran entregades just a continuació, en un termini de tres mesos”, va detallar el cap de l'Elisi, referint-se a les compensacions econòmiques pels danys causats per la tragèdia, la pitjor catàstrofe meteorològica en territori francès en 25 anys. L'ajuda del govern, però, no acabarà aquí, i es posarà igualment en marxa un fons de suport a les col·lectivitats locals per ajudar comerciants, artesans i altres professionals que han vist com els seus negocis quedaven afectats per les conseqüències dels violents aiguats. “No perdrem el temps a l'hora d'aportar-los el nostre reconeixement. I no serà només moral, sinó també per avaluar i compensar els danys que els hagin causat”, va assegurar Hollande, que va ser acompanyat al terreny pel ministre de l'Interior francès, Bernard Cazeneuve. Tal com va explicar el titular de Finances del govern, Michel Sapin, els fons d'indemnització en cas de catàstrofe natural són un mecanisme de solidaritat previst en el sistema de finançament francès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Els bombardejos israelians colpegen Rafah abans de l’anunciada ofensiva terrestre

barcelona
Portugal

Preocupació per l’ascens de la ultradreta en el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona
Estat espanyol

Hazte Oír presenta una altra querella contra Begoña Gómez

Barcelona
política

Illa descarta fer “un Collboni” i ser investit amb els vots del PP

barcelona
política

El PSC es dispara en l’enquesta del CEO i ERC i Junts es disputen el segon lloc

barcelona