Política

Aznar avisa el PP que Cs pot quedar-se amb la “primacia” del centredreta

L'expresident espanyol es mostra contrari a una reforma constitucional i aposta per reafirmar de manera molt clara ordre constitucional

Creu que el procés independentista tirarà endavant i ho farà de la mà dels més “radicals”

L'expresident del govern espanyol José María Aznar ha alertat aquest dilluns que els resultats de Ciutadans a Catalunya podrien es podrien reflectir en la “direcció del vot” de centredreta a les eleccions espanyoles del proper 20 de desembre. Segons la seva anàlisi, el votant constitucionalista de Catalunya ha cregut que “la unitat d'Espanya està millor representada” per la formació d'Albert Rivera. Ciutadans”.

Durant la seva participació en un col·loqui organitzat pel Fòrum Futur en Espanyol, Aznar ha constatat que Ciutadans va obtenir el 27-S una “clara victòria” sobre el PP a l'espai del centredreta i ha alertat que el partit d'Albert Rivera es pot quedar amb la “primacia” en aquesta franja de l'electorat.

Segons ell, l'electorat no independentista ha preferit votar l'opció encapçalada per Inés Arrimadas davant la que liderava Xavier Garcia Albiol és perquè “pensen que l'ordre constitucional o la unitat d'Espanya pot ser millor defensada per Cs que no pel PP”.

En aquest sentit, ha subratllat que cal “una reafirmació molt clara de l'ordre constitucional” i ha descartat la necessitat de modificar la Carta Magna. “Espanya no necessita una reforma constitucional i em sembla un greu error que s'obrin vies quan està en joc un procés de secessió”, ha sentenciat.

“Jo no soc partidari d'una reforma constitucional que signifiqui que Espanya hagi de pagar un preu als secessionistes. La Constitució no és el problema d'Espanya, ho és el que plantegen els qui la volen trencar”, ha opinat.

El president de la FAES ha assegurat que aquestes manifestacions no pretenen se una “ofensa” sinó “simplement un diagnòstic de la situació”. Ha explicat que ell es limita a “constatar” els fets i ha convidat els seus companys de partit a “analitzar” què ha passat per evitar que es repeteixi en el futur.

En la seva opinió, ha de ser almenys “digne de reflexió” el fet que els votants catalans han donat “un cinquè avís” al PP amb el poc suport que a rebut la seva formació: “Ens van donar un avís a les europees, un a les municipals, un altre a les autonòmiques, un a les eleccions andaluses i ja vaig alertar que ens donarien un cinquè avís a les catalanes si no es modificava profundament el panorama”.

Aznar ha defensat que aquesta va ser també la seva intenció amb el comunicat fet públic poc després de conèixer's els resultats del 27-S i s'ha mostrat “sorprès” perquè, en lloc d'“analitzar els resultat” dels comicis a Catalunya, alguns hagin optat per les “desqualificacions personals” cap a ell.

En aquest sentit ha afirmat que no ha vist els seus arguments “desautoritzats per ningú” sinó que més aviat es “reafirmen a mesura que passen els dies”.

L'exlíder del PP ha insistit que després la victòria independentista “en termes d'escons però no en termes de plebiscit” el procés independentista a Catalunya “continuarà” i ho farà “dirigit per les forces més radicals”, que substituiran les més moderades. En aquest context, ha reiterat que “Catalunya està més dividida i fraccionada que mai”.

D'altra banda, ha valorat que a Catalunya el PSC ha tret millors resultats que Podem i ha augurat que això farà que a les eleccions al Congrés el “vot útil” es traslladi cap al PSOE.

L'expresident espanyol no s'ha volgut posicionar sobre la idoneïtat o no que Mariano Rajoy concorri com a candidat popular a les eleccions del 20 de desembre i s'ha limitat a desitjar “la millor de les sorts i la millor de les fortunes per a qui tingui aquesta responsabilitat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Esquerra aposta per un model turístic de qualitat

LLORET DE MAR
POLÍTICA

El PSC vol posar en marxa la T-Mobilitat a la demarcació

SANTA CRISTINA D’ARO
regne unit

Khan és reelegit alcalde de Londres en la victòria laborista en els comicis locals

barcelona
ARGELERS de la marenda

El cap de llista de Junts per Girona apel·la als indecisos

ARGELERS
GIRONA

La CUP insta a reprendre el procés d’independència

GIRONA
política

La CUP vol trencar amb la “falsa normalitat” d’ERC, Junts i el PSC

girona
guerra a gaza

Avancen les negociacions per a un principi d’acord sobre un alto-el-foc

barcelona
alemanya

Ferit greu un candidat de l’SPD a les europees quan enganxava cartells a Dresden

barcelona
política

El PSC calma ara la campanya amb la llei de barris i la memòria històrica de Sánchez

barcelona