Política

Susana Díaz rebutja el debat sobre un pacte fiscal per a Catalunya

La president andalusa creu que pensar que el conflicte català se soluciona amb diners “és un insult”

La dirigent socialista es mostra disposada a abordar una reforma constitucional però que no impliqui “un cop de volant”

La presidenta d'Andalusia, la socialista Susana Díaz, ha rebutjat aquest dilluns que el debat sobre Catalunya se centri en un concert fiscal com el del País Bac i Navarra. Segons ella, pensar que el conflicte català “se soluciona amb diners” és “un insult” que evidencia que “no hem entès res del que ha passat”.

En una entrevista a Onda Cero, Díaz ha reconegut que “és clar que hi ha un mal finançament de Catalunya, igual que d'Andalusia” perquè “tenim un model que castiga les comunitats autònomes més poblades”. Ara bé, ha advertit que no es pot pensar “que el fet que una part de la població no se senti part d'Espanya se soluciona amb diners” perquè això implicaria que no s'ha entès “ni tan sols la lliçó que ens van donar els milers de catalans que van guanyar en vots de no marxar d'aquest país”.

En qualsevol cas, la líder socialista andalusa ha reiterat que no acceptarà “privilegis” per a Catalunya.

Díaz ha assegurat que no hi ha cap diferència entre el seu discurs, el del líder del PSOE Pedro Sánchez i el del PSC. “La passada setmana vam tenir un reunió del Consell Federal on va quedar clar que el PSOE defensa la unitat d'Espanya, la legalitat constitucional i la igualtat de tots els ciutadans”, ha dit, i això “ho hem defensat a Catalunya i fora perquè som el partit que diu el mateix a tots els territoris d'Espanya”.

En aquest marc ha afirmat que Catalunya té singularitats però “hi ha singularitats a molts territoris” d'Espanya. Segons ella, a Catalunya aquestes “singularitats” són “la llengua, un definició territorial i part de la seva cultura”. “Hi ha una fort component d'identitat pròpia que cal reconèixer, però mai estaré disposada a reconèixer cap tipus de privilegi”, ha insistit.

S'ha mostrat disposada a una reforma de la Constitució però no a donar “un cop de volant” perquè, al seu parer, la Constitució és “una garantia”. “Hi ha qui vol trencar el 78 i tornar a una manca de diàleg i d'entesa entre les forces polítiques i els territoris” quan, segons ella, el que cal és “seure i trobar diàleg perquè ens sentim més còmodes i orgullosos de ser espanyols”.

Sobre el finançament, ha insistit que cal trobar una formula que garanteixi la igualtat en la prestació de serveis i ha assegurat que cal “modular” el cup basc “sense entrar al concert”. “Estan rebent més fons que altres comunitats autònomes per a la prestació dels serveis públics” i “hi ha un desequilibri”, ha dit.

Victòria socialista

Díaz s'ha mostrat convençuda que el PSOE guanyarà les eleccions al Congrés del proper 20 de desembre. “Espanya necessita un canvi de rumb. No un cop de volant, sinó un canvi de rumb, i el PSOE està en condicions de guanyar malgrat que les eleccions siguin el 20 de desembre”, ha defensat.

A més, ha vaticinat que no necessitaran suports externs per formar govern després d'aquests comicis. “El PSOE i Pedro Sánchez surten a guanyar”, ha sentenciat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia