Política

L'OTAN insta Putin a no atacar l'oposició ni els civils

Protesta aliada per la violació de l'espai aeri turc de dos avions de combat de les forces aèries russes

L'Aliança exigeix a Moscou que “concentri els seus esforços a combatre” Estat Islàmic

L'exèrcit rus no només ataca l'oposició d'Al-Assad i la població civil sinó que, a més, ho fa violant l'espai aeri turc. Dissabte passat, un dels caces Su-30 de les forces aèries russes que estan bombardejant Síria va entrar a Turquia durant dos minuts, fins que dos F-16 turcs el van interceptar. L'ambaixada russa a Ankara va al·legar que es tractava d'un error de navegació, però l'endemà diumenge l'incident es va tornar a repetir, amb un Su-24, a la mateixa regió de Hatay, fronterera amb Síria.

El secretari general de l'OTAN, Jens Stolternberg, va convocar ahir d'urgència els ambaixadors aliats a Brussel·les i va endurir el seu to contra Vladímir Putin. “Els aliats protesten durament contra aquestes violacions de l'espai aeri turc i les condemnen”, va lamentar l'Aliança Atlàntica en un comunicat, assegurant que “els avions van entrar en l'espai aeri turc malgrat les advertències clares, oportunes i repetides de les autoritats turques”. Encara més clar va ser John Kerry, el secretari d'Estat d'Obama: “Estem profundament preocupats, perquè Turquia hagués estat en el seu dret de respondre fent caure l'avió”. El Pentàgon pressiona Moscou per acordar un mecanisme que eviti aquest tipus de conflictes amb els comandaments russos.

El ministre d'Exteriors turc va convocar l'ambaixador de Rússia a Ankara, Karlov Andrey Gennadyevich, i va telefonar el seu homòleg rus, Sergei Lavrov, per “protestar enèrgicament” i advertir-li que Kerry no va gens desencaminat. “Si es repeteixen aquestes violacions, responsabilitzarem Rússia de qualsevol incident no desitjat que es pugui produir”, avisa la diplomàcia turca, en un comunicat. “Rússia és el nostre amic i fins ara no havíem tingut cap problema, però les regles de combat són clares: avisem qui viola les nostres fronteres, l'avisem amistosament”, va queixar-se també el primer ministre turc, Ahmet Davutoglu.

A més de retreure-li aquestes incursions en terreny turc “extremadament perilloses”, l'OTAN va demanar a Putin que “aturi de forma immediata els seus atacs contra l'oposició siriana i els civils” i “concentri els seus esforços en combatre” el grup terrorista Estat Islàmic i en “promoure una solució del conflicte a través d'una transició política”. Tampoc no es mossega la llengua el secretari de Defensa dels EUA, Ashton Carter: “Moscou està tirant benzina al foc” amb una intervenció a Síria que està sent “poc útil i contradictòria”.

LES FRASES

Estem preocupats perquè Turquia hagués estat en el seu dret de respondre fent caure l'avió
John Kerry
secretari d'estat nord-americà
Rússia és el nostre amic i fins ara no teníem problemes, però les regles de combat són clares
Ahmet Davutoglu
primer ministre turc

Detenen membres de Hamàs per matar la parella israeliana

Israel va anunciar que ahir va detenir un comando de Hamàs, acusat de matar el matrimoni israelià que anava en cotxe amb els seus quatre fills a Cisjordània. L'assassinat, que es va produir dijous passat, dia 1 d'octubre, ha desencadenat una nova escalada de violència que ja ha deixat quatre israelians i quatre palestins morts, dos dels quals abatuts per la policia durant els seus atacs. L'última víctima va ser un noi palestí de 13 anys. La tensió dels darrers dies fa témer una ‘Tercera Intifada', tal com va escriure en el seu mur de Facebook l'autor dels atacs que va acabar amb la vida d'un rabí i d'un jove de 21 anys. Israel va començar a bombardejar ahir objectius militars a Gaza com a resposta al llançament de coets i responsabilitza el moviment islamista Hamàs, que actualment governa a Gaza, de qualsevol atac procedent d'aquest territori, encara que aquest estigui perpetrat per altres milícies.

Estat Islàmic destrossa l'Arc de Triomf de Palmira

Estat Islàmic va destrossar diumenge les ruïnes de l'Arc de Triomf de Palmira, una de les joies arqueològiques de la ciutat siriana, en mans del grup gihadista des del maig de l'any passat. El conjunt datava de l'època romana i tenia 2.000 anys d'antiguitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

El PSOE ajorna a dimarts la comissió federal que ha d’aprovar la llista per a les europees

barcelona
política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona