Política

L'elefant català a Europa

El representant de la Generalitat a la UE sosté que Catalunya s'ha consolidat com un dels temes de l'agenda europea

Altafaj aposta per implicar el màxim d'actors exteriors en el procés

Si Catalunya s'hagués de comparar amb un animal, el símil, per qüestions de dimensió, no hauria de ser amb cap paquiderm. Però hi ha una frase feta en anglès, per descriure metafòricament un problema que resulta evident per més que hi hagi qui el vulgui ignorar, que descriu la visió que es té a Brussel·les del cas català. Catalunya és avui un elefant a l'habitació europea (elephant in the room), segons va explicar ahir el representant permanent de la Generalitat davant la UE, Amadeu Altafaj, en un esmorzar organitzat per la Federació d'Organitzacions Catalanes Internacionalment Reconegudes (FOCIR) celebrat ahir a l'IEC.

Altafaj va exposar la seva visió del procés en l'àmbit internacional, amb la conclusió que el 27-S ha estat un punt d'inflexió. “Per a molts aquest tema no és benvingut, perquè l'agenda europea ja està prou carregada i, a més, ara la preocupació es dirigeix cap a la incertesa de les eleccions espanyoles”, va explicar Altafaj, que hi va afegir que el coneixement del conflicte entre Espanya i Catalunya ha anat creixent, tot i l'aparent neutralitat de les institucions europees, no exempta d'algunes polèmiques: “El cas de la resposta manipulada de Juncker és molt gros i s'ha tancat en fals, però alhora és simptomàtic que l'afer és ben present.”

El representant de la diplomàcia catalana va exposar la seva visió sobre l'estratègia a seguir a Brussel·les, afirmant que cal desenvolupar més i millor l'explicació del full de ruta, “deixant clar que no és un procés per aixecar fronteres, sinó que està fonamentat en el bon govern, la democràcia i el respecte”, segons va dir, indicant que el president Mas és actualment la cara més coneguda i internacional del procés.

Altafaj aposta per evitar una “transició abrupta” i buscar la “multilateralitat” implicant el màxim d'actors internacionals en la controvèrsia. “Tot el que siguin actes unilaterals va en detriment del nostre reconeixement. És important la proclamació inicial del Parlament perquè a fora vegin que va de debò, però la DUI l'hem de posar al final del recorregut.” En opinió d'Amadeu Altafaj, a més, en la pressió al govern espanyol perquè negociï serà més important el paper de les grans capitals europees que no pas el de les institucions de Brussel·les.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

El rei d’Anglaterra reprendrà “aviat” l’agenda pública després del tractament del càncer

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona