Política

L'OTAN diu que la violació russa de l'espai aeri turc “no sembla un accident”

Stoltenberg afirma que l'actuació de Moscou és “inacceptable”

Avions russos bombardegen posicions d'Estat Islàmic a la ciutat siriana de Palmira

La incursió d'avions russos a l'espai aeri turc “no va ser un accident”. Aquesta és l'opinió del secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, que considera poc probable que fos “un error”.

Rússia ha entrat definitivament en el conflicte de Síria amb una potent maquinària de guerra –amb avions d'última generació– per donar alè a l'exèrcit sirià de Baixar al-Assad, molt afeblit després d'entrar en el cinquè any de conflicte. Moscou és un vell aliat de Damasc; aquests llaços es remunten a l'època soviètica, quan a Síria hi governava el pare de l'actual dictador, Hafiz al-Assad.

La declaració de Stoltenberg es produeix un dia després que l'organització convoqués d'urgència el Consell Atlàntic, a petició turca, per tractar de la violació russa del seu espai aeri. El dirigent de l'Aliança Atlàntica, de la qual forma part Turquia, va assenyalar que no s'ha rebut “cap explicació real” del que va passar durant el cap de setmana, uns fets que es consideren “extremament perillosos” i “inacceptables”.

L'OTAN té constància que en les darreres setmanes s'ha produït una “creixent” presència de forces russes en territori sirià i al Mediterrani, amb forces aèries, navals i terrestres. El líder d'aquesta organització va rebutjar quantificar la magnitud d'aquesta presència, però la considera “significativa”.

Stoltenberg lamenta que Moscou no hagi utilitzat els canals militars habituals per comunicar possibles interferències entre les seves maniobres i les de la coalició internacional liderada pels Estats Units, que combat Estat Islàmic i que té l'aprovació de l'OTAN. Precisament ahir avions russos van bombardejar posicions dels gihadistes a Palmira, ciutat mil·lenària i patrimoni de la Unesco en mans d'Estat Islàmic des del mes de maig passat. Aquests atacs es produeixen només poques hores després que se sabés que els gihadistes havien destrossat un dels monuments més importants de la ciutat antiga, l'Arc de Triomf. Fa uns quants mesos ja van enderrocar el temple de Bel.

Rebels afeblits

Tot i els atacs d'ahir contra els gihadistes, l'Aliança Atlàntica retreu a Rússia que no estigui atacant només Estat Islàmic, sinó d'altres grups de l'oposició a Al-Assad. El conflicte sirià té a hores d'ara diferents grups islamistes que s'enfronten al règim. Estat Islàmic i el Front al-Nusra, la filial d'Al-Qaida, són els que tenen més presència en territori sirià. Els grups de rebels que van iniciar al seu moment la revolució contra el règim han anat quedant diluïts i afeblits per la maquinària i la propaganda dels grups islamistes més poderosos, que en molts casos s'han enfrontat a aquests milicians rebels fins a fer-los fora de territoris conquerits anteriorment.

L'estratègia russa topa amb la de la coalició internacional que lideren els Estats Units i que pretén derrotar Estat Islàmic però sense enfortir Al-Assad.

Laurent Dubrule / efe

LA FRASE

No sembla un accident. És una violació greu de l'espai aeri
Jens Stoltenberg
Secretari general de l'OTAN

LA XIFRA

34
avions
russos d'última generació van arribar la setmana passada a la base siriana de Latakia.
avions
russos d'última generació van arribar la setmana passada a la base siriana de Latakia.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia