Política

El unionistes no celebraran cap gran acte conjunt el 12 d'octubre per primer cop des de 2012

Cs, PP i Societat Civil Catalana es desvinculen dels pocs actes convocats amb motiu del Dia de la Hispanitat

Aquest any només hi ha una concentració del Moviment 12-O sense suport del partits, els actes dels grups ultres a Montjuïc i alguna petita concentració més

Les plataformes, entitats i formacions polítiques constitucionalistes no celebraran aquest 12 d'octubre, Dia de la Hispanitat, cap acte unitari de gran format per reclamar la unitat de l'Estat.

Després que el 2012, 2013 i 2014 es concentressin a la plaça Catalunya convocats per diferents associacions i amb el suport dels partits, aquest serà el primer any des que va començar el procés sobiranista que no hi ha cap acte conjunt. En aquesta ocasió, només una manifestació del Moviment 12-O que no té el suport dels partits, les entitats ultres que s'apleguen a Montjuïc, i alguna petita concentració aplegaran els unionistes que el proper dilluns vulguin reivindicar la unitat de l'Estat.

El 12 d'octubre de 2012, just després de la primera gran manifestació independentista per l'Onze de Setembre, els constitucionalistes van decidir organitzar el seu primer acte potent a Barcelona. Una concentració convocada per l'entitat Espanya i Catalans va servir als contraris a la independència per trobar-se a la plaça Catalunya de Barcelona. L'acte va tenir el suport, la difusió i el vistiplau de PP i Ciutadans, que a més van fer anar als seus líders i cares més visibles.

L'acte va ser considerat un èxit i el 2013 es va voler repetir. En aquesta ocasió, altres entitats s'hi van sumar i es va crear la plataforma Som Catalunya, Somos Espanya, que va organitzar la concentració per reclamar la unitat d'Espanya i la vigència de la Constitució. L'any que més catalans s'hi van aplegar –segons els propis organitzadors–, però, va ser el passat 2014. Societat Civil Catalana va fer en aquella ocasió el paper d'aglutinador de partits i entitats, i va ser el nexe de l'acte unitari que va tenir lloc a la plaça Catalunya de Barcelona.

Aquest any, però, les concentracions i manifestacions massives han passat a un segon pla. I ni els partits que sempre s'havien implicat ni les entitats més representatives han organitzat actes de gran format.

Diferents actes de SCC i el Moviment

Societat Civil Catalana ha decidit aquest any traslladar les celebracions al diumenge 18 d'octubre al migdia amb un acte al teatre Poliorama de Barcelona. Hi seran el nou president de la plataforma, Rafael Arenas i personalitats de l'àmbit cultural –encara per determinar– que donaran suport a l'ideari de l'associació, que aposta per la unitat de l'Estat.

Només el Moviment Cívic 12-O –una petita entitat contrària a la independència– manté una manifestació per al 12 d'octubre, que arrencarà a les 11 hores del Passeig de Gràcia de Barcelona i acabarà amb una concentració a la plaça de Catalunya.

Menció a part mereixen els grups ultres i d'ideologia feixista o franquista que, com cada any, es concentraran a la zona de Montjuïc per lloar les bondats d'una Espanya “gran i lliure” com la que, segons ells, es va viure en temps de la dictadura.

Els partits polítics tampoc estan massa esperonats a commemorar el 12-O de manera massa i festiva. El PSC sempre s'ha desvinculat de les convocatòries d'aquests dies, i aquest any mantindrà la tònica. El PP i Cs asseguren que no tenen previst cap acte propi i que no s'impliquen com a partits en les poques convocatòries que existeixen, i molt menys en les que són més minoritàries.

El líder de Cs, Albert Rivera, n'ha parlat aquest mateix dimarts per assegurar que el seu partit no assistirà a la concentració plantejada pel Moviment 12-O perquè, segons ell, no han rebut cap invitació formal a prendre'n part. També descarten organitzar cap acte de partit coincidint amb la jornada. A més, el líder de la formació ha volgut deixar clar que, si alguna organització de la societat civil acaba posant sobre la taula una proposta d'acte “transversal”, possiblement s'hi sumaran, tal com van fer amb les convocatòries de Societat Civil Catalana, per exemple.

Rivera, en qualitat de precandidat a la presidència del govern espanyol, té previst desplaçar-se fins a Madrid el 12 d'octubre per assistir als actes institucionals organitzats amb motiu del Dia de la Hispanitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona