Política

Merkel i Hollande reclamen unitat davant dels nous reptes de la Unió Europea

El president francès diu que cal decidir entre “l'afirmació o la fi d'Europa” i la cancellera adverteix contra la “temptació de tornar als nacionalismes”

El president francès, François Hollande, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, han apel·lat aquest dimecres a la unitat entre els estats membres per fer front als reptes europeus com la crisi dels refugiats. En una intervenció conjunta al ple del Parlament Europeu 26 anys després de la que van fer Helmut Kohl i François Mitterand, els dos mandataris han defensat la cooperació francoalemanya i Hollande ha fet una crida a “reunificar Europa”. “Necessitem més Europa i no menys”, ha dit la cancellera, advertint contra “la temptació de tornar als nacionalismes”. “No ens queda més sortida que una Europa unida, junta”, ha dit Hollande.

La compareixença conjunta de François Hollande i Angela Merkel a Estrasburg ha estat definida com a “històrica” pel propi president del Parlament Europeu, Martin Schulz, que ha destacat que arriba en un “moment crític” per la UE. “Tenim reptes sense precedents”, ha admès Schulz, que ha recordat que “quan la cooperació francoalemanya no funciona, tota Europa pateix”.

Durant el seu discurs, Hollande i Merkel s'han referit, sobretot, a la gran crisi humanitària dels refugiats, i han demanat una resposta comuna europea que passi tant pel repartiment de persones entre els estats membres, com pel suport en origen per resoldre els conflictes i evitar que la gent hagi de marxar del seu país.

“Davant de cada crisi es manifesten els temors, les pors. Cal viure amb la por, però no dominat per la por”, ha assegurat Hollande. “Hi ha la temptació de replegar-se a nivell nacional quan se'ns presenta un repte, però no hi ha res pitjor que intentar salvar-se sol, tancar-se en sí mateix quan hi ha aquests esdeveniments al món sencer”, ha advertit el president francès. “No es pot condemnar Europa a la impotència i la frivolitat”, ha afegit.

En la mateixa línia, la cancellera Angela Merkel ha dit que “Europa no es pot abstenir ni escapar d'aquests esdeveniments mundials”. “Tota la UE ha d'assumir la seva responsabilitat en la crisi dels refugiats, no podem caure en la temptació de tornar als nacionalismes, tot el contrari, precisament ara necessitem més Europa, no menys”, ha remarcat la cancellera.

Resposta als refugiats i protecció de fronteres

“Hem de millorar la nostra política de desenvolupament per lluitar contra les causes de les sol·licituds d'asil”, ha dit Merkel, que ha apel·lat als “valors” europeus i al patiment de milers d'europeus que fa dècades van ser, també, refugiats. “Només si tanquem files podrem lluitar contra les causes que impulsen les persones a abandonar el seu país”, ha remarcat la líder alemanya, que també ha afegit que la protecció de les fronteres “només servirà” si s'ajuda, també, als països veïns a resoldre les seves crisis.

Merkel ha dit que el procediment de Dublín ha quedat “obsolet” i que calen noves solucions davant dels “reptes” actuals. El president francès, François Hollande, ha apostat per “reforçar Schengen” perquè “tornar a les fronteres interiors seria un error”. Amb tot, també ha dit que “pretendre que el funcionament de Schengen en el format actual permet fer front a les pressions a les fronteres també seria un error”. En aquest sentit, el socialista francès ha demanat una “assistència reforçada” pels estats que tenen frontera exterior de la UE i la posada en marxa d'una “política d'asil més coherent, amb un autèntic règim comú”.

“Hem d'escollir entre fer un pas endavant o fer un pas enrere”, ha dit Hollande, advertint que la tria és “entre la renúncia o el reforçament”, entre “la divisió o la unió”. “El debat no és entre més Europa o menys Europa, sinó entre l'afirmació o la fi d'Europa”, ha remarcat. Merkel, apel·lant al discurs de fa 26 anys de Helmut Kohl, ha demanat als europeus “intel·ligència, perspicàcia, imaginació i flexibilitat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia