Política

Barcelona en Comú estudia concórrer als comicis estatals

La proposta dels òrgans rectors ha de ser ratificada ara per les bases

Fer una coalició d'esquerres seria l'opció

És només un primer pas. Però marca tota una declaració d'intencions. La coordinadora general de Barcelona en Comú, un òrgan directiu col·legiat del partit d'Ada Colau format per una quarantena de membres, ha obert el debat sobre la possibilitat de presentar-se a les pròximes eleccions espanyoles del 20 de desembre. En una reunió celebrada dimarts, aquest ens va acordar llançar la proposta, que ara haurà de ser discutida, i votada, per les bases de la formació.

Aquest plantejament es fa després que Barcelona en Comú no només descartés concórrer als comicis del 27-S, sinó que tingués un paper absolutament passiu en la campanya electoral que no va passar desapercebut. I no només això. A ICV o Podem, que en les municipals van participar sense reserves en la candidatura de Colau, aquella absència va coure. I força.

Justament, però, el resultat de les catalanes seria un dels arguments que ara justificarien la irrupció a les generals. “Després del 27-S, les possibilitats de l'esquerra rupturista han quedat relegades a posicions galdoses, mentre que hi ha hagut un creixement de la dreta”, reflexionava ahir Jordi Rabassa, membre de la direcció executiva de BComú. L'eclosió electoral de Ciutadans és un fet que neguiteja especialment. No tant perquè pugui robar espai polític a la nova esquerra, sinó discurs. El de la regeneració i la necessitat de canvi. La lectura, doncs, és que cal tocar a sometent i reagrupar les “opcions reals de canvi”, i consolidar les perspectives que es van obrir després de les municipals a Madrid, Saragossa, la Corunya, Santiago, Cadis o, per descomptat, Barcelona, on es van obtenir fins a 176.612 vots.

Des de Barcelona en Comú, però, no es vol posar el carro davant dels bous, i no es va avançar com es podria articular la seva presència en les eleccions del 20 de desembre. Primer cal acordar si s'hi va o no. La decisió està en mans del plenari de la formació, on tenen veu i vot unes 1.600 persones, que, d'una manera o altra, van jugar un paper al voltant de la candidatura de Colau. Ells ho decidiran, en una reunió que es convocarà ben aviat. En qüestió de dies. “Si es decideix que no, no passarà res i continuarem on som ara (la política municipal) i si és que sí, caldrà veure com s'estructura tot això”, comenta Rabassa. A ningú se li escapa, però, que, en cas de tirar endavant la proposta, l'opció més plausible seria amb una coalició amb Podem i ICV. I, a diferència de les catalanes, Colau sí que presumiblement s'implicaria en la campanya. I a fons.

LA FRASE

Si féssim aquest pas voldríem que fos amb una opció potent, que no decebés, i tingués una incidència real
Jordi Rabassa
membre de la direcció executiva de barcelona en comú


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Ponsatí deixa la primera línia política

barcelona
estats units

Trump lidera les enquestes amb Biden tocat per Gaza

barcelona
POLÍTICA

L’ANC reclama a l’independentisme bloquejar el possible govern d’Illa

barcelona
política

Parlon: “El PSC no donarà suport a una investidura de Puigdemont”

barcelona
política

Aragonès deixa la primera línia política

barcelona
política

Puigdemont també presentarà candidatura a la presidència

Argelers de la Marenda

Girona continua sent feu de Junts i el PSC emergeix

girona

Illa eixampla la base

barcelona

L’abstenció torna als nivells anteriors al procés

Barcelona