Política

Plataforma d'entitats en defensa del català a la Paeria

Les associacions lamenten l'ús partidista “d'un tema tan sensible” com la llengua arran del pacte entre el PSC i C's

Anuncien que es reuniran amb tots els partits i adverteixen que “no es pot fer ni un pas enrere”

El pacte polític al qual van arribar al juliol el PSC i C's a la Paeria encara porta cua. Com ja va avançar aquest diari, algunes de les entitats culturals i socials més importants de la ciutat van decidir impulsar la creació d'una plataforma per evitar que tiri endavant un dels punts més polèmics d'aquest acord: la reforma del reglament d'usos lingüístics de l'Ajuntament.

Ahir, vuit entitats amb gran pes històric i social van escenificar aquest acord amb la lectura d'un manifest davant de la Paeria. L'Associació Amics de la Seu Vella, l'Associació de la Festa Moros i Cristians de Lleida, l'Ateneu Popular de Ponent, el Centre Excursionista de Lleida, el Cercle de Belles Arts, el Grup Cultural Garrigues, la Fundació Orfeó Lleidatà i Òmnium Lleida-Ponent, que representen unes 5.000 persones, van mostrar la seva fermesa en defensa del català. Isabel Sala, secretària del Cercle de Belles Arts, va ser l'encarregada de llegir un text en què es demana als grups polítics municipals que no facin un ús partidista de la llengua i que mantinguin el compromís amb la normalització lingüística que la Paeria té des de fa dinou anys.

Els signants van reclamar que es mantingui la validesa de l'actual reglament per a l'ús de la llengua catalana, tenint en compte que “és incongruent canviar-lo per adequar-lo a la legislació vigent quan s'hi adequa perfectament”, i van recordar que “no ha generat cap conflicte lingüístic”. També van demanar que qualsevol modificació que afecti “un àmbit tan sensible com el de la llengua” es faci sempre “amb el màxim consens i per àmplies majories”. I, en aquest sentit, van recordar que l'actual normativa es va aprovar per 21 vots a favor (PSC, CiU, ICV-EUiA, ERC) i 4 abstencions (PP).

El d'ahir va ser un primer pas per demostrar que la multitudinària concentració de protesta que va generar el pacte no ha quedat en paper mullat. “Ara ens posarem en contacte amb altres entitats perquè estem oberts a rebre més adhesions i, posteriorment, iniciarem una tanda de contactes amb els diversos grups polítics de l'Ajuntament”, va avançar el president d'Òmnium, Xavier Eritja. “No ens podem permetre fer ni un pas enrere”, va advertir el director general de l'Orfeó Lleidatà, Xavier Quinquillà.

El president dels Amics de la Seu Vella, Joan Ramon González, va subratllar que pel caràcter transversal de l'associació que presideix es va decidir que l'entitat es desvincularia de posicions polítiques, com ara el suport a la independència, raó per la qual van decidir no participar en la marxa de torxes del 10 de setembre. “Però això és diferent: la llengua no havia estat mai motiu de conflicte”, va recordar. I les vuit entitats volen que així continuï essent.

CiU i ERC volen una declaració de suport a Mas

Els grups municipals de Convergència i Unió i d'Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem van demanar ahir que l'Ajuntament de Lleida faci una declaració institucional en què doni suport públicament al president de la Generalitat, Artur Mas; l'exvicepresidenta Joana Ortega, i la consellera Irene Rigau, encausats per haver posat les urnes en el procés participatiu sobre el futur polític de Catalunya del 9 de novembre del 2014. Els dos grups van considerar que aquesta imputació atempta contra el principi de democràcia i subratllen “l'ús partidista dels poders públics contra representants electes per haver impulsat processos democràtics”. També van reclamar que no es penalitzin les actuacions fetes “en defensa del dret dels ciutadans de Catalunya a decidir el seu futur”. D'altra banda, CiU i ERC prendran part en la mobilització organitzada per les entitats sobiranistes pel dimarts 13 d'octubre davant els consistoris catalans per denunciar la imputació dels responsables polítics en l'organització del 9-N.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona