Política

Els grans donants financers dels ‘tories' i del ‘labour' donen suport a sortir de la UE

Neix la plataforma Vote Leave, formada per diputats dels dos partits britànics més importants

Cameron va detallar ahir a Merkel els punts clau de la proposta

La batalla per Europa es comença a escalfar de valent al Regne Unit. Ahir al migdia, i pràcticament coincidint en el temps amb la trobada que a la nit mantenien David Cameron i la cancellera alemanya, Angela Merkel, a la residència de camp del primer ministre britànic, les forces que proposen abandonar la Unió Europea (UE) van fer un pas endavant.

Es presentava així en societat la nova plataforma Vote Leave (‘vota marxar'), que aplega diputats del Partit Conservador i del Partit Laborista, a més de l'únic parlamentari que té el Partit Independent del Regne Unit (UKIP). El nou grup té el suport d'alguns dels donants financers més generosos dels dos principals partits de l'espectre polític britànic, i també de l'UKIP.

L'extresorer dels tories Peter Cruddas, d'una banda, i un magnat de la venda de béns de consum a través de la televisió, John Mills, de l'altra, d'inequívoc compromís amb el labour, ja han compromès les seves butxaques per a la futura campanya del referèndum, que s'iniciarà a efectes de captació de recursos quatre mesos abans de la data de celebració de la consulta. S'hi ha afegit Stuart Wheeler, extresorer de l'UKIP.

Un altre extresorer del partit conservador, el president vitalici de la companyia d'electrodomèstics Dixons, Lord Kalms; Christopher Foyle, president de la cadena de llibreries Foyles, i Joe Foster, el fundador de la marca esportiva Reebok, donen suport a la campanya. També s'hi ha sumat l'organització Business for Britain.

La tesi d'aquests empresaris, que ahir exposaven en un article en el Daily Telegraph, és que l'excés de regulacions que dicta Brussel·les costa a l'economia del país gairebé 40.000 milions d'euros a l'any. L'establiment d'un acord de comerç bilateral amb la Unió Europea és la fórmula que demanen per, una vegada fora, no tenir conseqüències comercials negatives.

Malgrat que Vote Leave arrenca amb molta força, sobretot pels noms i l'organització que té al darrere, també obre una esquerda en el bloc que opta per la sortida de la Unió Europea, ja que competeix directament amb el grup Leave.EU, la marca oficial de l'UKIP per promoure-la. Tot i així, ahir Nigel Farage, cap de l'UKIP, va fer una piulada en què donava la benvinguda a la plataforma Vote Leave i instava a buscar la unitat dels antieuropeus per guanyar la batalla.

Cap declaració oficial

D'altra banda, malgrat que no hi va haver cap declaració oficial arran de la trobada entre Cameron i Merkel, fonts de Downing Street assenyalaven a última hora que Berlín busca una clarificació dels punts que Londres pretén renegociar amb la Unió Europea. La cita d'ahir dels dos mandataris ha tingut lloc una setmana abans de la trobada mensual del Consell Europeu, en què Londres podria dur la lletra petita de la proposta perquè la coneguessin la resta de socis europeus. La recuperació de la sobirania dels Comuns sobre Brussel·les i la supressió de beneficis socials durant quatre anys per als immigrants d'altres països de la Unió Europea són algunes de les peticions clau.

LES XIFRES

4
anys
de suspensió de beneficis socials per als treballadors immigrants és una de les peticions clau de Londres.
40.000
milions
d'euros l'any costen al Regne Unit les regulacions de Brussel·les, segons els antieuropeus.
4
mesos
abans de la consulta sobre la sortida de la Unió Europea s'iniciarà la captació de recursos.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia