Política

Nobel de la Pau a Tunísia

El comitè noruec distingeix la instància de diàleg que va impulsar el procés de transició política de la dictadura a la democràcia

Ban promet el suport de l'ONU a “la nació pacífica i democràtica que es mereixen els tunisians”

Ni el papa Francesc ni la cancellera Angela Merkel. El premi Nobel de la Pau 2015 va recaure ahir en el Quartet de Diàleg Nacional de Tunísia, una instància de diàleg decisiva, segons el comitè que atorga el guardó, per portar la democràcia al país, escenari de la primera revolució de l'anomenada Primavera Àrab i un exemple de transició pacífica en una regió atrapada en la violència i la revolta.

El Quartet de Diàleg Nacional es va formar l'estiu del 2013, en plena convulsió per diversos assassinats polítics i revoltes socials, i està format per la Unió General de Treballadors Tunisians (UGTT), la patronal, la Lliga Tunisiana dels Drets Humans i l'Associació Nacional d'Advocats.

Aquesta instància “va establir un procés polític alternatiu i pacífic en un país al caire de la guerra civil. En pocs anys, va aconseguir que Tunísia tingués un sistema constitucional de govern que garanteix drets fonamentals a tota la població”, hi va afegir el comitè, que va precisar també que es premia el Quartet, no cada organització per separat. L'ampli diàleg nacional impulsat pel Quartet va frenar l'escalada de violència i va ajudar a trobar solucions de consens.

L'evolució de Tunísia des de la caiguda del dictador Ben Ali el gener del 2011 és “única” –indica el comitè–, perquè mostra que moviments polítics islamistes i seculars poden treballar junts i que la societat civil pot tenir un paper clau en la democratització d'un país. El comitè, a més, va expressar el desig que el guardó ajudi a reforçar la democràcia a Tunísia i serveixi d'exemple a altres països, sobretot al nord d'Àfrica i a l'Orient Mitjà.

Atemptats gihadistes

La crisi política va donar pas a les eleccions legislatives i presidencials de l'any passat, que van coronar la transició. Amb tot, la situació és lluny de ser estable i el país s'enfronta a desafiaments importants. Al març, un islamista armat va matar 21 turistes –entre els quals, un matrimoni català– al Museu del Bardo de la capital, Tunis, i 38 estrangers més van morir al juny en un atemptat en un complex hoteler a Susa. A aquesta situació, cal afegir-hi el fet que més de 3.000 tunisians han abandonat el país per combatre al costat de grups islamistes a Síria, l'Iraq i la veïna Líbia. Alguns d'aquests gihadistes han amenaçat de tornar a casa per perpetrar-hi atacs.

El Nobel de la Pau al Quartet és “un homenatge als màrtirs de la Tunísia democràtica”, va reaccionar ahir el sindicat UGTT, fundador d'aquest fòrum. “És un orgull per a Tunísia, que ha demostrat que és el diàleg el que salva el país de les crisis, i no les armes”, va destacar el president de la Lliga Tunisiana dels Drets Humans, Abdessattar ben Moussa. Per la seva banda, el secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, va garantir que l'organisme internacional continuarà donant suport a Tunísia a l'hora de construir “la nació pacífica i democràtica que els tunisians es mereixen”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

El PSOE ajorna a dimarts la comissió federal que ha d’aprovar la llista per a les europees

barcelona
política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona