Política

Els Estats Units suspenen la formació als rebels sirians

El projecte, ideat per entrenar i armar l'oposició moderada, tenia un pressupost de 440 milions d'euros

Ofensiva militar de Rússia i la coalició internacional contra posicions d'Estat Islàmic

Els Estats Units han decidit suspendre el programa per entrenar i armar l'anomenada oposició moderada siriana. El programa, dotat amb 440 milions d'euros, no ha aconseguit crear unes forces de combat amb capacitat per enfrontar-se als gihadistes d'Estat Islàmic (EI). Els resultats a Síria no han estat els que s'esperaven, segons informava ahir The New York Times, segons fonts del govern nord-americà.

El projecte, que es va iniciar formalment al desembre, pretenia equipar els rebels i era un intent de donar suport als grups que lluiten contra els gihadistes però també contra l'exèrcit de Baixar al-Assad. En aquests moments, es calcula que hi ha més de 700 grups diferents que lluiten en territori sirià, en un conflicte que va començar el març del 2011 i que ja ha provocat la mort de més de 300.000 persones.

El mes passat, el programa tenia tan sols “quatre o cinc” participants combatent a Síria, segons fonts de Defensa. Una xifra allunyada de les previsions del Pentàgon, que esperava preparar un màxim de 5.400 combatents aquest any i 15.000 en els pròxims tres anys. Les dotzenes d'homes que estan rebent instrucció actualment acabaran aquesta formació i s'ubicaran en grups rebels sirians per millorar la seva efectivitat en el combat. El secretari de Defensa dels Estats Units, Ashton Carter, reconeixia que el govern no està content amb el programa. “No estic satisfet amb els primers resultats”, va assegurar. Els grups rebels, com ara l'Exèrcit Sirià Lliure, han acabat molt debilitats, sobretot des de la irrupció d'Estat Islàmic en el conflicte, a mitjan 2014, ja que domina bona part del territori.

Bombardejos a EI

Sobre el terreny, l'aviació russa va bombardejar seixanta objectius d'Estat Islàmic, segons assegurava el cap de la força aèria, el tinent general Igor Makuxev. En un bombardeig prop de la ciutat d'Alep els russos haurien mort uns 100 milicians, assegurava Makuxev, que precisava que també s'havia destruït un dipòsit d'armes. D'altra banda, els avions russos van atacar el quarter general del grup insurgent Liwa al-Haqq, i van matar 200 milicians, segons el comandant de la força aèria. Entre els morts hi hauria dos comandants.

La coalició internacional liderada pels Estats Units també va efectuar en les últimes 24 hores un total de quinze atacs aeris contra les posicions d'Estat Islàmic a l'Iraq i Síria. Els bombardejos van arribar a les ciutats sirianes de Raqqa i Mara, i a les iraquianes de Ramadi, Sinjar i Kisik. El director de l'Observatori Sirià per als Drets Humans, Rami Abdulrahman, assegura que només un 10% dels objectius bombardejats per Rússia corresponen a Estat Islàmic.

Estat Islàmic assassina un comandant iranià a Alep

Un comandant de la Guàrdia Revolucionària de l'Iran, Hossein Hamedani, va ser assassinat ahir a la ciutat siriana d'Alep, on estava assessorant l'exèrcit sirià en la seva lluita contra Estat Islàmic, segons va informar la televisió iraniana. L'Iran, tot i que no ho ha reconegut de manera oficial, té desplegades des de fa temps a Síria unitats de les forces Quds, que lluiten juntament amb l'exèrcit sirià contra Estat Islàmic. Des que va començar el conflicte, Teheran ha donat suport al règim de Baixar al-Assad.

Suècia acull els primers refugiats reubicats

El pla de la Unió Europea per reubicar 160.000 refugiats, la majoria sirians que fugen de la guerra, es va iniciar ahir amb un vol que va portar els sol·licitants d'asil eritreus a Lulea, al nord de Suècia. Els dinou refugiats havien arribat a l'illa de Lampedusa.

S'accelera l'arribada de refugiats a Grècia

L'arribada del fred no atura els refugiats sirians. Es calcula que 7.000 persones arriben cada setmana a les illes egees, fet que desperta la solidaritat dels seus habitants. Un bebè de dotze mesos va arribar ahir mort en una llanxa amb 56 persones a l'illa de Lesbos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia