Política

Massacre a Turquia

Dues explosions simultànies perpetrades per terroristes suïcides causen almenys 95 morts i 186 ferits a Ankara

Era una marxa per la pau convocada per partits d'esquerres, kurds i sindicats professionals

Havia de ser una marxa per la pau per demanar un alto el foc entre la guerrilla kurda del PKK i el govern turc, però es va acabar convertint en un dels pitjors atemptats de la història moderna a Turquia. L'atac a Ankara, que ahir no havia estat reivindicat, va provocar la mort de 95 persones i en va ferir 186 més. La manifestació estava organitzada, entre altres grups, pel partit d'esquerres i prokurd HDP –que va aconseguir uns grans resultats en les últimes eleccions, el juny passat–, per sindicats professionals, pel Col·legi Oficial d'Enginyers, pel sindicat de funcionaris KESK i pel sindicat d'esquerres DISK. També s'hi havien aplegat periodistes que protestaven per les últimes detencions de professionals de la informació.

Una de les bombes va explotar en una zona on els ciutadans no portaven identificacions polítiques. El segon artefacte va afectar militants de l'HDP i d'associacions marxistes. Les explosions van ser tan fortes –es parla de dos terroristes suïcides que haurien fet esclatar cinturons amb explosius– que van destrossar els vidres de l'estació central de ferrocarril d'Ankara, punt on tradicionalment comencen les manifestacions a la capital turca. El primer ministre turc, Ahmet Davutoglu, va comparèixer per televisió ahir a la tarda: va revelar que hi ha proves que assenyalen que el doble atemptat hauria estat perpetrat per dos suïcides i va declarar tres dies de dol nacional. En el moment de l'explosió, no s'havia detectat presència policial, fet inusual en un lloc on es preveia la concentració d'un gran nombre de persones.

Després de la detonació, alguns manifestants enfurismats van colpejar un cotxe de la policia de trànsit. En resposta, els agents van llançar gasos lacrimògens contra la multitud, cosa que va augmentar el pànic i la fúria entre els supervivents de l'atac. Poc després, però, el mateix cotxe, amb els vidres trencats, va ajudar a portar nombrosos ferits a l'hospital. Les ambulàncies van començar a evacuar els ferits, encara que moltes víctimes van preferir allunyar-se del lloc dels fets i arribar sense l'ajut de ningú als hospitals, coberts de sang. D'altres, mentrestant, feien servir les pancartes com a lliteres improvisades o col·locaven els cadàvers sobre la gespa i els envoltaven per vigilar-los atesa l'absència de les forces de seguretat. L'horror s'havia apoderat d'una multitud composta eminentment per estudiants, jubilats, enginyers i periodistes. “Ens enfrontem a una massacre terrible; el nombre de víctimes és molt alt”, va dir el copresident de l'HDP, Selahattin Demirtas, que es va mostrar molt crític amb l'actuació de la policia i que va comparar l'atemptat d'ahir al centre d'Ankara amb el que va viure el seu partit a la ciutat de Diyarbakir, on van morir quatre militants de l'HDP. El president turc, Recep Tayyip Erdogan, va qualificar l'atemptat d'“abominable atac contra la unitat i la convivència”, però hi va afegir que “no es distingeix gens dels actes de terror perpetrats contra ciutadans innocents, funcionaris, policies i soldats”, amb referència als atacs del PKK. L'HDP, que ha condemnat els atemptats del PKK, denuncia una campanya del govern d'Erdogan per posar fi a les seves aspiracions polítiques.

LA FRASE

És un atac abominable contra la unitat i la convivència
Recep Tayyip Erdogan
president turc

El PKK anuncia un alto el foc

La cúpula del Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK), la guerrilla kurda, va anunciar ahir que respectarà l'alto el foc unilateral fins al dia de les eleccions turques, l'1 de novembre. Un comunicat del PKK assenyala que els seus militants “suspendran les accions previstes” i, si bé mantindran les seves posicions, “evitaran tot moviment, excepte en defensa pròpia”. El PKK va justificar aquesta decisió assenyalant que vol refutar “les mentides” de l'AKP, el partit islamista de Recep Tayyip Erdogan, al poder a Turquia des del 2002, que assegura que els atacs de la guerrilla kurda posen en perill la seguretat dels votants. “Les nostres forces no intentaran obstruir l'exercici d'unes eleccions justes i equitatives”, promet el comunicat, i s'hi afegeix que la decisió es pren en resposta a nombroses peticions des de dins i des de fora de Turquia. Encara que l'anunci arribava hores després de l'atemptat a Ankara, la decisió de declarar un alto el foc es va debatre fa dies a la cúpula del PKK, segons fonts properes a l'activisme kurd. Fa uns mesos que el procés de pau iniciat entre el PKK i el govern turc està ferit de mort pels atacs dels guerrillers kurds i per la brutal repressió policial en poblacions kurdes. El conflicte ha provocat més de 30.000 morts en els últims trenta anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Sánchez revela avui la decisió després d’una onada de suport

Barcelona
política

Zero girs de guió per consolidar el vot convençut

barcelona
opinió

Comunes contra el casino

Clara Ponsatí
Candidata d’Alhora

“Els partits independentistes s’han entregat a Espanya”

Barcelona

El nou Trueta, el gran repte

Girona

Pistes independents: la clau

Barcelona
Estat espanyol

Unes cinc mil persones es manifesten en suport de Sánchez davant el Congrés

Barcelona
Itàlia

Meloni encapçalarà la llista del seu partit als comicis europeus

Barcelona
POLÍTICA

Vergés afirma que Illa “sempre serà la sucursal del PSOE”

blanes