Política

Mas prega temps per a l'acord

Es mostra confiat que s'entendran amb la CUP, però reivindica el pes de JxSí i creu que caldran “unes quantes setmanes”

Veu la participació i els resultats com un aval al procés

Lamenta que no li hagin retirat la querella

Confiança i temps és el que ahir va demanar el president en funcions i candidat a la reelecció per Junts pel Sí, Artur Mas. Ho va fer per tancar un acord amb la CUP que permeti formar un govern que endegui la transició cap a la independència. Durant el consell nacional de CDC, en què es van analitzar els resultats del 27-S i que el va rebre a crits de “Mas president, Catalunya independent!” (diverses intervencions a porta tancada van anar en aquesta línia), el dirigent va admetre que s'està en un període negociador, però va llançar un missatge de tranquil·litat i es va mostrar convençut que s'entendran, com ha passat en tots els moments crítics del procés fins ara. “Sempre ens n'hem sortit, i aquest cop també ens en sortirem”, va afirmar.

Ara bé, el president, tot i admetre que altres formacions també “hi han ajudat”, va reivindicar el paper clau de CDC, que ha passat d'autonomista a sobiranista i que ara constitueix la base social del procés. “Si hi hagués esquerdes, tot el conjunt se'n ressentiria”, va advertir, i va reflexionar en veu alta: “És una feina feta entre molts; que no ho espatllem entre pocs”. Per això, va demanar perspectiva històrica als més impacients.

Mas, en tot cas, va apel·lar al “sentit democràtic” i reclamava que el mandat de les urnes “sigui respectat”, tot contraposant els 62 diputats de JxSí als 10 de la CUP, perquè s'interpreti bé quin ha de ser el “pes” de cadascú en el pacte. Admetia que el pacte serà complex, ja que caldran “unes quantes setmanes” per parlar, entendre les posicions de l'altre i tancar acords. “Això requereix temps, que el tenim”, va raonar. Segons ell, les prioritats que s'han de fixar per tirar endavant la transició són la claredat d'objectius, el coratge i la persistència. “Això és més important que tancar un acord en quinze dies més o menys”, sosté.

El 27-S, “aval rotund”

Més enllà de la victòria independentista, Mas va fer una valoració triomfalista del 27-S per l'exercici democràtic “d'altíssima qualitat” que va suposar, amb una participació rècord que “ha enterrat” el discurs de les majories silencioses i prova la condició de nació del país i les seves ganes d'autodeterminar-se. Tot això, sobreposant-se a l'assetjament des de Madrid i dels sectors unionistes. “El 27-S és un aval rotund a la voluntat de Catalunya de decidir el seu futur, tot això tenia un sentit”, es felicitava fent referència als maldecaps dels últims tres anys. Dels resultats, a més, n'extreu una altra confirmació: Catalunya ha fet un “salt qualitatiu” des de l'esquema de l'autogovern al de la sobirania. “El canvi de mentalitat és molt evident, i és aquí per quedar-se”, cloïa.

El president, tot i així, va lamentar el “gran cinisme” amb què s'ha rebut la victòria independentista a l'Estat, que ha comptat al cantó del no els vots indefinits. “Amb una alta participació, hi ha majoria absoluta sobiranista amb més sís que nos”, va defensar, per denunciar la “miopia política total” de l'unionisme. De fet, parlava de “prepotència de pinxo” en la manera com Madrid ha administrat el resultat, i va lamentar que “un estat de mínima solvència democràtica hauria retirat les querelles” veient els resultats, en lloc d'ordenar al fiscal en cap que vagi a la seva declaració el 15-O pel procés que té obert pel 9-N. “Aquest 27-S també és un gran aval democràtic; ja ens defensarem, no em preocupa gens”, va agrair sobre la seva imputació, la de l'exvicepresidenta Ortega i la consellera Rigau.

Mas va recordar que el més apassionant serà el procés constituent, amb què confia consolidar la majoria per la independència: “Encara en necessitem alguns més, que hi són, i hem de fer que s'incorporin.” “Mai ho havíem tingut tan a prop com ara”, va dir tancant el discurs, convençut de poder començar el mandat del 27-S. Només faltava penjar el cartell: “No molestin; estat en construcció.”

LES FRASES D'ARTUR MAS

Us vull tranquil·litzar, no és el primer cop en els tres anys que ens trobem una dificultat [...] Sempre ens n'hem sortit, i aquest cop ens en sortirem també
S'ha acabat, s'han enterrat les majories silencioses. Ara ja no en parlen, perquè ara tenim majories que han parlat molt clar
Les reaccions de l'Estat confirmen que amb aquest tipus de gent és difícil construir coses positives de llarg abast, perquè ho neguen tot
A Madrid hi hem d'anar a defensar el dret a decidir, la sobirania i el mandat rebut a les urnes, i també a Brussel·les i a Estrasburg

A Madrid, a defensar la sobirania

El president de la Generalitat i de CDC pensa que “el més important ja està fet” després del pronunciament del 27-S, tot i que això no treu que es plantegen altres reptes a curt termini que també cal afrontar. El més immediat, fins i tot abans que formar govern, és la decisió sobre les eleccions estatals del 20 de desembre, a les quals defensa que cal anar. “Això no ens interessarà l'endemà que Catalunya sigui independent, però fins al dia abans sí que ens interessa, i molt”, reflexionava, sense insistir si cal repetir la fórmula de Junts pel Sí, com de fet defensa CDC. Mas, però, admet que la presència a Madrid en endavant “no pot seguir l'esquema dels últims trenta anys”, sinó que s'hi ha d'anar a defensar “el dret a decidir, la sobirania i el mandat rebut a les urnes”.

En aquest sentit, Mas ja alertava que en les properes setmanes poden arribar ofertes de partits estatals que poden “confondre” els objectius. “Ens intentaran trencar les files per aquí”, advertia, tot i que també recordava: “Hem après molt, durant 30 anys.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia