Política

Milers de persones, davant dels ajuntament per donar suport als imputats pel 9-N

Durant les concentracions s'ha llegit un manifest en què s'acusa el Govern espanyol de provocar una “anomalia democràtica” en “judicialitzar” la consulta

Milers de persones s'han concentrat aquest dimarts a la tarda davant de molts ajuntaments de tot Catalunya per donar suport al president de la Generalitat, Artur Mas, la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, i l'exvicepresidenta del Govern Joana Ortega i mostrar, d'aquesta manera, la indignació per la seva imputació en la querella del 9-N per un delicte de desobediència. Durant les concentracions, que han estat convocades per l'ANC, Òmnium Cultural, l'AMI i l'ACM, s'ha llegit un manifest.

La plaça Sant Jaume de Barcelona s'ha omplert d'uns 2.000 manifestants –xifra avalada per la Guàrdia Urbana– amb banderes estelades i amb cartells i crits a favor de la independència i a la desobediència de l'Estat espanyol. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha estat l'encarregada de llegir el manifest del Pacte Nacional pel Dret a Decidir (PNDD).

El manifest ha reiterat que el dret a decidir “és inherent a la ciutadania catalana en virtut del principi democràtic i del dret que tenim com a nació”. “Tots els intents d'exercir aquest dret no han sigut possible per l'oposició de l'Estat, que mai ha ofert cap alternativa”, ha afegit. I és que segons els signants del manifest, el Govern espanyol “ha judicialitzat tots aquests fets, defugint les seves responsabilitats polítiques en aquest àmbit i generant una anomalia democràtica que priva a la ciutadania de Catalunya del dret democràtic a decidir el seu futur polític”.

És per això que el manifest ha servit també per “denunciar per antidemocràtiques les querelles adreçades a Mas, Ortega i Rigau, encausats pel TSJC per la consulta del 9-N”. “El Pacte Nacional pel Dret a Decidir denunciem aquesta judicialització i ens mostrem corresponsables amb la convocatòria del 9-N, feta des de criteris democràtics i cívics, i que ha sigut resposta massivament pel poble català”, ha conclòs Colau en nom dels signants.

Acte simbòlic amb les urnes i les paperetes

Després de llegir el manifest, i enmig d'una pluja que començava a ser intensa, els representants dels partits i les entitats presents a l'escenari han aixecat rèpliques de les urnes utilitzades al 9-N, mentre els ciutadans aplegats a la plaça aixecaven paperetes com les que es van utilitzar al procés participatiu. Aquesta acció simbòlica ha servit de final per a un acte que ha conclòs de forma precipitada per la pluja. Tot i això, durant l'estona prèvia i els minuts que ha durat d'acte s'ha escoltat als ciutadans fer crits en favor de la independència de Catalunya, contra “la justícia espanyola” i en defensa del 9-N.

Girona

Més de 500 persones han omplert la plaça del Vi de Girona en la concentració de suport a Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau, imputats per la convocatòria del 9-N. Crits d'independència, aplaudiments i l'himne dels Segadors han servit per “mostrar l'escalf” de la ciutat cap “als querellats i imputats per fer un exercici de democràcia”. L'alcalde de Girona i president de l'AMI, Carles Puigdemont, ha llegit el manifest conjunt que s'ha sentit arreu del país. Puigdemont ha criticat que la sala de govern del TSJC acusi els manifestants d'intentar influir en la justícia. “El que nosaltres fem és expressar un dret que els mateixos jutges reconeixen i que és fonamental en democràcia”, ha afirmat.

Tarragona

Unes 700 persones s'han concentrat aquest dimarts a la tarda a la plaça de la Font de Tarragona per expressar el seu rebuig a les imputacions d'Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau per l'organització del procés participatiu del 9-N. La concentració també ha aplegat a les portes de l'Ajuntament diversos regidors tarragonins de CiU, ERC i la CUP, així com els diputats electes Germà Bel i Montserrat Palau, de Junts pel Sí. Els concentrats, que han llençat crits d'independència i contra la justícia espanyola, han entonat l'Estaca i Els Segadors.

Lleida

Mig miler de persones han omplert la plaça Paeria de Lleida per expressar el seu rebuig a les imputacions per part del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) a Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau, per l'organització del procés participatiu del 9-N.

Mataró

Mig miler de persones ha respost a Mataró a la crida que arreu del país han fet l'ANC, Òmnium Cultural, l'AMI i l'ACM per expressar el rebuig ciutadà a les imputacions d'Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau, per haver organitzat el 9-N. La protesta, com passa en altres pobles i ciutats, ha començat puntualment a dos quarts de vuit del vespre davant l'Ajuntament de la capital del Maresme. Els concentrats han aixecat paperetes del 9-N durant la lectura d'un manifest en defensa del dret a decidir. Els Segadors i crits d'independència han ressonat amb força a la riera de Mataró per cloure un breu acte acompanyat de la pluja.

Hospitalet de Llobregat

Unes 200 persones s'han reunit a la plaça de l'Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat per donar suport als imputats pel 9-N. “Entenem que al 9-N es va exercir el dret a vot sobre el futur de Catalunya i no té cap sentit perseguir-lo judicialment”, ha denunciat el vicepresident d'Òmnium Cultural l'Hospitalet, Josep Ferrer, en declaracions als mitjans. Un dels vocals de l'ANC a la segona ciutat de Catalunya, Francesc Cara, ha titllat de “lamentable” que màxims responsables del Govern s'hagin de veure “en aquesta situació per posar les urnes”. La concentració ha rebut el suport dels grups d'ERC i Convergència, amb els seus regidors a l'acte, així com de la CUP i ICV-EUiA.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona